Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iul 2015 - Anul XX, nr. 169 (5981)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Mărul” otrăvit

O şedinţă furtunoasă, în Consiliul Local Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şedinţa ordinară de Consiliu Local de ieri s-a transformat într-un show politic total, mai ceva ca dezbaterile TV în care invitaţii fac circ pentru a atrage atenţia asupra lor şi a ţine spectatorii „lipiţi” de scaune ore în şir.

Ceea ce se prefigura a fi o şedinţă liniştită, ba chiar foarte scurtă, s-a transformat într-una cu adevărat furtunoasă, cu răsturnări de situaţie, acuze, jigniri, vorbe cu dublu sens, cu trimiteri la diverse practici sexuale, mai mult sau mai puţin acceptate de societate.

Partea cea mai gravă este însă că aceste divergenţe politice au dus la blocarea finanţării unor proiecte importante pentru oraş, pentru suceveni, unul din ele în valoare de peste cinci milioane de euro.

 

„Mărul discordiei” – proiectul de capitală europeană a culturii

Totul a pornit de la demersul consilierilor PSD de a introduce pe ordinea de zi a şedinţei un proiect pe care l-au depus la Primăria Suceava ieri după-amiază, aproape de terminarea programului de lucru. Acesta vizează înscrierea Sucevei în competiţia pentru desemnarea capitalei europene a culturii în 2021, idee lansată de deputatul PNL Alexandru Băişanu.

Refuzul consilierilor PNL de a introduce proiectul pe ordinea de zi, pe considerente de legalitate, fiind semnalate mai multe elemente neconforme cu procedurile de funcţionare a deliberativului local, a stârnit nemulţumirea deputatului PNL, prezent în sala de şedinţe împreună cu mai mulţi susţinători ai acestei iniţiative, care s-au prezentat ca fiind oameni de cultură.

În mod ciudat, reacţia consilierilor PSD a venit cu mare întârziere, atunci când se discuta deja proiectul cu numărul 7 de pe ordinea de zi a şedinţei la care participaseră până în acel moment.

Atunci când s-a dat liber la discuţii pe proiect, consilierul PSD Tiberius Brădăţan a luat cuvântul, spunând: „Aici suntem gospodari, nu politicieni. Se pare că doar unele proiecte pot să treacă, altele nu. Se lucrează la ordin politic. Permiteţi-ne să ne retragem, consilierii care consideră, ca şi mine, că în Suceava cultura este considerată un ordin de partid”, a spus el, făcând referire la demersul de la începutul şedinţei, dar şi la proiectul precedent celui ce ar fi trebuit discutat, „Cultură în aer liber”, propus de un ONG, care a picat. Aleşii locali PSD s-au ridicat şi au plecat, lăsând în sală numai 12 consilieri locali, adică minimul necesar pentru ţinerea şedinţei, dar mult prea puţini pentru luarea unor decizii care necesită cel puţin două treimi din numărul total al consilierilor.

 

Obţinerea unei finanţări de cinci milioane de euro, blocată prin absenţă

Plecarea din sală a reprezentanţilor PSD, justificată dintr-un anumit punct de vedere, al susţinerii unei cauze la care s-au alăturat, cea de înscriere a Sucevei în cursa pentru desemnarea capitalei europene a culturii, a fost făcută însă într-un moment total nefericit. Asta deoarece proiectul numărul 7, care ar fi trebuit să fie discutat, se referă la accesarea unor fonduri europene de peste cinci milioane de euro, pentru demararea unor lucrări urgente de apă-canal pe strada Traian Vuia, care urmează să fie refăcută anul acesta cu covor asfaltic, în cadrul unui alt proiect european.

Această greşeală tactică a fost foarte bine speculată de viceprimarul liberal Lucian Harşovschi, care i-a înfierat de urgenţă:

„Prin jocul făcut de cei de la PSD, la proiectul numărul 7, unde trebuiau să fie minim 16 voturi pentru a fi aprobat, riscăm să pierdem o finanţare de peste 25 miliarde lei vechi, în care contribuţia primăriei ar fi fost de numai 2%. Dacă aşa consideră să facă politică, vor fi taxaţi când va veni timpul. Pe strada Traian Vuia urmează să fie turnat un strat de covor asfaltic, prin proiectul de modernizare finanţat din fonduri europene, dar înainte de a turna asfaltul este normal să înlocuim toate ţevile din subteran, de o parte şi de alta. Punctul 7 nu mai poate fi votat, riscăm ca acum să asfaltăm şi apoi să trebuiască să spargem pentru a pune noi ţevi de apă şi canal”.

