1.235 de absolvenţi de liceu care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul au hotărât să-şi încerce încă o dată norocul în cadrul sesiunii din toamnă a examenului, care va debuta pe data de 17 august, cu proba de evaluare orală la limba română.
Numărul celor care au ales să se înscrie pentru a susţine bacalaureatul din toamnă este sub aşteptări, cel puţin câteva sute de absolvenţi renunţând să se mai prezinte la examenul de final de liceu.
La această examinare erau aşteptaţi cei aproape 2.000 de elevi care nu au promovat prima sesiune a bacului din acest an, cei care au absentat, candidaţi din promoţiile anterioare care fie nu au susţinut, fie nu au trecut de bac şi absolvenţi ai promoţiei 2015 care nu s-au înscris la sesiunea din vară a testării (circa 1.500).
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava, ”numărul de candidaţi înscrişi până în prezent pentru sesiunea august-septembrie a bacalaureatului este de 1.235, însă numărul final al acestora va putea fi stabilit doar după data de 7 august 2015. Precizăm că între 4-5 august 2015 elevii din clasele terminale de liceu susţin examenele de corigenţă, iar cei care promovează au dreptul să se înscrie la bacalaureat în data de 7 august”.
Comparativ cu 2014, numărul înscrişilor este mai mic. În toamna anului trecut, aproape 2.000 de absolvenţi au susţinut examenul de bacalaureat.
Inspectoratul Şcolar Suceava a trimis spre aprobare Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice o propunere cu şase centre de examen şi două de evaluare constituite pentru sesiunea a doua a bacalaureatului 2015. Centrele de examen propuse sunt la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Suceava, Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir" Suceava, Colegiul Tehnic "Samuil Isopescu" Suceava, Colegiul Tehnic "Mihai Băcescu" Fălticeni, Colegiul Naţional "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi şi Colegiul Naţional "Dragoş Vodă" Câmpulung Moldovenesc.
La Colegiul Tehnic "Petru Muşat" Suceava şi la Liceul cu Program Sportiv Suceava sunt constituite centrele de evaluare, centre unde vor fi corectate lucrările elevilor dintr-un alt judeţ. Tezele elevilor suceveni vor fi, de asemenea, corectate în alt judeţ.
Nivelul de dificultate al subiectelor va fi similar celui din prima sesiune, iar condiţiile de susţinere a examenului vor fi la fel de stricte.
Sesiunea august–septembrie 2015 a examenul de bac debutează cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română pe data de 17 august.
Pe 18 şi 19 august, înscrişilor le vor fi evaluate competenţele într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 20 şi 21 aceştia vor fi examinaţi la competenţele digitale. Probele scrise vor fi susţinute în intervalul 24-28 august.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 1 septembrie. Absolvenţii de liceu care susţin bacalaureatul pentru a treia oară vor avea de achitat contravaloarea unei taxe de 240 de lei.