Doi şoferi care au fost implicaţi într-un accident rutier mortal au încasat pedepse identice, pentru culpă comună. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de ucidere din culpă, fiecare având partea sa de vină pentru un accident cu final tragic petrecut pe 12 iulie 2012, în comuna Adâncata.
Judecătoria Suceava a stabilit ca ambii şoferi să fie condamnaţi la o pedeapsă de câte 2 ani de închisoare, suspendată condiţionat, pe durata unor termene de încercare de 4 ani de zile. Aşadar, dacă vor respecta interdicţiile impuse şi nu vor mai comite vreo infracţiune, cei doi conducători auto nu vor face efectiv nici o zi de închisoare.
Un şofer care staţiona neregulamentar şi unul care circula cu viteză prea mare
Accidentul din vara anului 2012 este unul de dat ca exemplu privind ce nu ar trebui să facă şoferii.
Şoferul unei Dacii 1310, Petru Serediuc, din satul Slobozia, comuna Zvoriştea, care se deplasa pe DN 29A, pe raza comunei Adâncata, a oprit la un moment datpentru a lăsa o tânără în faţa casei, însă nu a ieşit cu autoturismul în afara carosabilului. Mai mult, zona în care a staţionat acesta era prevăzută cu linie continuă. Şoferul care venea din spate, Petru Alemnăriţei, din Vârfu Câmpului – Botoşani, la volanul unei autoutilitare Mercedes, având vizibilitate redusă într-o zonă de urcare şi apoi de coborâre, a frânat mai bine de 20 de metri, însă nu a reuşit să oprească la timp. A urmat un impact violent, Dacia fiind aruncată la câţiva metri distanţă, pe sens opus. Partea din spate a Daciei a fost făcută zob. O femeie în vârstă de 45 de ani, care se afla pe bancheta din spate a Daciei, a resimţit în plin teribilul şoc. Personalul medical ajuns la faţa locului a găsit-o în stop cardio-respirator, a reuşit să o resusciteze, însă, din păcate, victima a decedat câteva zile mai târziu, la Spitalul Judeţean Suceava.
Fiecare şofer a dat vina pe celălalt
Pe parcursul anchetei, fiecare dintre şoferi a dat vina pe celălalt. Şoferul Daciei 1310 a declarat că autoutilitara venea cu viteză excesivă, cauză din care conducătorul nu a mai putut opri. De cealaltă parte, şoferul autoutilitarei a explicat că nu avea vizibilitate, fapt real, şi că din sens opus venea o altă maşină, astfel că nu a mai putut evita impactul cu Dacia. Fiecare din cei doi a avut dreptatea sa, însă tot la fel de adevărat este că şi fiecare din cei doi a avut partea sa de vină pentru producerea accidentului. Şoferul Daciei pentru că a oprit neregulamentar, pe carosabil, într-o zonă fără vizibilitate, prevăzută cu linie continuă, iar celălalt pentru că circula cu viteză mult peste cea legală în localitate.
În afară de pedepsele stabilite pentru cei doi şoferi, Judecătoria Suceava, prima instanţă care a judecat acest dosar, a mai stabilit să respingă solicitările părţilor civile, urmaşii femeii decedate, privind acordarea de despăgubiri. Celor doi şoferi li s-a impus deocamdată doar plata a câte 2.800 de lei, cheltuieli judiciare.
Sentinţa Judecătoriei Suceava a fost atacată cu apel de toate părţile din dosar, de la părţile civile şi până la cei doi conducători auto.