Cel care a sărit în apărarea colegilor social-democraţi plecaţi din sală a fost independentul Vasile Mocanu, care a condamnat „înfierarea proletară a colegilor” şi modul în care este condusă şedinţa.

Şicane verbale destul de dure au fost şi între independentul Adrian Arămescu şi liberalul Neculai Barbă.

„O pierdere este şi faptul că nu s-a votat acel proiect de cultură în aer liber, fără să se dea măcar o explicaţie a acelui vot negativ”, a spus Arămescu, ca replică la cele afirmate de  Harşovschi.

Când Neculai Barbă a încercat să îi ia apărarea liderului grupului PNL, Arămescu i-a tăiat scurt avântul, cu un „şut” verbal: „Opriţi-vă la timp, că nu aţi înţeles nimic din toate mandatele pe care le-aţi avut şi nu o să înţelegeţi nimic toată viaţa”.

Fostul viceprimar Viorel Seredenciuc, de asemeni liberal, a cerut sancţionarea lui Arămescu, conform codului de funcţionare a CL, dar propunerea sa a rămas fără nici un ecou.

În lipsa numărului de voturi necesare, proiectul nr. 7 a fost retras de pe ordinea de zi de iniţiator, primarul Ion Lungu.

 

Meci de box între Lungu şi Băişanu, cu „mănuşi culturale”

Ce a urmat apoi în şedinţa de Consiliu Local nu poate fi descris altfel decât ca un meci de box între cel care a lansat ideea transformării Sucevei în capitală europeană a culturii, deputatul Alexandru Băişanu, şi primarul Sucevei, Ion Lungu.

Prin intermediul oamenilor de cultură mobilizaţi să susţină proiectul său, Băişanu a trimis câteva lovituri directe către Lungu, care a fost acuzat că nu susţine cultura şi oamenii de cultură, fiind caracterizat drept „hipoacuzic vizavi de cultură”, adică surd la propunerile făcute de unii şi alţii.

„Singurul sprijin al culturii în municipiul Suceava în ultimii 11 ani a fost Primăria Suceava, prin primarul acesteia, iar acum spuneţi că sunt hipoacuzic faţă de cultură. Nu este corect cum procedaţi. Îmi pare rău să o spun, pentru că am tot respectul pentru cei din sală şi cei care au semnat acest tabel de susţinere, dar sunt dezinformaţi şi manipulaţi”, a replicat Lungu, care a adăugat:

„Chiar astăzi a fost aprobat un proiect de acordare a 150.000  lei pentru organizarea Festivalului de Artă Medievală, iar anul viitor Suceava va fi gazda unui proiect de talie mondială, Festivalul Mondial al Cinematografiei de Amatori, care anul acesta are loc la Sankt Petersburg, iar peste doi ani la Berlin”.

Referitor la reprezentanţii PSD şi la deputatul Băişanu, Lungu a spus: “Astăzi vin să arunce electoral un cartof fierbinte în braţele Consiliului Local şi ale primarului, pentru ca apoi, când se va vedea că nu putem duce la bun sfârşit această misiune, să spună că administraţia locală nu a fost în stare să facă proiectul. Şansele noastre sunt foarte mici de a fi desemnaţi capitală europeană a culturii. Printre condiţiile necesare pentru intrarea în competiţie trebuie să dovedim că proiectul beneficiază de o susţinere politică solidă, din partea tuturor partidelor reprezentative. Unde este această susţinere politică? Discutăm nu doar de voinţă, ci şi de posibilitate financiară, pentru că ne sunt necesare între 30 şi 80 de milioane de euro pentru a ne prezenta cât de cât onorabil la această competiţie. Aceşti bani nu îi avem”.

Sătul să stea deoparte şi să îi lase pe alţii să îi susţină punctul de vedere, Băişanu a intervenit direct:

“Banii aceştia nu trebuie daţi mâine, ci investiţi începând de anul acesta până în 2021. Acest proiect trebuie depus până pe 10 octombrie. Să mai aşteptăm 30 de zile ar însemna să pierdem startul”.

