La Fălticeni a avut loc luni, 20 iulie, cea de-a X-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”. După cuvântul de bun venit adresat de directorul festivalului, învăţătorul Gheorghe Popa, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” 18 formaţii artistice, totalizând peste 350 de copii din judeţele Suceava, Botoșani, Iași, Neamţ şi Vaslui, s-au întrecut la cele trei secţiuni ale festivalului, “Ansambluri folclorice”, “Datini şi obiceiuri” şi “Dansuri populare” pentru a obţine trofeul festivalului.
Învăţătorul Gheorghe Popa, iniţiatorul şi directorul festivalului, a declarat: “Este un festival, după cum spune şi denumirea, dedicat copiilor, care de la an la an s-a îmbogăţit atât cantitativ, dar mai ales calitativ. Dacă la început acest festival a fost mai firav, am pornit cu 150 de copii, la ultimele ediţii au participat în concurs peste 300 de copii. De la an la an, calitatea ansamblurilor, tarafurilor şi formaţiilor de dansuri participante este din ce în ce mai bună şi acest lucru se datorează în primul rând instructorilor care îi îndrumă pe copii. Acest festival nu ar fi ajuns la a X-a ediţie fără implicarea unor oameni deosebiţi, cu suflet mare, printre care se numără şi domnul primar prof. Cătălin Coman. Fără ajutorul Primăriei şi al Consiliului Local Fălticeni, care sunt sponsorii principali ai acestui festival şi care au asigurat masa copiilor, al Centrului Cultural <Bucovina> Suceava, care a asigurat 2.500 de lei pentru premii, al sponsorilor şi a numeroşi oameni care ne-au fost alături, acest festival nu s-ar fi putut desfăşura în cele mai bune condiţii. Mulţumesc instructorilor, nişte oameni deosebiţi care sfinţesc locul acolo unde îşi desfăşoară activitatea. Datorită lor tradiţiile folclorice sunt continuate”.
Popa a mai adăugat că "Deşi a fost o ediţie jubiliară, anul acesta nu au mai participat copiii din judeţele mai îndepărtate, deoarece nu au fost posibilităţi pentru cazarea lor. Din aceste motiv reprezentanţii judeţelor Braşov şi Maramureş nu au putut participa la acest festival”.
Juriul Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor” a fost format din profesorii Constantin Irimia (Centrul Cultural Bucovina), Nicolae Creţu (Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava), Dumitru Pomohaci (Clubul Copiilor din Rădăuţi), Gheorghe Popa (organizator) şi prof. Vasile Buduşanu (vicepreşedinte al Alianţei Sindicatelor Învăţământ Suceava).
Festivitatea de premiere a fost oficiată de primarul Cătălin Coman, Constantin Irimia, reprezentantul Centrului Cultural Bucovina şi de directorul festivalului, învăţătorul Gheorghe Popa. Pentru Marele Premiu, administraţia locală a contribuit cu 500 de lei, care s-au adăugat altor 500 de lei oferiţi de Centrul Cultural Bucovina.
„Este un eveniment foarte frumos aici, la Fălticeni. Mulţumesc domnului învăţător Gheorghiţă Popa, Cetăţean de Onoare al Muncipiului Fălticeni, pentru munca deosebită depusă an de an şi îl aşteptăm să ne fie alături şi la a XXX-a ediţie”, a precizat primarul Cătălin Coman.
Premiile Festivalului Naţional “Şezătoarea Copiilor”
Trofeul Festivalului a revenit Ansamblului Folcloric ”Mugurelul” de la Clubul Copiilor din Dorohoi, judeţul Botoşani, instructor prof. Marcel Dupu.
Ansambluri folclorice
Premiul I – Ansamblul folcloric ”Ciobănaşul” al Clubului Copiilor Rădăuţi şi Taraful tradiţional ”Dor” al Căminului Cultural din Moara, judeţul Suceava.
Premiu special – Ansamblul folcloric ”Plai bucovinean” al Clubului Copiilor Vatra Dornei – Filiala Dorna Candreni
Premiu special – Fanfara de copii a Şcolii Gimnaziale din Mileanca, Botoşani
Dansuri populare (clasele I – IV)
Premiul I – Formaţia de dansuri populare ”Stejăreii” a Şcolii Gimnaziale “Ion Bojoi” din Flămânzi, Botoşani
Premiul II – Formaţia de dansuri populare mixte a Şcolii ”Mihail Sadoveanu”, Fălticeni
Premiul III – Formaţia de dansuri populare mixte a Şcolii ”Ioan Ciurea”, Fălticeni
Menţiuni – Formaţia de dansuri populare mixte fete ”Florile Tarcăului” de la Şcoala Gimnazială “Iulia Hălăucescu” Tarcău, Neamţ
– Formaţia de dansuri “Flori de cireş” de la Şcoala “Cezar Petrescu” din Hodora – Iaşi
Dansuri populare (clasele V – VIII)
Premiul I – Formaţia de dansuri populare ”Stejăreii” a Liceului Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Flămânzi, Botoşani
Premiul II – Formaţia de dansuri populare femeieşti a Asociaţiei Culturale “Dumbrava Minunată”
Premiul III – Formaţia de dansuri populare mixte a Clubului Copiilor Fălticeni
Premiul special – Formaţia de dansuri populare mixte ”Cetinuţa” de la Şcoala Gimnazială Falcău, comuna Brodina, Suceava
Datini şi obiceiuri
Menţiune – Formaţia de datini şi obiceiuri de la Şcoala Gimnazială Vicovu de Jos.