Momente de perplexitate ieri pentru angajaţii Primăriei Rădăuţi, care aproape de orele prânzului s-au trezit faţă în faţă cu Aurel Olărean, edilul suspendat al oraşului. Cei mai mulţi dintre salariaţii administraţiei rădăuţene au crezut că restricţiile pe care le avea i-au fost ridicate, iar Aurel Olărean a revenit în fruntea primăriei. Totuşi, primarul suspendat era însoţit de o altă persoană, din câte se pare un poliţist sau un procuror, care l-a supravegheat pe toată perioada şederii în incinta sediului primăriei. Prezenţa lui Aurel Olărean în sediul primăriei se va repeta şi astăzi, el urmând să dea cu subsemnatul şi să semneze actele de control întocmite de controlorii Curţii de Conturi Suceava în urma unei acţiuni care a durat aproximativ două luni.
Pentru a putea intra în Primăria Rădăuţi, acolo unde se găsesc mai multe persoane care au dat declaraţii în dosarul în care Olărean a fost trimis în judecată, a fost nevoie de aprobarea instanţei de judecată.
„Admite cererea formulată de către inculpatul Olărean Aurel, în prezent aflat sub control judiciar, şi în consecinţă dispune încetarea temporară a obligaţiei impuse prin Încheierea penală nr. 264/16.06.2015 a judecătorului de cameră preliminară al Curţii de Apel Cluj de a lua legătura direct sau indirect cu personalul angajat al Primăriei municipiului Rădăuţi, respectiv începând cu data de 16.07.2015 până la data de 17.07.2015 inclusiv şi doar cu privire la obiectul misiunii de audit financiar efectuate de către Curtea de Conturi Suceava”, se arată în minuta Curţii de Apel Cluj din ziua de miercuri, 15 iulie.
Rămâne de văzut care vor fi rezultatele controlului abia încheiat, dar cert este că şi alte persoane trebuie să ofere detalii despre activitatea depusă, printre acestea numărându-se foştii secretari ai municipiului Rădăuţi Haralambie Herghelegiu şi Adrian Valentin Onciul, dar şi fostul director al Spitalului Rădăuţi Dorin Tibeică.
Olărean este sub control judiciar de aproximativ o lună de zile
Aurel Olărean a fost trimis în judecată în toamna anului trecut în stare de arest preventiv. Ulterior, el a fost plasat în arest la domiciliu, iar de aproximativ o lună se află sub control judiciar. Primarul suspendat al Primăriei Rădăuţi are interdicţia de a lua legătura cu martorii din dosar, mulţi dintre ei fiind angajaţi ai instituţiei conduse de Aurel Olărean până în septembrie 2014.
Iniţial, în iunie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis să-l cerceteze în stare de libertate, în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influenţeze martorii, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile din dosar şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o hotărâre de consiliu local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.
Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care pe 11 septembrie 2014 au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean, iar ulterior cererea de arestare preventivă a fost admisă.
În acelaşi dosar mai sunt judecaţi, tot sub control judiciar, şi procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc.
În afara celor patru, în acelaşi dosar mai sunt judecaţi şi magistratul Daniela Mariana Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuţă, avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret, Mihai Prelipcean, dar şi primarul din Marginea, Ioan Onufrei. Pe listă se mai află două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.