Lungu l-a temperat cu un croşeu de dreapta în plex:

„Mi-aţi demonstrat impotenţa de a asigura un sprijin politic acestui proiect. Aţi spus că vă veţi întâlni cu oamenii de cultură pentru a realiza o strategie de cultură, necesară acestui proiect, dar în afară de a aduce aici aceşti oameni care mă jignesc, nu am văzut altă idee. Nu mă folosiţi pe mine în disputa pentru campania electorală. Nu avem şanse minime măcar, pentru că nu s-a făcut o strategie la timp, nu s-a depus candidatura la timp şi nu avem banii necesari pentru promovarea candidaturii. Aţi vrut să aruncaţi acest cartof fierbinte în braţele primarului Lungu. Eu am îndoielile mele privind o nouă candidatură în 2016, dar cred că am să mă răzgândesc şi o să candidez, să vă mai bat o dată, să vă lecuiţi definitiv”.

Băişanu nu s-a lăsat mai prejos şi a început un joc de picioare în jurul adversarului, să-l ameţească înainte să-l lovească.

„Candidatura mea şi a dumneavoastră sunt ultimele lucruri care îi interesează pe cetăţenii Sucevei. Vă doresc succes şi sunt convins că veţi avea voturi. Dar pe lumea asta au câştigat cei care au îndrăznit, au visat şi s-au luptat cu toată fiinţa pentru a realiza ceva. Nu e nevoie de 30 de milioane de euro astăzi, ci în cinci ani, în funcţie de ceea ce ne propunem. Este nevoie doar de dorinţă, de ambiţie şi de sacrificiu. Nu vreau să ne certăm, ci să ne adunăm, să fim potenţi cu toţii, că degeaba sunt eu impotent, dacă dumneata fugi. Că dacă te-aş prinde îţi dai seama că e lămurită treaba”.

Remarca sa cu conotaţii sexuale profunde a stârnit numeroase reacţii de amuzament în sală.

„Împunsăturile” dintre cei doi posibili candidaţi la Primăria Suceava la alegerile de anul viitor au continuat şi după ce s-au ridicat de la masa discuţiilor, unde spiritele s-au încins destul de tare.

 

Apel la înţelegere, din partea edilului sucevean

La scurt timp după finalizarea furtunoasei şedinţe de CL, primarul Ion Lungu a transmis un apel public către reprezentanţii tuturor părţilor implicate, să dea dovadă de maturitate şi să încerce rezolvarea problemelor prin discuţii raţionale.

„Prima victimă a isteriei create pe tema capitalei europene a culturii este proiectul în valoare de cinci milioane de euro, din care un milion de euro pentru reabilitarea conductelor de transport şi distribuţie a apei potabile de pe străzile Traian Vuia  şi patru milioane de euro pentru dotarea cu echipamente moderne ale operatorului regional de apă-canal, ACET. Îmi pare rău că au existat aceste discuţii tensionate şi chiar nepoliticoase pe alocuri, pentru oamenii de cultură care au fost manipulaţi şi dezinformaţi că dacă Lungu e de acord, de mâine suntem deja capitală europeană a culturii. Cea mai mare piedică este susţinerea financiară necesară pentru înscrierea în această competiţie – 30, 50 sau chiar 80 de milioane de euro. Aştept să ne aşezăm cu toţii la masă şi să vedem de unde găsim această finanţare, ce posibilităţi sunt, iar chiar de nu câştigăm competiţia, să rămânem măcar cu o imagine pozitivă”, a spus Lungu.

Şeful municipalităţii sucevene a explicat şi de ce nu avea cum să fie discutat acel proiect în şedinţa de ieri a Consiliului Local:

„Este un proiect important, pentru discutarea căruia erau necesare cel puţin două componente importante – raportul serviciului de specialitate din primărie, care nu avea cum să existe, fiind depus foarte târziu, la ora închiderii programului din primărie, dar şi supunerea proiectului spre dezbatere publică, pe o perioadă de 30 de zile, fiind vorba de o decizie atât de importantă.

Cei de la PSD au forţat nota cu introducerea acestui proiect pe ordinea de zi. Îmi doresc ca proiectul să fie iniţiat de toţi cei 23 de consilieri locali, să fie discutat cu oamenii de cultură, cu populaţia, să existe o voinţă reală a sucevenilor pentru realizarea acestui efort, deşi este destul de târziu să mai putem realiza ceva. E un proiect la care în principiu pot fi de acord, dar să ne convingem că putem câştiga măcar la capitolul imagine şi să nu ne facă mai mult rău”, a adăugat edilul Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O şedinţă furtunoasă, în Consiliul Local Suceava.
 Vizualizări articol: 2308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O şedinţă furtunoasă, în Consiliul Local Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei