Cele aproape 20.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare a municipiului Suceava riscă să rămână fără apă caldă la robinete în următoarele două luni, dacă nu achită către Termica ceea ce consumă.
Din cauza plăţilor extrem de slabe din luna iunie, există riscul ca Termica, aflată în faliment, să nu poată respecta condiţiile impuse pentru a putea funcţiona în cele 90 de zile în care i s-a permis să mai furnizeze apă caldă în Suceava.
„Una din principalele preocupări din această perioadă este de a asigura apă caldă la robinetele sucevenilor. La sfârşitul săptămânii trecute am plătit către Termica 10 miliarde de lei vechi, din care 7 miliarde de lei vechi au ajuns la Bioenergy. Din păcate sucevenii racordaţi la sistemul centralizat nu fac acelaşi efort, deşi avem unul din cele mai mici tarife de termoficare din ţară”, a constatat primarul Sucevei, Ion Lungu, nemulţumit că încasările de la asociaţii, luna trecută, au fost cele mai mici din ultimii şase ani.
„În aceste luni de vară în care facturile sunt mai mici, în loc ca soldul să scadă, creşte. Comparând lunile iunie 2014 şi iunie 2015, datoria populaţiei a crescut cu 6,5 miliarde de lei vechi, de la 170 de miliarde de lei vechi de lei la 176,5 miliarde de lei vechi. Cu siguranţă vom găsi un nou operator de termoficare în urma negocierii directe care va avea loc în luna august, dar chiar dacă aceste lucruri se vor rezolva, fără să se plătească factura vom avea o problemă. Fac apel la cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat să plătească facturile în continuare, chiar dacă Termica este în faliment. Una din condiţiile pentru furnizarea apei calde în perioada următoare, în cele 90 de zile în care i se permite să desfăşoare această activitate, este aceea de a fi cu plăţile la zi către furnizori. Termica nu are voie să aibă plăţi restante, toate facturile trebuie plătite la zi. Pierderile vor fi acoperite de primărie, dar fără plăţi de la populaţie nu putem asigura pe nimeni că în următoarele două luni va mai fi furnizată apă caldă în Suceava”, a tras un semnal de alarmă edilul sucevean.
Conform acestuia, populaţia trebuie să achite factura lunii curente, care este destul de mică, dar şi din restanţele pe care le are din lunile de iarnă, dacă se doreşte a fi furnizată apă caldă şi în lunile august şi septembrie.
Şase zile fără apă caldă în toată Suceava
În afara riscului unui blocaj financiar al societăţii de termoficare, care trebuie să se descurce din ceea ce încasează de la consumatori, oprirea apei calde, către toţi consumatorii, este sigură, dar numai pentru câteva zile din luna august.
Este vorba de perioada 3-8 august, când întregul sistem de termoficare va fi oprit, pentru a fi făcute o serie de reparaţii necesare furnizării căldurii şi apei calde în sezonul rece următor.
Din cele şase zile în care va fi oprită apa caldă, trei zile sunt necesare doar pentru efectuarea manevrelor de golire şi umplere a sutelor de km de conducte prin care se transportă agentul termic către locuinţele sucevenilor.