Primăria Arbore, în colaborare cu Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina - Filiala Arbore a organizat pe 20 iulie, de Sf. Ilie, o manifestare culturală în care au fost sărbătoriţi mai mulţi membri ai fostului Ansamblu de jocuri populare bărbăteşti „Luca Arbure” al Căminului Cultural din localitate, la 40 de ani de la reînfiinţarea formaţiei artistice. Primarul comunei Arbore, Ionel Hrincescu, ne-a spus că la eveniment au fost invitaţi circa 35 de artişti populari, dar au răspuns prezent circa 15 dintre foştii dansatori, oameni care au primit diplome de merit şi toate felicitările celor prezenţi. 11 dintre dansatorii Ansamblului „Luca Arbure” au trecut între timp în lumea drepților. Manifestarea de pe 20 iulie a avut loc în sala Punctului de informare turistică, artiştilor populari arboreni alăturându-li-se şi mulți localnici. Arborenii aflaseră că la ei în comună se organizează o masă rotundă în cinstea artiştilor populari şi au venit să participe la eveniment. Special pentru acţiune a fost tipărită o mapă, de pe coperta căreia „priveau” 24 de membri ai formației, fotografiați pe treptele Casei de Cultură Suceava cu prilejul unei ediții naționale, cu mulţi ani în urmă. În cadrul evenimentului au fost susţinute mai multe comunicări: ”Omagiu artiştilor populari arboreni ”(ing. Ionel Hrincescu, primarul comunei Arbore); ”Costumul popular femeiesc”(înv. Liliana Ursan); ”Costumul popular bărbătesc”, educ. Margareta Bîdeliță, lucrare prezentată de Veronica Iliese şi ”Personalitatea lui Gheorghe Buliga, poreclit Bocu” (prof. Gh. Dolinski). „Acum, când echipa de jocuri populare bărbătești a comunei Arbore împlinește onorabila vârstă de 40 de ani de la reactivarea ei, un gând de recunoștință se îndreaptă și spre Georgi Buliga, poreclit Bocu, care și-a dedicat întreaga viață jocului popular bucovinean, ducând faima lui pe tot cuprinsul țării noastre și chiar dincolo de fruntariile ei. Iar talentul lui îl duc mai departe urmașii săi în arta jocului popular românesc”, a spus în prezentarea sa prof. Gh. Dolinski. După prezentarea scurtelor comunicări, au urmat discuţii. Fiecare dintre cei prezenți şi-a amintit de anumite întâmplări din sutele de concursuri la care au participat de-a lungul celor patru decenii de activitate. Unii dintre ei au astăzi peste 70 de ani.
Istoricul „ambasadorilor arboreni”
Prof. Gh. Dolinski ne-a spus că povestea „ambasadorilor arboreni” a început cu patru decenii în urmă, mai precis spre mijlocul lunii iulie a anului 1975. „Pe vremea aceea, Căminul cultural din comuna Arbore avea destul de multe formații artistice, care cuprindeau un număr mare de artişti amatori. Exista o echipă de teatru, un cor mixt pe patru voci, brigadă artistică, jocuri populare mixte, taraf, precum şi solişti vocali şi instrumentişti”, ne-a povestit prof. Gh. Dolinski. Profesorul Gheorghe Sturzu, directorul Căminului cultural acum 40 de ani, a aflat de la oamenii din comună că, în preajma celui de-al Doilea Război Mondial şi chiar după, în comuna Arbore activa şi o formație de jocuri populare bărbăteşti, format din tineri din „Cutul de Jos al satului”, care erau conduşi de Gheorghe Buliga, poreclit Bocu.
„Având sprijinul direct al lui Vasile Tiperciuc, poreclit <Bugeai>, pe atunci vicepreşedinte al Consiliului popular Abore, el i-a cunoscut pe cei şapte tineri, membri ai acestei echipe. Din respect pentru activitatea lor îndelungtată, îi meționez pe cei şapte artişti dansatori: Gheorghe Buliga (Bocu), Trifan Ciobîcă (Bîz), Vasile Ciobîcă (Ciotiță), Gheorghe Josan (Baciu), Vasile Hrincescu (Cracană), Vasile Lelcu (Zai) şi Toader Manoilă (Țapu), mai ales că primii patru au trecut în lumea drepților. Unii erau atunci în jurul vârstei de 20 de ani, alţii aveau 30 de ani, cu armata făcută”, ne-a spus prof. Gh. Dolinski. El a completat că prima deplasare a acestei formații a fost la Festivalul ”Hora de la Prislop”, unde au cucerit binemeritate aplauze. Simpla lor apariție pe scenă, în superbele lor costume naționale, stârnea ropote de aplauze. „La acestea se adăugau strigăturile lor bărbăteşti, forța cu care jucau şi acuratețea figurilor jocurilor pe care le interpretau. Aveau numai jocurile caracteristice comunei: Bătrâneasca, Frunza nucului, Coasa, Rața, Trilişeşti şi altele. Se spune că strigăturile lor se auzeau de la peste un kilometru. Vasile Rîpă şi Vasile Băcilă trăgeau cu foc arcuşul pe strunele viorii sau mângâiau strunele cobzei. O altă deplasare a lor a fost la Festivalul folcloric de la Strunga - Iaşi, de unde s-au întors cu trofeul festivalului. De-atunci au fost luați sub aripa maestrului coregraf Aurelian Ciornei, care s-a ocupat de ei până ce a ieşit la pensie. Formația se va tot mări. Au ajuns, la un moment dat, la 24 de flăcăi, e drept unii cam tomnatici, dar dansatori de excepție. Cu timpul, formația va ajunge la 32 de membri”, ne-au povestit organizatorii evenimentului.
Expoziție de maximafilie şi cartofilie cu titlul ”Splendoarea costumului popular arborean”, la şcoala din Arbore
Recunoaşterea dansatorilor arboreni pe plan județean şi național a venit repede. A urmat participarea lor, în cascadă, la toate festivalurile folclorice organizate în zonă şi în toate județele, printre care: Baisa (Botoşani), Tecuci, Bacău, Blavanyos, Tg. Mureş, Bucureşti şi altele. Nu era festival folcloric de prestigiu la care formația de jocuri bărbăteşti de la Arbore să nu fie invitată sau trimisă de comitetul județean de cultură. O perioadă de timp, sub conducerea regretatului Vasile Pătrăucean, directorul Căminului cultural din Arbore, s-a organizat un turneu în Polonia, la care a participat şi formația de jocuri mixte. Și de-acolo s-au întors cu lauri şi noi invitaţii la turnee prin ţară. „Ambasadorii folclorului din Arbore” au beneficiat de zeci de transmisii televizate, iar în aprilie şi octombrie 2004 au fost invitaţi la TVR 1, împreună cu artistele Angela Moldovan şi Margareta Clipa. Formaţia de jocuri populare bărbăteşti din Arbore a fost laureată de cinci ori la Festivalul Național ”Cântarea României”, primind medalia cu aur. Tot pe 20 iulie a fost lansat, la Oficiul poştal din Arbore, un plic omagial, care a fost obliterat cu o ştampilă specială, la fel ca şi toată corespondența expediată în acea zi în țară. În incinta Şcolii ”Luca Arbure” a fost vernisată expoziția de maximafilie şi cartofilie cu titlul ”Splendoarea costumului popular arborean”, care va putea fi vizitată încă zece zile.