Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 25 iul 2015 - Anul XX, nr. 170 (5982)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Aur şi bronz

Doi suceveni pe podium, la Concursul naţional de comunicări ştiinţifice ale elevilor de liceu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni s-a desfăşurat, în perioada 19 – 24 iulie, Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice ale Elevilor din clasele liceale la disciplina geografie (SNCSEDG). Competiţia a reunit 118 elevi din toate judeţele ţării, însoţiţi de 40 de profesori, membri ai Societăţii de Geografie din România şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Au fost acordate premii la cele trei secţiuni, Geografie fizică, Geografia mediului şi Geografie umană de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, sponsorul oficial BCR, Societatea  de Geografie din România (SGR), de Filiala Suceava a SGR, Alevia şi Editura CD PRESS.

Judeţul Suceava a fost reprezentat de mai mulţi elevi de liceu la etapa finală a Concursului naţional de comunicări ştiinţifice la geografie, doar Ana-Maria Cotun, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, şi Ştefana Chelba, de la Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, reuşind să urce pe podium, iar alţi doi elevi obţinând menţiuni.

„În această sesiune s-a observat un lucru care pe noi, Comisia centrală, ne-a bucurat foarte mult şi care demonstrează că avem copii extraordinari. Punctajul mai mare a fost la prezentarea elevilor, demonstrând pasiunea copiilor pentru participarea la această activitate, pregătirea foarte bună a elevilor pentru acest concurs.  Discuţiile cu copiii au fost extraordinare, ocazie cu care am constatat că sunt pasionaţi şi pătrunşi de tema pe care au cercetat-o. Mulţi sunt geografi în devenire şi le doresc să îşi atingă ţelul şi să obţină rezultate cât mai bune în activitatea lor”, ne-a declarat prof. dr. Steluţa Dan, inspector general în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru disciplina geografie.

 

Chiar dacă nu au luat medalii, toţi participanţii au fost câştigători

Comisa centrală de evaluare a fost condusă de profesorul universitar doctor Mihai Ielenicz, de la Facultatea de Geografie din Bucureşti – preşedinte, şi  inspectorul general profesor doctor Steluţa Dan, din cadrul Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice -  preşedinte executiv. Celor doi li s-au adăugat 18 profesori de la Inspectoratele Şcolare Judeţene şi colegii naţionale din judeţele Alba, Bacău, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Sibiu, Teleorman şi Timiş.

„Pentru mine toţi sunteţi câştigători, toţi sunteţi pe aceeaşi linie, din mai multe puncte de vedere: odată că aţi participat aici, a doua că aţi cunoscut noi colegi din alte centre şcolare, în al treilea rând că aţi cunoscut această regiune, şi vă recomand să reveniţi pentru a o vizita, deoarece aveţi foarte mult de câştigat. În al doilea rând, vreau să aduc mulţumiri profesorilor însoţitori care cu multă răbdare v-au dat sfaturi cum să vă pregătiţi, cum să vă prezentaţi în faţa comisiei şi v-au încurajat. Vă rog să mă credeţi că membrii comisiei au făcut tot posibilul ca dumneavoastră să fiţi cât mai corect apreciaţi”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Ielenicz.

 

Ana-Maria Cotun, de la Colegiul Naţional “Nicu Gane”, a obţinut locul I la secţiunea Geografie fizică

Ana-Maria Cotun, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Nicu Gane”, a obţinut locul I la Secţiunea geografie fizică, cu lucrarea ”Particularităţi paleomorfologice din bazinul mijlociu al râului Moldoviţa”. La această secţiune au participat cei mai valoroşi 35 de liceeni din România. Ana-Maria Cotun a câştigat în primăvară premiul I la Olimpiada Naţională la Geografie, iar lucrarea ştiinţifică cu care a cucerit aurul la concursul de la Fălticeni se bazează pe o analiză comparativă între doi afluenţi ai râului Moldoviţa. Materialul a fost pregătit timp de patru luni, eleva din Fălticeni studiind şi documentându-se din numeroase cărţi de specialitate, dar făcând şi numeroase deplasări în teren. Elaborarea temei de studiu s-a făcut sub îndrumarea profesorilor Marcel Porof şi Gelu Clitnovici.

