Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acordat recent despăgubiri în valoare de peste 14.000 de euro unui cetăţean român, Liviu Samachişă, în vârstă de 59 de ani, cu domiciliul în Fălticeni, respectivul făcând o plângere în urmă cu mai mulţi ani după ce, susţine el, ar fi fost agresat de mai mulţi poliţişti.
Ştirea a fost anunţată ieri de presa naţională, CEDO considerând că plângerea bărbatului a fost tratată superficial de autorităţile române, autorităţi care vor trebuit să-i plătească fălticeneanului 11.700 de euro - daune morale, 2.400 de euro - daune materiale şi 300 de euro - cheltuieli judiciare.
L-au bătut în drum spre secţie până l-au băgat în spital
Liviu Samachişă are şi cetăţenie română, dar şi americană, iar respectivul s-a plâns la CEDO, după ce în vara lui 2008, pe când vizita un prieten la Galaţi, ar fi fost agresat de mai mulţi poliţişti.
Fălticeneanul a declarat că şi-a găsit maşina înconjurată de poliţişti şi maşini de poliţie, fiind acuzat că a fost implicat într-un accident soldat cu rănirea mai multor pietoni.
Bărbatul a negat vehement, însă, susţine acesta, a fost încătuşat, iar în drum spre secţia de poliţie a fost bătut până a leşinat.
A ajuns la spital, unde a fost diagnosticat cu contuzie severă la nivelul toracelui şi al mandibulei, traumatism cranio-cerebral şi mai multe leziuni pe mâini, gât şi la nivelul claviculei.
Autorităţile române: a fost necesară folosirea forţei
La vremea respectivă, Liviu Samachişă a făcut plângere împotriva poliţiştilor care l-ar fi agresat, însă procurorii au considerat că s-a folosit forţa în mod justificat.
De altfel, şi poziţia reprezentanţilor Guvernului român la CEDO a fost aceea că reclamantul a fost prins conducând cu viteză, a refuzat să oprească, iar când poliţiştii l-au ajuns s-a manifestat agresiv, atât verbal, cât şi fizic, şi a refuzat să se legitimeze. În această situaţie, poliţiştii ar fi fost nevoiţi să folosească forţa, a susţinut partea română.
Ancheta s-a făcut pe baza declarațiilor polițiștilor şi ale unor martori oculari. Liviu Samachişă a atacat soluţia procurorilor în instanţă, însă judecătorii i-au considerat plângerea neîntemeiată.
Astfel că omul s-a plâns forului suprem pentru apărarea drepturilor omului, iar zilele trecute judecătorii CEDO au decis că a fost încălcat articolul 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, ce interzice tortura şi tratamentele inumane sau degradante şi că acuzaţiile aduse de Samachişă nu au fost investigate suficient.
Un rom din Gulia a obţinut la CEDO prima condamnare a României pentru rasism
Tot un sucevean a obţinut în urmă cu mai mulţi ani şi prima condamnare a României pentru rasism, cazul fiind prezentat pe larg de cotidianul nostru în martie 2008.
Toată povestea a plecat de la plângerea unui tânăr din Gulia – Dolhasca, care susţinea că, în 2001, pe când avea 14 ani, a fost bătut de poliţişti şi gardienii din acea vreme, pentru că era rom.
Constantin Stoica, victima de atunci, povestea pentru Monitorul că a fost bătut până când a leşinat, în ciuda faptului că îi rugase pe poliţişti să nu-l lovească, deoarece fusese recent operat la cap. Plângerea făcută la vremea respectivă a primit NUP (neînceperea urmăririi penale), însă CEDO a reţinut că autorităţile române nu au făcut dovada că rănile suferite de tânăr au fost provocate de alte persoane, în afara poliţiştilor, şi că ancheta a fost una superficială. „Ne-au reclamat că l-am bătut pe băiatul ăsta, au venit cu un certificat de 3-5 zile de îngrijiri medicale. Ce bătaie a fost asta? Nu-mi explic decizia CEDO. Noi am fost cercetaţi de Parchetul Militar şi s-a dat neînceperea urmăririi penale, dar avocaţii ţiganilor au umblat ca nebunii pe la CEDO şi probabil că ţiganii au ştiut să-şi apere mai bine cauza decât statul român”, povestea în 2008, pentru Monitorul, unul dintre poliţiştii acuzaţi că l-ar fi bătut pe tânărul rom.
„Mi l-au adus ţiganii pe braţe acasă, leşinat, că am crezut că-i mort”
Mama minorului bătut povestea şi ea în acelaşi material: “Mi-au stâlcit copilul în bătaie şi cei care au făcut asta nu păţesc nimic? Băiatul meu era operat la cap, le-a spus să nu-l lovească şi nu s-au îndurat. Mi l-au adus ţiganii pe braţe acasă, leşinat, că am crezut că-i mort. S-a dus în sat după pâine şi l-a luat miliţia la omor. De ce? Că-i ţigan? Dacă era român, îl mai întrebau ce caută seara, la 9.00, după pâine?”, susţinea Floarea Stoica.
Curtea a reţinut că România este responsabilă pentru încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în mod specific a articolului 3 privind interzicerea tratamentelor inumane şi degradante şi a articolului 14 privind interzicerea discriminării, obligând statul român la plata a 15.000 de euro daune morale şi 2.200 de euro cheltuieli de judecată pentru Centrul European pentru Drepturile Romilor, din Ungaria, una din cele două asociaţii care au apărat drepturile tânărului din Gulia la CEDO.