La câteva zile după ce o bătrână din municipiul Suceava a fost înşelată cu 4.000 de lei de un fals medic care i-a spus că fiica ei a suferit un accident grav şi are nevoie urgent de bani pentru operaţie, o altă femeie în vârstă din aceeaşi localitate a fost păcălită prin aceleaşi mod de operare, cunoscut sub denumirea de metoda „accidentul”.
Chiar în ediţia de ieri scriam despre faptul că judiciariştii poliţiei sucevene se aşteaptă ca escrocii să caute şi alte victime, după cazul de zilele trecute, care a venit după o perioadă de mai multe săptămâni în care nu s-au mai înregistrat astfel de înşelăciuni.
„Doctorul” l-a trimis pe „poliţist” să ridice banii
Miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.30, o suceveancă în vârstă de 68 de ani a fost sunată pe telefonul fix de o persoană necunoscută care s-a recomandat ca fiind medic şi i-a spus că fiica ei a fost accidentată grav şi urmează să fie transportată cu elicopterul SMURD la un spital din Bucureşti.
„Doctorul” i-a cerut femeii să facă rost de 2.000 de euro, motivând că banii sunt necesari pentru o intervenţie chirurgicală de urgenţă pentru salvarea vieţii fiicei ei.
De asemenea, escrocul i-a mai spus păgubitei să nu închidă, pentru a nu pierde legătura telefonică.
Sub şocul veştii că fiica ei se află în stare gravă, femeia în vârstă de 68 de ani nu s-a mai gândit că totul ar putea fi o minciună şi i-a spus falsului doctor că are în casă doar 250 de euro.
Ca şi în cazul petrecut acum câteva zile, „doctorul” i-a cerut adresa exactă, spunându-i că va veni o persoană să ridice banii. Iar după aproximativ jumătate de oră, la uşa păgubitei a apărut un necunoscut care s-a dat drept poliţist, luând plicul în care se aflau cei 250 de euro.
Femeia a realizat abia câteva ore mai târziu, când a reuşit să ia legătura cu fiica ei, că totul a fost o escrocherie şi că aşa-zisa victimă nu a fost implicată în vreun accident grav.
Deţinuţi şi complici aflaţi în libertate, autorii escrocheriilor prin metoda „accidentul”
De cele mai multe ori, în astfel de cazuri, sunt doi autori, unul care sună victimele şi le ţine la telefon, şi un altul care se deplasează la domiciliul păgubiţilor, chipurile pentru a ridica banii necesari operaţiei, cum a fost în cazurile înregistrate în această săptămână.
Iniţial, când au apărut la Suceava primele escrocherii de agent gen, ţeparii nici nu se mai chinuiau să ridice banii personal sau prin complicii lor, ci le cereau victimelor să îi trimită prin serviciile de transfer bancar rapid.
Se dădeau avocaţi, procurori, poliţişti, medici etc. şi de regulă sub pretextul că rude ale păgubiţilor, mai ales copiii acestora, au fost implicaţi în accidente rutiere, le cereau sume semnificative de bani, motivând că trebuie urgent pentru a se împăca cu victimele, pentru a scăpa de arest ori, aşa cum a fost şi în modul de operare descris anterior, pentru o intervenţie chirurgicală de urgenţă.
De cele mai multe escrocii au fost identificaţi în persoana unor deţinuţi încarceraţi în penitenciarele din ţară, care având telefoane mobile şi cartele la dispoziţie îşi încearcă norocul la numere de fix găsite prin cartea de telefoane.
Aceşti deţinuţi, s-a dovedit în cazurile deja soluţionate, nu puteau acţiona singuri, având nevoie de complici din rândul cunoştinţelor aflate în libertate, care să le ridice banii de la serviciile de transfer bancar sau chiar, aşa cum se întâmplă în ultima vreme, să se deplaseze la domiciliul victimelor.
Nu mai departe de ieri scriam despre doi inculpaţi într-un astfel de dosar, Andrei Popiţanu (27 de ani), care a comis zece înşelăciuni şi două tentative, în timp ce era închis pentru omor la Penitenciarul Botoşani, şi un complice care îl ajuta să ia banii de la victime, identificat în persoana unui anume Adrian Ursu (35 de ani), din Adâncata.
Ambii au fost condamnaţi recent de instanţa de fond, Judecătoria Suceava, Popiţanu la 24 de ani, 7 luni şi 11 zile de închisoare (s-a adăugat şi restul de pedeapsă neexecutată din condamnarea de 20 de ani pentru omor), iar Ursu la 3 ani, 3 luni şi 10 zile în spatele gratiilor.