Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2015 - Anul XX, nr. 167 (5979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Contestaţii cu scântei

Zeci de profesori suceveni reclamă nereguli la corectarea tezelor de la examenul de definitivat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de profesori suceveni sunt nemulţumiţi de notele obţinute în urma contestaţiilor pe care le-au depus după examenul de definitivat, aceştia acuzând că au primit note exagerat de mici din partea comisiei de reevaluare, diferenţele fiind chiar şi de trei puncte.

Dascălii pun sub semnul întrebării corectitudinea comisiilor care au făcut corectura şi cred că profesorii evaluatori au verificat superficial tezele.

Aceştia s-au solidarizat şi au înaintat cotidianului Monitorul de Suceava o scrisoare prin care subliniază că „examenul de definitivat de pe data de 9 iulie a fost o mare dezamăgire pentru profesorii suceveni şi nu numai”.

Aceştia continuă cu câteva exemple ale unor candidaţi care au fost notaţi de prima comisie cu note aproape de limita promovabilităţii (nota minimă de promovare este 8) şi care după soluţionarea contestaţiilor au primit note cu 2, chiar 3 puncte mai mici.

„Este frustrant ca de la o notă de peste 7 să ajungi, în urma contestaţiilor, la puţin peste 4. Este batjocoritor. Profesorii au plătit cu nota, cu titulatura, pentru greşelile din foaia de examen, dar corect ar fi ca şi una dintre cele două comisii care a greşit să fie sancţionată”, se arată în memoriul înaintat de profesori.

Puşi în faţa a două note care reflectă o valoare diferită a cunoştinţelor lor, candidaţii au cerut să-şi vizualizeze lucrările, însă şi această solicitare le-a fost respinsă, comunicându-li-se că îşi pot consulta lucrările doar cu ordin judecătoresc.

Pentru a solicita o a treia comisie pentru evaluarea tezelor, profesorii trebuie să se adreseze Ministerului Educaţiei.

„Sunt cazuri în care profesori titulari nu promovează definitivatul şi îşi pierd posturile, pierd titulatura. Un examen anulează un alt examen. Nepromovarea de trei ori a definitivatului îţi anulează şi diploma de psihopedagogie, ceea ce este hilar. Să îţi fie anulate studiile, o diplomă”, ne-a mărturisit un cadru didactic.

Candidaţii se pot prezenta la definitivat doar în maximum trei sesiuni, susţinute în cel mult cinci ani. Definitivatul este o testare obligatorie pentru cei care îşi doresc o carieră în învăţământ. Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant. Promovarea definitivatului le asigură candidaţilor o catedră pe perioadă nedeterminată.

Înaintea examenului scris, candidaţii înscrişi la examenul de definitivat au avut de susţinut două inspecţii speciale la clasă.

Despre acestea, profesorii suceveni opinează că sunt testări solicitante şi contestă faptul că la nota finală a examenului de definitivat, notele obţinute la inspecţii nu sunt luate în considerare.

„Inspecţiile sunt a câte patru ore. Sunt perioade destul de stresante, pentru care ne pregătim mult, iar cerinţa noastră ar fi ca aceste note să aibă o pondere, cât de mică, la nota finală. Măcar de s-ar repeta examenul scris, dar nu şi cele două inspecţii”, spune un cadru sucevean.

 

Bâlbele comisiilor lovesc în imaginea profesorilor debutanţi

Profesorii care au susţinut definitivatul spun că toate bâlbele comisiilor, notele slabe cu care au fost notate tezele, corecturi puse sub semnul întrebării şi procente slabe de promovabilitate nu fac decât să lovească în imaginea profesorilor debutanţi, cărora li se pune o etichetă negativă.

„Se spune că suntem prost pregătiţi, incompetenţi, însă debutanţii muncesc foarte mult pentru a-şi clădi o carieră didactică. De asemenea, definitivatul este un examen cu un grad de dificultate foarte mare. Înainte acest examen se desfăşura pe mai multe zile, undeva la finele verii. Acum nu avem timp suficient să ne pregătim, examenul e organizat imediat cum se termină anul şcolar, este un efort pentru noi”, ne spune un candidat.

Candidaţii care se simt batjocoriţi vor să-şi continue demersurile şi nu exclud organizarea unui protest pentru ca nemulţumirile lor să fie auzite de factorii de decizie.

„De la 7 am ajuns la 5. Nu pot sa înţeleg, am învăţat, am scris, m-am evaluat şi când am văzut nota de la recorectare am crezut că e o glumă. Dar gluma a ajuns la stadiu de bătaie de joc la nivel naţional. Dacă e de ieşit în stradă, venim cu plăcere”, a consemnat un candidat sucevean pe un site de socializare.

Am contactat Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava pentru a cere lămuriri în privinţa diferenţelor mari dintre notarea iniţială şi cea de după contestaţii.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, insp. Mariana Drumea, a menţionat că Inspectoratul nu îşi asumă responsabilitatea evaluării lucrărilor, acestea fiind repartizate în toată ţara, în centre desemnate de Ministerul Educaţiei.

„Inspectoratul Școlar nu poate rezolva problema aceasta şi nu poate explica aceste diferenţe fiindcă nu este de competenţa sa, însă suntem solidari cu candidaţii nemulţumiţi. Eventualele demersuri trebuie făcute către Ministerul Educaţiei”, a explicat Drumea. Aceasta a mai arătat că în cazul unor diferenţe mari de notare, metodologia de concurs nu prevede anchetarea comisiilor de evaluare, aşa cum se procedează în cazul examenului de bacalaureat.

La examenul de definitivat din acest an au fost înregistrate 105 contestaţii. După soluţionarea acestora, 32 de note au rămas nemodificate, 54 au fost scăzute, iar 19 note au crescut. Procentul final de promovabilitate a fost de 41,3%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de profesori suceveni reclamă nereguli la corectarea tezelor de la examenul de definitivat.
 Vizualizări articol: 2276 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
Zeci de profesori suceveni reclamă nereguli la corectarea tezelor de la examenul de definitivat3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei