Cu nările fremătânde şi coama în vânt, cu picioarele din faţă strânse arc la piept şi cele din spate întinse la maxim, calul zboară peste obstacole precum celebrul Pegas, armăsarul înaripat din mitologia greacă. Numai că la tradiţionalul concurs hipic de pe Hipodromul Hergheliei Rădăuţi nu a fost doar unul, ci peste 50 de “cai zburători”, care, timp de trei zile, au făcut echipă nu cu Perseu, ci cu frumoase „amazoane” şi viteji „cavaleri”, care i-au strunit, îndrumându-i să parcurgă traseele cu diferite grade de dificultate, în cel mai scurt timp posibil şi fără a da jos obstacolele.
Eveniment de tradiţie, apreciat la nivel naţional
Competiţia ecvestră Cupa Bucovinei, ajunsă la cea de-a 15-a ediţie, una jubiliară, care a marcat împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea Romsilva, a adus în faţa spectatorilor unii dintre cei mai frumoşi şi mai talentaţi cai de rasă din ţară, ale căror performanţe au putut fi admirate pe parcursul celor trei zile de concurs.
Cal şi călăreţ – o echipă care trebuie să acţioneze ca un tot unitar, pentru a atinge performanţe maxime, s-au luptat pentru a fi pe locul I, într-o competiţie la care s-au prezentat cele mai de renume cluburi hipice din ţară, cu exemplare de cai în valoare de zeci sau chiar sute de mii de euro.
„Cupa Bucovinei Romsilva este un eveniment cu tradiţie, fiind o competiţie înscrisă în calendarul Federaţiei Române Ecvestre de nouă ediţii, dar care acum a ajuns la cea de-a 15-a ediţie”, a declarat Valerian Solovăstru, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, instituţie care se ocupă de organizarea acestui eveniment deosebit de 11 ani.
„Şi în acest an s-au înscris foarte mulţi concurenţi, dar îmbucurător este faptul că sunt mulţi copii, tineri. Valoarea premiilor nu este foarte mare, a cam rămas constantă de-a lungul timpului, dar se pare că nu aceasta îi atrage aici pe concurenţi, ci valoarea competiţiei, care a crescut de la an la an. De altfel, este una dintre competiţiile hipice cu cel mai mare număr de spectatori la nivel naţional şi este îmbucurător că aceasta se organizează la Rădăuţi, unde există o îndelungată tradiţie în creşterea cailor de rasă. Deşi caii de rasă de aici nu corespund întocmai profilului acestui gen de concurs, Shagya arab pretându-se mai bine altui gen de competiţii, condiţiile oferite aici şi prezenţa unui număr mare de spectatori face ca an de an aici să vină cluburi hipice de prestigiu din toată ţara”, a adăugat Valerian Solovăstru, care s-a ocupat de premierea concurenţilor, alături de deputatul Ştefan Băişanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilie Niţă, directorul de concurs, Gheorghe Olarian, dar şi de preşedintele juriului, arbitrul internaţional Mariana Moisei.
Deschiderea oficială a competiţiei, care a avut loc sâmbătă, le-a oferit celor prezenţi plăcerea de a urmări parada frumoşilor cai de rasă înscrişi în competiţie, pe ritmuri muzicale adecvate.
Tinere talente şi emoţii împărtăşite atât de cal, cât şi de călăreţi
Temperaturile caniculare înregistrate în cele trei zile de concurs nu i-au descurajat pe concurenţi, care, ajutaţi de faptul că terenul a fost constant stropit cu apă, iar ei au avut unde să se adăpostească de soare, la umbra arborilor de pe Hipodromul Rădăuţi, unul dintre cele mai bine îngrijite din ţară, au putut obţine performanţe foarte bune.
Vârsta călăreţilor nu a contat aproape deloc, aceleaşi trasee fiind parcurse atât de jochei cu zeci de ani de experienţă în spate, cât şi de copii de o şchioapă, dar talentaţi, care au muncit mult pentru a ajunge la astfel de performanţe.
