Ansambluri folclorice din opt judeţe au evoluat sâmbătă şi duminică, 24 – 25 iulie, în cadrul Festivalului Naţional de Folclor „Friedrich Schwartz”, ediţia a II-a, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. La fel ca şi anul trecut, la prima ediţie a festivalului, evenimentul cultural a debutat cu parada portului popular, desfăşurată pe traseul parcul Universităţii „Ştefan cel Mare” - Casa de Cultură Suceava, unde s-au aliniat într-un alai sărbătoresc ansamblurile folclorice invitate la festival. Fiecare formaţie care a participat la paradă s-a identificat printr-o pancartă şi prin portul tradiţional specific zonei pe care a reprezentat-o. Unii invitaţi au purtat în mâini şi steagul României. Cu cântec, joc şi vie bună, membrii ansamblurilor din cele opt judeţe au străbătut oraşul până pe platoul din faţa Casei de Cultură Suceava. La paradă au participat aproape 200 de artişti. Printre ansamblurile folclorice invitate s-au numărat „Csonkatornoy”, „Codrii Neamţului”, „Junii Călimanilor”, „Florile Bucovinei”, „Trei Generaţii”, „Siretul”, „Bârgăul”, „Druscelele”, „Rapsodia Bucovinei” etc. După paradă, ansamblurile şi soliştii s-au adunat în centrul municipiului Suceava, unde su suţinut o serie de recitaluri.
“Un festival de suflet, pentru suflete”
Dedicat maestrului coregraf Friedrich Schwartz (1936-2005), care şi-a petrecut întreaga viaţă promovând dansurile populare din această zonă, Festivalul Naţional de Folclor „Friedrich Schwartz”, care are ca scop promovarea şi valorificarea folclorului coregrafic şi muzical în formă autentică, se adresează formaţiilor de jocuri populare şi soliştilor vocali din mai multe zone folclorice din ţară. Festivalul, iniţiat de fiul maestrului, naistul şi dirijorul Ovidiu Şvarţ, coordonatorul Ansamblului „Rapsodia Bucovinei” şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Friedrich Schwartz”, a pus în valoare dansatorii, prin jocurile populare (la care au participat formaţii care au în repertoriu jocuri specifice comunităţii sau zonei pe care o reprezintă) şi soliştii vocali (grupaţi pe categorii de vârstă). Ovidiu Şvarţ ne-a spus, la finalul celor două zile de festival folcloric în centrul municipiului Suceava, că a fost “un festival de suflet, pentru suflete. Acest festival face parte din visul meu <Suceava altfel>. Uniţi vom reuşi. Publicul a fost receptiv, artiştii de excepţie, au cântat şi dansat numai în prima seară vreo cinci ore. Au lipsit oficialităţile locale, dar acest lucru nu vreau să-l trec la regrete. Unii dintre oaspeţi m-au întrebat chiar despre oficialităţile noastre. Noi când am fost la ei, au venit oficialităţi să salute artiştii şi efortul lor. Noi am demonstrat încă o dată că publicul sucevean nu are nevoie şi nu se zbate după <consacraţi>. Formaţiileinvitate au prins la public şi s-a creat o armonie între spectatori şi artişti”. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală „Friedrich Schwartz”, cu sprijinul Optik Tătaru şi CAR Învăţământ Fălticeni. Organizatorii ne-au spus că Festivalul Naţional de Folclor „Friedrich Schwartz” are ca scop promovarea şi valorificarea folclorului coregrafic şi muzical în formă autentică.
Cine a fost Friedrich Schwartz?
Friedrich Schwartz (cu numele în documentele oficiale Şvarţ - după transcrierea fonetică) a fost unul dintre meseriaşii care au pus bazele Cooperativei Meşteşugăreşti „Nikos Beloiannis” din Suceava, unde şi-a început cariera de dansator şi coregraf. A activat ca amator în formaţia de dansuri a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, apoi a contribuit la înfiinţarea ansamblului meşteşugarilor „Ciobănaşul”, de unde a trecut la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”. Talentul şi experienţa l-au consacrat ca instructor şi ca maestru coregraf la formaţiile de dansuri de la Şcoala Populară de Artă Suceava şi la ansamblul studenţesc „Arcanul”. A obţinut, împreună cu dansatorii săi, nenumărate premii la manifestări de prestigiu şi a avut un nume preţuit şi respectat de toţi cei care l-au cunoscut.