Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava, instituţia care are drept principală menire analiza solului, în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru producţii agricole cât mai ridicate, a fost repus pe picioare, încheind în acest an mai multe contracte cu primării, în baza cărora se autofinanţează.
Instituţia, care la un moment dat exista doar pe hârtie, având un singur angajat, are acum o schemă de personal cu cinci oameni, care îi permite să presteze servicii la un nivel încă scăzut, dar în raport cu cererea pieţei.
Salariile exorbitante ale foştilor angajaţi trebuie achitate prin decizie definitivă a instanţei de judecată
Chiar dacă şi-a relansat activitatea, instituţia este legată de o piatră de moară de care nu va scăpa prea curând. Datorii mari, din care s-a achitat doar o mică parte.
Foşti angajaţi ai Oficiului de Pedologie au de încasat, prin hotărâre definitivă a instanţei de judecată, salarii restante care totalizează 200.000 de lei. Este vorba de salarii neachitate timp de luni de zile, până la un an. Un detaliu important este că foştii angajaţi aveau salarii exorbitante, cei din conducere încasând câte 4.000-5.000 de lei lunar. Acum, la Oficiul de Pedologie, cel mai mare salariu, al directorului, este la mai puţin de jumătate.
Vasile Costan, directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava, cel care s-a luptat pentru a relansa instituţia, a explicat cum s-au gestionat până acum datoriile.
“Prima dată s-au plătit utilităţile, pentru a se putea relua activitatea. Am obţinut o reeşalonare a datoriilor faţă de Administraţia Finanţelor Publice şi mai sunt datorii la foştii angajaţi. Aceştia au lucrat cum au lucrat, au avut salariile pe care le-au avut, însă trebuie să le dăm acei bani pentru că există o hotărâre judecătorească în acest sens”, a explicat Vasile Costan. El a subliniat că speră ca foştii angajaţi să accepte eşalonarea achitării salariilor restante şi spune că o instituţie publică nu poate avea conturile blocate, în ciuda demarării procedurilor de executare silită.
Instituţia a rămas la un moment dat şi fără curent electric
Revenind la activitatea de acum, la Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava lucrează un director, un contabil, un inginer chimist şi doi pedologi.
Vasile Costan a explicat: „Acum un an, când am preluat mandatul de şef al Direcţiei Agricole, la această instituţie era ca după război, totul era abandonat, era tăiat inclusiv curentul electric. Acum schema este aproape completă, am mai avea nevoie de un laborant, dar deocamdată se ocupă inginera chimistă şi de munca de laborator, tocmai pentru a se face economii”.
S-au încheiat contracte cu primării. Următorul obiectiv: marii fermieri
Oficiul de Pedologie are în lucru în momentul de faţă contracte cu primării din judeţ, privind amenajări pastorale şi analize de laborator referitoare la calitatea solului. În viitorul cât mai apropiat se speră încheierea unor contracte şi cu fermieri care lucrează suprafeţe întinse şi au nevoie de analize care să le arate compoziţia chimică a solurilor şi cu ce tratamente trebuie să intervină pentru a avea producţiile dorite.
Vasile Costan a declarat că a avut deja discuţii cu patru-cinci fermieri mari, care au nevoie de studii pedologice.
„Sunt încă multe probleme de rezolvat, dar important este că această instituţie, un adevărat spital al pământului, funcţionează”, a subliniat directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava
Ultimul mohican: pedologul care a refuzat să pună lacătul pe uşa instituţiei
Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava este condus de la începutul acestui an de Constantin Ştirbu.
„Gestionăm cu mare grijă fiecare bănuţ, iar lucrurile merg spre bine. Din lucrări ne autofinanţăm salariile şi facem eforturi să plătim datoriile la Finanţe şi la foştii angajaţi”, a declarat la rândul său şi Constantin Ştirbu.
În actuala echipă a instituţiei se mai găseşte un singur angajat rămas din perioada de colaps din 2013 şi 2014. Pedologul Ionuţ Brânduş a rezistat pe baricade deşi nu şi-a luat salariul timp de un an de zile. A fost practic cel care, în condiţiile în care nu şi-a dat demisia, nu a pus lacăt definitiv pe uşa instituţiei.
„Acum salariile au scăzut dar măcar se iau. Nu am luat salariu aproximativ un an de zile şi nici nu mi-am recuperat încă acei bani. Deocamdată instituţia nu are bani să îmi plătească salariile restante, dar important este că s-a reluat activitatea”, ne-a spus pedologul, care a dat de înţeles că este dispus să mai aibă încă răbdare privind banii în contul salariilor neachitate.
Angajaţii care au dat în judecată Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava au demarat proceduri de executare silită, în vederea recuperării salariilor restante în timp cât mai scurt.