Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 25 iul 2015 - Anul XX, nr. 170 (5982)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cec în alb

Consiliul Judeţean Suceava a votat în unanimitate să susţină ”Suceava - capitală europeană a culturii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consilierii judeţeni au votat, ieri, în unanimitate, să sprijine proiectul participării municipiului Suceava la competiţia de desemnare a titlului de capitală europeană a culturii, dacă Primăria Suceava decide să participe. Preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, le-a propus ieri consilierilor să voteze pentru această susţinere, oferind inclusiv sprijin logistic pentru proiect. În opinia lui Nechifor, chiar dacă este foarte târziu - termenul limită de depunere a aplicaţiei este octombrie 2015- municipiul Suceava are prima şansă deoarece are foarte multe avantaje în faţa contracandidaţilor săi. Punctele forte pe care mizează Nechifor sunt spaţiul multicultural şi multietnic al Sucevei, unic în ţară, şi posibilitatea de integrare în Bucovina istorică, prin implicarea Administraţiei Regionale de la Cernăuţi, cu care judeţul Suceava are un parteneriat solid. De asemenea, el contează pe sprijinul celorlalte regiuni partenere, Schwaben din Germania şi Mayenne din Franţa, ai căror preşedinţi vor fi la Suceava la începutul lunii august, în cadrul turneului ”Patru regiuni pentru Europa”. ”Am demonstra Consiliului European să suntem ceea ce vrea Uniunea Europeană: un spaţiu al regiunilor. Frontierele nu trebuie să mai fie bariere. Cred că un proiect cultural cu Suceava şi Cernăuţi, cu parteneri cele două regiuni din Germania şi Franţa demonstrează că avem viziunea care a stat la baza fondării Uniunii Europene. Ce ar însemna reinventarea Bucovinei istorice? Un argument să vrem să ne dezvoltăm împreună. Asta este unicitatea Bucovinei, suntem un spaţiu multicultural şi multietnic. Suntem unici în România”, a spus Nechifor. Acesta le-a mai spus colegilor săi din deliberativul judeţean că există posibilitatea ca aleşii locali să decidă brusc să aplice totuşi pentru acest proiect şi e mai bine ca la nivelul CJ să existe o hotărâre de susţinere. ”La Consiliul Local au mai fost decizii schimbate în scurt timp, cu şedinţe de îndată, de foarte de îndată sau extraordinare. Chiar dacă e foarte târziu, încă se mai poate face ceva şi nimeni nu ne împiedică să fim parteneri oneşti ai Consiliului Local Suceava. Dezbaterea s-a dus prost în politică, dar putem s-o reparăm”, a afirmat preşedintele CJ.

 

Suceava are cu ce candida, crede preşedintele Nechifor

El a amintit şi evenimentele de amploare care pot fi prinse în proiect, precum Festivalul Medieval de la Cetatea de Scaun, Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru, Hora Bucovinei, Crăciun şi Paşte în Bucovina, Pelerin în Bucovina, Festivalul Comorilor de pe Rarău, festivalul de la Horodnic, Festivalul Huţulilor, unic în România, evenimentul "Simfonii de Toamnă" organizat de Clubul Rotary. ”Doar cu municipiul Suceava nu putem demonstra foarte mult, dar lucrând în echipă, se poate”, a mai spus Cătălin Nechifor.

Propunerea de parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Suceava pentru susţinerea proiectului a fost votată de toţi consilierii judeţeni, indiferent de formaţiunea politică din care fac parte.

Mai rămâne ca şi Consiliul Local Suceava să decidă, în cel mai scurt timp, dacă are interes să înceapă rapid întocmirea documentaţiei cu care să concureze pentru titlul de capitală europeană a culturii pentru anul 2021.

Potrivit regulamentului, doar oraşele pot participa la competiţie, dar susţinerea regională şi elementele de unicitate aduc puncte în plus la evaluare.

Pentru 2021, din România şi-au anunţat candidatura Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Sfântu Gheorghe şi Timişoara. Printre condiţiile pentru obţinerea titlului se numără respectarea criteriilor artistice şi culturale pentru eveniment; angajamentul autorităţilor publice; finanţarea proiectelor; implicarea comunităţii locale; implicarea reprezentanţilor industriei, comerţului şi a societăţii civile; includerea tuturor minorităţilor etnice.

Programul cultural trebuie să creeze un interes la nivel european. Principalul avantaj al unei capitale culturale europene este atragerea de fonduri. Uniunea Europeană acordă un premiu de 1,5 milioane de euro, după ce oraşul şi-a îndeplinit toate sarcinile din dosarul de candidatură.

Singurul oraş din România care are acest titlu este Sibiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Judeţean Suceava a votat în unanimitate să susţină ”Suceava - capitală europeană a culturii”.
 Vizualizări articol: 2119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 5 voturi
Consiliul Judeţean Suceava a votat în unanimitate să susţină ”Suceava - capitală europeană a culturii”1.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(25 iul 2015, 17:34:56
Voi chiar ati luat-o razna. Daca a venit Baisanu cu o tampenie, el fiind deja la menopauza politica si nu mai stie cu ce sa iasa in fata , voi preluati si o duceti la rang de prostie. Cum sa fie Suceava ,,Capitala Culturala Europeana,, , cand Suceava nu este in stare sa aiba macar un cinema si teatru ?
Ce sa arati Europei parcurile Sucevei , care nu sunt, muzeul care este in renovare, cartierele mizerabile ale Sucevei pline de gunoaie si de praf, drumurile carpacite si peticite cu pavele, Cetatea de Scaun ,,reabilitata,, , dar care arata mai jalnic ca inainte, etc, etc?
Sau trebuie sa mai cheltuiti niste bani si nu stiti cum?
Capitale culturale pot fi Clujul, Brasovul, care chiar arata european!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei