Odată cu încălzirea climei, cererea de arabica, cafeaua preferată a europenilor, nu va mai putea fi satisfăcută decât prin extinderea spaţiilor de cultură, în detrimentul pădurii tropicale. “Cafeaua reacţionează imediat la temperatură şi precipitaţii; din acest motiv, în condiţiile schimbărilor climatice, vor fi inaugurate noi zone de cultură”, arată cercetătorii Jaboury Ghazoul şi Ainhoa Magrach, de la un institut elveţian.
Aceştia susţin că până în 2050 regiunile adaptate culturii de cafea vor suferi modificări.
Suprafeţele propice tipului de cafea robusta vor creşte, în timp de arabica, mai sensibilă, se va cultiva pe spaţii tot mai mici. Aşa încât cererea de robusta - tip, cum arată şi numele, mai robust şi cu mai multă cafeină - ar urma să fie acoperită fără defrişări suplimentare, apreciază cercetătorii. În ceea ce priveşte arabica, mai slabă şi pentru care cererea este în creştere, va fi nevoie de defrişarea unor terenuri pe care există pădure tropicală.
Cafeaua arabica reprezintă 70% din producţia mondială. Nevoia de noi teritorii ar putea creşte şi din cauza cariului bobului de cafea, care afectează multe plantaţii.
Sursa: Antena Satelor