Printre aceste tinere talente, o evoluţie remarcabilă a avut-o Octavia Ilisoi, deşi are numai 10 ani. Ambiţia cu care cei mai tineri dintre călăreţi participă la concurs a fost vizibilă şi la o altă concurentă, tot de-o şchioapă, care spre finalul parcursului a căzut de pe cal, care s-a oprit brusc în faţa obstacolului. În loc să se plângă că s-a lovit, reacţie normală la orice copil, aceasta a sărit ca arsă în picioare, roşie la faţă de nervi, dând din picioare mai ceva ca un cal nărăvaş, mai ales că era a doua oară când i se întâmpla asta, în aceeaşi zi.
Cu toate că a ratat cursa, ambiţia ei a fost apreciată de public, care a răsplătit-o cu aplauze până la ieşirea ei, călare, de pe terenul cu obstacole.
Pentru unii dintre concurenţi, Cupa Bucovinei a fost primul lor concurs, pe care nu îl vor uita curând.
„Este primul an competiţional. Suntem emoţionaţi amândoi”, a mărturisit Andrei Măgureanu, un tânăr ieşean, călare pe Tam Tam Forever, din cadrul clubului ecvestru Zara.
Suceava nu s-a remarcat doar ca gazdă a unui eveniment de renume naţional, ci şi ca pepinieră de talente. Pe lângă jocheii Direcţiei Silvice Suceava, care, cu cai de rasă crescuţi la Rădăuţi au obţinut importante premii şi peste hotare, foarte bune rezultate le-au avut reprezentanţii cluburilor hipice private, precum Forest Ecvestru şi Cai de Legendă.
„Pentru anul acesta este doar al treilea concurs la care particip, dar am avut foarte multe competiţii în ultimii trei ani. Cum a început sezonul, am participat aproape la fiecare concurs dacă am avut posibilitatea. Sunt din Rădăuţi şi nu am ratat nici un an de concurs aici. Este o organizare foarte bună şi mă bucură faptul că au venit foarte mulţi spectatori, semn că s-a dus vestea despre această bază sportivă, care este foarte frumoasă”, consideră Cristina Crăciun, una dintre „amazoanele” de a căror prezenţă s-a bucurat această competiţie, ea numărându-se printre câştigătorii celor 13 probe pregătite de organizatori pentru a testa aptitudinile cailor şi ale călăreţilor în sărituri la obstacole, pe diferite grade de dificultate. O altă suceveană ambiţioasă, care a reprezentat bine judeţul în această competiţie naţională, a fost Ioana Băişanu.
Prezenţa „amazoanelor” în concurs a fost completată şi cu o frumoasă unguroaică, Kriszta Bajko, călare pe California.
Competiţia celebrităţilor
Vedetele acestui concurs, admirate de toată lumea, au fost frumoasele cabaline venite din toată ţara pentru a participa la cursele cu obstacole de la Rădăuţi.
Numele unora este de genul Dahoman XXXIX-49, adică unul care indică linia de descendenţă, aşa cum se utilizează în general în hergheliile Romsilva. Dar în cazul altora, numele date sunt sonore, atrag atenţia şi fac spectatorii să urmărească evoluţia lor cu sufletul la gură: Beauty, Lord Aragon, Acrobat, Tequilla with lemon, Vino-ncoa, Catrina, Tam Tam, Fidibus, Prometeu, Amabil, Haiduc, Ramses, Fabienne, Stakata, Ogică, Winchester, Rebela, Xena, Zahara, Alehandro, Tsunami, Lancaster.
Oricum s-ar numi, frumuseţea lor şi modul în care s-au descurcat la complexele probe pregătite de organizatori i-au cucerit pe toţi cei care au mers să le urmărească evoluţia la Rădăuţi, concurs al cărui nume este strâns legat de cel al performanţei sportive şi al profesionalismului, graţie acestui concurs hipic.