Numărul cetăţenilor de onoare ai Sucevei a crescut din această săptămână, odată cu acordarea acestei titulaturi unuia dintre cei care s-au ocupat de electrificarea României, fiind pe posturi de conducere timp de 30 de ani – Ovidiu Mustaţă, dar şi profesorului inginer Romulus Sfichi, autorul a peste 2.500 de articole cu caracter ştiinţific şi a peste 5.000 de probleme originale, publicate în revistele vremii.
„Ovidiu Mustaţă este o somitate în domeniul energiei electrice, care ne-a reprezentat cu cinste pe plan local, naţional, cred că ar fi trebuit să i se acorde mai demult acest titlu”, a spus iniţiatorul proiectului, primarul Ion Lungu.
Lista numeroaselor realizări, anexată proiectului de hotărâre, pentru cei 40 de ani de activitate în domeniul energiei, din care 30 de ani numai în funcţii de conducere, ca director şi apoi vicepreşedinte al RENEL, nu l-a impresionat pe consilierul local Adrian Arămescu, care a avut un singur reproş la adresa sa:
„Apreciez intenţia de a-i recompensa cu titlul de cetăţean de onoare pe cei care au muncit şi au realizat ceva în viaţă, dar atunci când a participat la privatizarea sistemului energetic naţional – SC Electrica SA, după cum spune singur în CV-ul său, ce atitudine a luat atunci când s-a condamnat acest popor la sărăcie şi la facturi pe care nimeni nu le înţelege la cum sunt făcute? Mă curentează când pun mâna pe ele! Să ne explice cum de s-a ajuns la această situaţie şi motivul pentru care s-a vândut reţeaua către un privat. Cum ne explicăm că la noi curentul este de cinci ori mai scump ca în Germania?”.
De altfel, alesul local a solicitat o selecţie mai atentă a celor cărora li se acordă această titulatură importantă.
Primarul Ion Lungu a făcut apel la cei prezenţi la şedinţă să nu transforme Consiliul Local în tribunal de judecată, precizând că o mulţime de suceveni cunosc aportul fostului director RENEL în construcţia oraşului.
Chiar şi aşa, semnul de întrebare ridicat de Arămescu a fost luat în seamă de alţi consilieri, care au dat un vot negativ proiectului de acordare a acestui titlu onorific, care a fost la un pas de a fi respins. Acesta a trecut totuşi, „la mustaţă”, pentru că nu a fost nevoie de votul a jumătate plus unul din numărul total al consilierilor locali, ci de numai jumătate plus unul din votul celor prezenţi la şedinţă.