Depozitul ecologic de la Moara, componentă a sistemului integrat de management al deşeurilor în judeţul Suceava, este în probe tehnologice şi analize de laborator, iar la depozitul de pe Mestecăniş s-au reluat lucrările. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că în cursul acestei săptămâni va avea loc o întâlnire cu proiectantul şi constructorul pentru a se stabili care este cea mai bună variantă pentru selectarea operatorului - un operator unic pentru întregul sistem de management integrat al deşeurilor sau defalcarea pe componente. ”Suceava stă bine la implementarea acestui proiect, comparativ cu alte judeţe. Depozitul de la Moara este finalizat, la Pojorâta s-au reluat lucrările şi sperăm să reuşească să recupereze constructorul timpul pierdut. Am preluat acest proiect, trebuie să-l ducem până la capăt”, a precizat Nechifor, care a menţionat că în caz contrar Suceava trebuie să dea înapoi cele 51,761 de milioane de euro primite de la UE pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID).
Testele efectuate până acum pentru tratarea chimică a levigatului arată că sunt respectaţi parametrii proiectaţi, iar după desemnarea unui operator, prin licitaţie internaţională, groapa ecologică de la Moara va deservi localităţile din zonele de deal şi şes ale judeţului Suceava.
În ceea ce priveşte depozitul de pe Mestecăniş, care a făcut obiectul unui întreg scandal legat de amplasament, Curtea de Apel Bacău a stabilit, luna trecută, că acesta se construieşte cu respectarea legislaţiei din România. Groapa de gunoi de pe Mestecăniş se va întinde pe o suprafaţă de nouă hectare, vor fi depozitate aici 350.000 de tone de deşeuri colectate din zona de munte a judeţului şi va funcţiona până în anul 2037.
România şi-a asumat prin Tratatul de aderare la UE depozitele de la Moara şi Mestecăniş
Valoarea totală a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava este de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean şi administraţiile locale).
Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.
SMID înseamnă construcţia a două depozite de deşeuri la Moara şi Pojorâta, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; închiderea şi reabilitarea a şapte depozite de deşeuri neconforme - la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc; construcţia a trei staţii de transfer la Rădăuţi (capacitate de 40.575 t/an), Fălticeni (27.544 t/an) şi Câmpulung Moldovenesc (11.197 t/an) şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) şi Vatra Dornei (11.787 t/an). De asemenea, include construcţia unei staţii de sortare la Moara (28.600 t/an), furnizarea unei unităţi de compostare individuală în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea in situ a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor (incluzând măsuri de publicitate şi conştientizare a publicului în vederea reducerii cantităţii de deşeuri sau separarea materialelor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile la sursă).
Rezultate aşteptate din implementarea acestui proiect sunt creşterea ratei de colectare a deşeurilor mixte la 95% pentru populaţia rurală, faţă de 71% în 2010, reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile depozitate, colectarea selectivă a deşeurilor din ambalaje, cu creşterea ratei de recuperare şi de reciclare.
(27 iul 2015, 12:28:48