Un cetăţean german acuzat de o fraudă de aproape 500.000 de euro a fost încătuşat joi la Suceava şi a stat mai puţin de 24 de ore în arestul poliţiei judeţene, de unde a fost eliberat vineri de judecătorii Curţii de Apel, care au respins propunerea de arestare preventivă, făcută în baza unui mandat european de arestare.
Georg Xaver Schiele a fost depistat joi în punctul de trecere a frontierei de la Stânca-Costeşti, judeţul Botoşani, iar la verificările făcute de autorități s-a constatat că pe numele acestuia figurează un mandat european de arestare preventivă.
Neamţul era dat în urmărire internaţională din august 2013 de către Tribunalul Districtual din Breclav – Republica Cehă, fiind condamnat la închisoare într-un dosar în care era acuzat de o fraudă de aproximativ 500.000 de euro.
Adus joi după-amiază în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Schiele a fost reţinut pentru 24 de ore, iar vineri a fost dus la Curtea de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventivă, în vederea extrădării.
Judecătorii, însă, au respins propunerea procurorilor şi au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de cetăţeanul neamţ, care figurează cu domiciliul în Târgu Mureş, magistraţii interzicându-i să părăsească România, cel puţin pentru următoarele 30 de zile.
Procurorii au făcut deja contestaţie, iar o decizie definitivă în privinţa arestării sau rămânerii în libertate a cetăţeanului neamţ urmează să fie luată săptămâna viitoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
De ce a fost condamnat neamţul la închisoare, în Cehia
Din datele solicitate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, cetăţeanul german a fost acuzat şi condamnat în Cehia pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, reţinerea şi însuşirea pe nedrept a beneficiilor angajaţilor.
„La data de 26.05.2008, în calitate de preşedinte al Companiei Zefa Tvrdonice, împreună cu un cetăţean ceh – preşedinte al Consiliului de supraveghere din aceeaşi companie, cu intenţie, au pregătit şi efectuat tranzacţii comerciale, încheind cu Compania Orpella un contract de cumpărare în baza căruia fondurile şi proprietăţile de la prima companie au fost transferate la cea de-a doua, pentru preţul de 11.219.445 CZK (aproximativ 448.777 euro), ştiind că ei înşişi au cumpărat Compania Orpella, care nu avea nici un angajat şi nu desfăşura nici o activitate, şi au provocat pagube Companiei Zefa Tvrdonice în valoare de 12.282.030 CZK (491.281 euro)”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.