“Cu această lucrare am participat şi la etapa judeţeană, unde am câştigat locul I. Pentru concursul naţional, am îmbunătăţit-o, am realizat o nouă prezentare scrisă, căreia membrii comisiei de evaluare i-au acordat 42 de puncte pentru conţinutul ştiinţific. La proba orală am obţinut 46,50 puncte din 50 posibile. Iubesc geografia din clasa a V-a, de când am început să lucrez cu domnul profesor Porof, iar din clasa a VII-a au apărut şi primele rezultate naţionale”, ne-a declarat Ana-Maria Cotun, cea care va reprezenta judeţul Suceava şi la Olimpiada Internaţională de Geografie din Rusia, care va avea loc în perioada 11 - 17 august.

Cu un total de 88,50 de puncte, fălticeneanca Ana-Maria Cotun s-a plasat pe primul loc în concurs, locul II a fost ocupat de Octavian Soare, de la Colegiul Naţional ”Sfântul Sava” din Bucureşti, cu 88,25 puncte, iar poziţia a treia a fost ocupată de Dragoş Stancu, de la Colegiul Naţional “Vlaicu Vodă”, din Curtea de Argeş, cu 83,75 puncte.

 

Ştefana Chelba, de la Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, a obţinut medalia de bronz

La secţiunea Geografia mediului locul I a fost ocupat de Andreea Palachiţă, cl. a X-a, Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” Oneşti, cu 93,25 puncte, pe locul II s-a situat Cosmin Florin Matifălean, cl. a XI –a, Colegiul “Nicolae Titulescu” din Braşov cu 92,5 puncte, iar pe locul III, Ştefana Chelba, Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, cu 90,60 puncte.

La secţiunea Geografie umană, locul I a fost ocupat de Cristian Muşetescu, cl. a XI-a, Colegiul “Emil Racoviţă” Braşov, cu 87,50 puncte, pe locul II s-a clasat Uma – Elena Humelnicu, de la Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” Galaţi, cu 87 puncte, iar pe locul III s-a clasat Dan Denis Gavriloaie, de la Colegiul Tehnic “Infoel” Bistriţa-Năsăud, cu 85 de puncte. Fălticeneanca Ana Maria Apetroaei, elevă în clasa a XI –a la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”, a obţinut menţiune.

 

Profesorul doctor Marcel Porof, recompensat cu Diploma Carol I

Au mai fost acordate cinci premii ale Societăţii de Geografie din România, Filiala Suceava, elevilor Ana – Maria Cotun, Ana – Maria Apetroaei, Lorena Târnovanu, Elena – Diana Văcăriţa şi Ştefana Chelba.  Pentru merite deosebite în dezvoltarea geografiei, în realizarea de lucrări de referinţă privind cunoaşterea spaţiului românesc, promovarea geografiei şi a imaginii României în plan european şi mondial şi pentru buna organizare a Concursuluide comunicări ştiinţifice ale elevilor din clasele liceale la disciplina geografie, profesorul doctor Marcel Porof, preşedintele Filialei Suceava a SGR, a fost recompensat cu Diploma Carol I, cel care fost sufletul înfiinţării Societăţii de Geografie şi Steagului Societăţii de Geografie din România, pe spatele căruia scrie „iubire şi credinţă faţă de ţară şi popor, demnitate şi respect faţă de geografie”. Cu Diplomă de recunoştinţă a Societăţii de Geografie din România au fost recompensaţi toţi cei care şi-au adus contribuţia ştiinţifică şi logistică pentru desfăşurare a SNCSEDG.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi suceveni pe podium, la Concursul naţional de comunicări ştiinţifice ale elevilor de liceu.
 Vizualizări articol: 2587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Doi suceveni pe podium, la Concursul naţional de comunicări ştiinţifice ale elevilor de liceu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei