"Suceava - capitală culturală europeană", marele proiect fluturat de o bucată de vreme de deputatul PNL Ştefan Alexandru Băişanu după o idee mai veche lansată în piaţă, nu pare să fie decât un proiect strict electoral ce ţine de competiţia internă din PNL privind desemnarea candidatului la funcţia de primar al municipiului Suceava la alegerile locale din 2016, competiţie în care Băişanu îl are drept contracandidat pe deputatul Ioan Balan. Concluzia are la bază mai multe evenimente care s-au derulat în aceste zile. Astfel, întâlnirea convocată de Băişanu pentru ziua de joi, 16 iulie, cu parlamentarii, primarii şi alţi factori de decizie în vederea susţinerii proiectului s-a soldat cu un mare eşec.
Surse credibile susţin că singurul care a achiesat la ideea lui Alexandru Băişanu a fost preşedintele Consiliului Judeţean, social-democratul Cătălin Nechifor. Pare surprinzător, însă nici unul din cei 50 de primari liberali din judeţ nu a venit la convocarea lansată de deputatul Băişanu. Nici măcar primarul de Gura Humorului, Marius Ursaciuc, un mare susţinător al activităţilor culturale. Pe de altă parte este de remarcat disponibilitatea liderului social-democrat Cătălin Nechifor la toate solicitările fostului său coleg din defuncta USL, Ştefan Alexandru Băişanu. Reamintim doar "episodul aeroportul", când Băişanu a cerut dezbatere privind viitorul investiţiei în modernizarea acestui obiectiv, Nechifor s-a conformat şi i-a pregătit parlamentarului liberal pista pentru reprezentaţie.
Votul în PNL Suceava pentru proiectul lui Băişanu, amânat cu o săptămână
Ceea ce este trist pentru Băişanu e că proiectul său nu găseşte rezonanţă acolo unde ar trebui, adică printre colegii din PNL. Surse politice ne-au declarat că Alexandru Băişanu şi-a expus proiectul în şedinţa Biroului Permanent Municipal al PNL Suceava de joi după-amiază, cerând un vot de susţinere. Până la urmă votul s-a amânat pentru săptămâna viitoare la solicitarea preşedintelui organizaţiei, deputatul Ioan Balan. Şi asta din considerente de imagine pentru că aceleaşi surse susţin că dacă s-ar fi supus la vot proiectul ar fi obţinut maximum două voturi, al iniţiatorului şi al lui Ilie Niţă.
Liberalii vor să analizeze ce implicare poate să aibă PNL în acest proiect. Sursele politice susţin că nici un liberal serios nu crede în proiectul lui Băişanu şi nu-i dă şanse de izbândă nici măcar deputata Sanda-Maria Ardeleanu, care este principalul promotor al culturii din cadrul PNL. Şi asta pentru că liberalii nu au nici o garanţie că acest proiect nu este folosit de Băişanu decât ca un exerciţiu de imagine în competiţia internă pentru desemnarea candidatului la primăria municipiului reşedinţă de judeţ. În concluzie, din ce s-a văzut până acum, se pare că Alexandru Băişanu aleargă cu acest proiect sub braţ ţinându-se de mână doar cu Ilie Niţă şi Cătălin Nechifor.
(18 iul 2015, 15:28:24
Parafrenia debutează în jurul vârstei de 40 de ani, prin unele fenomene nevrotice obişnuite: oboseală psihică, cefalee, palpitaţii, şi cuprinde patru faze: faza de incubaţie, de elaborare a delirului, de sistematizare şi stadiul final, care poate duce la demenţă.
Cel afectat de parafrenie are, pe de o parte, diferite idei delirante sistematizate, dar şi un oarecare grad de degradare psihică, caracterizată printr-o gândire incoerentă, care păstrează totuşi un anumit grad de logică. Bolnavul încearcă să-şi explice aceste tulburări ajungând la concluzii false, dezvoltând diferite deliruri şi halucinaţii (mai ales auditive şi vizuale).