Arestaţi preventiv în urmă cu aproximativ două luni, într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, sub acuzaţia că ar fi făcut bani grei din contrabanda cu ţigări şi ar fi creat un prejudiciu statului român de 3,5 milioane de euro, şase indivizi s-au întors ieri la casele lor.
Dacă în primă fază, Tribunalul Suceava a admis cererea procurorilor DIICOT de a prelungi arestarea celor şase (Mihai Vicovanu - 43 de ani, Cristian Mihai Iordache - 37 de ani, ambii din Fălticeni, Gabriel Slabu - 27 de ani, din comuna Râşca, Vasile Cîrdei - 47 de ani, din Bilca, Florin Solcan -39 de ani, din municipiul Suceava, şi Adrian Claudiu Feraru - 45 de ani, din municipiul Bucureşti), ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au admis contestaţiile inculpaţilor şi au decis punerea sub control judiciar a acestora.
De asemenea, aceiaşi judecători au decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar şi faţă de un al şaptelea inculpat, Cosmin Gheorghe David, de 26 de ani, din Fălticeni, tot după ce magistraţii de la Tribunal au considerat că acesta trebuie să rămână în continuare arestat între pereţii locuinţei sale.
Fostul poliţist Iordache, liber în dosarul de la Suceava, însă arestat la Focşani
Dintre toţi inculpaţii care au scăpat ieri de arestul preventiv, respectiv arestul la domiciliu în acest dosar, singurul care nu se poate întoarce la domiciliul său este fostul poliţist Cristian Iordache (a lucrat la posturile de poliţie Baia, Cornu Luncii şi Cajvana), arestat în luna aprilie a acestui an la Focşani, într-un dosar al DIICOT Vrancea, în care este acuzat că făcea contrabandă cu ţigări, cu un autoturism BMW X6 aparţinând unui cabinet notarial din Fălticeni.
În acel dosar, judecătorii au prelungit arestarea preventivă, Iordache fiind acuzat că a livrat în perioada martie-aprilie a.c. peste 100 de baxuri de ţigări de contrabandă, în valoare de peste 500.000 de lei. De asemenea, fălticeneanul este acuzat în acelaşi dosar că, în urmă cu câteva luni, a vrut să lovească cu BMW-ul pe care îl conducea maşinile de poliţie şi pe poliţiştii care încercau să-l prindă în flagrant.
Celule goale, după 70 de percheziţii şi 29 de reţinuţi
Revenind la dosarul instrumentat de DIICOT Suceava, vă reamintim că spre sfârşitul lunii mai a acestui an, nu mai puţin de 29 de persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, după 70 de percheziţii dispuse de anchetatori.
Printre cei reţinuţi atunci s-a numărat şi primarul comunei Ulma, Petru Marocico (45 de ani), dar şi interlopul fălticenean Daniel Ştefan Blanaru (35 de ani), alias „Blană”. Cei 29 de inculpaţi au fost duşi la arestare, însă judecătorii au emis într-un final doar şapte mandate de arestare (unul de arest la domiciliu).
Anchetatorii au vizat trei grupuri infracţionale constituite la Fălticeni, dar şi în zona limitrofă, în perioada 2012-2014, „în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandă, pentru obţinerea de beneficii financiare”.
Procurorii arată că ţigările de contrabandă procurate din judeţul Suceava erau transferate în diverse spaţii folosite drept depozite, iar ulterior erau căutaţi cumpărători de pe raza judeţelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova şi din municipiul Bucureşti. Aceştia, arată anchetatorii, sprijineau grupul infracţional organizat prin asigurarea pieţei de desfacere a ţigaretelor provenite din contrabandă.
„În urma calculării cantităţii de ţigarete traficate de membrii grupurilor infracţionale organizate a rezultat că au fost tranzacţionate peste 1.510.608 pachete cu ţigarete de diferite mări, cauzându-se un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 3.500.000 de euro”, se preciza într-un comunicat al DIICOT Suceava.