Lucruri halucinante la Siret, acolo unde un angajat al primăriei a deţinut ani în şir şi funcţia de administrator, preşedinte şi contabil al Asociaţiei de Proprietari „Laţcu Vodă”. Iar pentru ca nebunia să fie completă, firma personală a bărbatului, PFA Dumitraş M. Vasile, a executat lucrări pentru asociaţia controlată de angajatul administraţiei locale. Şirul neregulilor este unul foarte lung, dar cu toate acestea Vasile Dumitraş spune că îşi reproşează doar că „am fost prea prost şi prea credul”.
Între timp, împotriva bărbatului au fost depuse şapte plângeri penale pentru fapte comise în perioada 2013-2015. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava în acest caz s-a dispus începerea urmăririi penale în calitate de suspect faţă de Vasile Dumitraş pentru comiterea a patru infracţiuni: înşelăciune, delapidare, deturnare de fonduri şi fals material în înscrisuri oficiale.
Dumitraş comanda lucrări pentru asociaţia condusă de el, apoi le executa şi îşi achita singur facturile
Vasile Dumitraş este angajat de mai mulţi ani al administraţiei locale ca inginer responsabil cu iluminatul public în Siret. Cu toate acestea, până în septembrie 2014, bărbatul a fost şi mare boss al Asociaţiei de Proprietari „Laţcu Vodă” Siret. Iar prin mare boss se înţelege că Dumitraş era concomitent preşedinte şi administrator de asociaţie, dar şi contabil sau cenzor. Una peste alta, angajatul Primăriei Siret controla activitatea Asociaţiei de Proprietari „Laţcu Vodă” până la ultima virgulă.
Pentru că nu era controlat de nimeni, Vasile Dumitraş a ajuns să devalizeze pur şi simplu asociaţia. Iar pentru ca şirul neregulilor să închidă cercul vicios, Dumitraş şi-a înfiinţat o firmă proprie cu care presta diferite activităţi pentru Asociaţia de Proprietari „Laţcu Vodă”. Cu alte cuvinte, el îşi comanda lucrări, el le executa şi tot el efectua plăţile.
Vasile Dumitraş recunoaşte totul şi spune cu o nonşalanţă vecină cu nesimţirea că nu era retribuit pentru munca prestată la asociaţie, iar asistenţa tehnică pentru asociaţie devenise o chestiune absolut firească. „Nu era nimeni disponibil să execute lucrări pentru asociaţie şi nici nu s-a oferit nimeni pentru aceste servicii”, s-a justificat Vasile Dumitraş.
Juristul Primăriei Siret, plătit din banii Asociaţiei de Proprietari „Laţcu Vodă”
Extrasele de conturi ale Asociaţiei de Proprietari „Laţcu Vodă” arată în cifre dimensiunea exactă a jafului marca „Dumitraş Vasile”. Printre sumele virate se numără şi cea către Adrian Victor Ioniţă, nimeni altul decât juristul Primăriei Siret, colegul de serviciu al lui Vasile Dumitraş. Din cifre ar rezulta o plată de 4.550 de lei către Ioniţă, dar fostul preşedinte, administrator, contabil şi cenzor al Asociaţiei de Proprietari „Laţcu Vodă” spune că suma este de numai 800 de lei.
Vasile Dumitraş a arătat că a încheiat contractul de asistenţă cu juristul Primăriei Siret „pentru că aşa am fost sfătuit pe plan local”, fără a oferi amănunte suplimentare despre sfătuitor.
Interesant este că deşi a angajat un jurist, acesta nu a reprezentat niciodată asociaţia în vreun proces, această sarcină revenind unui avocat, plătit, fireşte, tot din banii proprietarilor.
Produse naturiste şi combustibil, cumpărate din banii asociaţiei
Aceleaşi extrase de cont mai arată că Vasile Dumitraş a derulat din banii asociaţiei şi alte tranzacţii care nu au nici o legătură cu activitatea unei astfel de structuri. Printre altele, în lunile octombrie şi decembrie 2012 figurează plăţi către Herbalife, în sumă totală de aproximativ 2.500 de lei. De asemenea, sunt cumpărături şi de la Kaufland Botoşani de aproape 1.000 de lei, dar şi achiziţii de benzină sau motorină, în iunie 2010, de la Craiova, Lazu - Constanţa sau Roman.
Poate că Dumitraş o fi fost în vizită de lucru prin ţară şi proprietarii imobilelor din Siret nu au ştiut. Cel mai probabil, angajatul Primăriei Siret a mers în concediu pe litoral şi în alte zone folosindu-se fără nici un fel de jenă de banii oamenilor.
Despre aceste tranzacţii, bărbatul are o versiune care l-ar lăsa cu gura căscată pe orice om normal: „Nu aveam casierie la asociaţie şi am făcut viramente de bani direct către cei de la care am achiziţionat diferite lucruri pentru familia mea. E o nebunie să se spună că am luat bani de la asociaţie. Eu sunt păgubitul, pentru că am băgat banii mei personali în asociaţie.”
„Lucrări” efectuate de PFA Dumitraş M. Vasile, roase de şobolani
Una din plângerile care au ajuns la poliţie este semnată de Vasile Cuciureanu. Bărbatul a reclamat că, în calitate de administrator al Asociaţiei de Proprietari „Laţcu Vodă”, Vasile Dumitraş a încasat câte 50 de lei lunar de la fiecare locatar al blocului din strada Primăverii, nr. 4, în perioada martie 2011-ianuarie 2013. Banii erau destinaţi reabilitării reţelei de canalizare din subsolul blocului, suma totală adunată fiind de peste 100 de milioane de lei vechi.
„Aceste lucrări nu s-au efectuat nici până astăzi, deşi am plătit banii cu chitanţă către administrator. Jos este imposibil de intrat, iar totul arată ca acum 20 de ani”, a arătat Vasile Cuciureanu.
Iar realitatea de la faţa locului confirmă că subsolul blocului de pe strada Primăverii nr. 4 este într-o stare deplorabilă.
Vasile Dumitraş susţine exact contrariul. „Subsolul a fost executat de firma mea şi cred că l-am finalizat în 2012. Dacă au apărut probleme după ce am predat lucrarea asta nu e vina mea. Pe mine nu m-a anunţat nimeni că ar fi probleme. Poate că şobolanii au ros ţevile şi de aceea au apărut problemele”, este declaraţia halucinantă a lui Vasile Dumitraş.
Manopera pentru a schimba un bec: 20 de lei
Iar jaful ca-n codru are şi alte aspecte. Totul pe banii proprietarilor, care au suportat ani de zile această bătaie de joc făţişă. Pe 30 decembrie 2011, PFA Dumitraş M. Vasile a schimbat un bec la Asociaţia de Proprietari „Laţcu Vodă”, iar costurile au fost următoarele: 2 lei becul şi 20 de lei manopera. Pe 19 octombrie 2012, firma angajatului Primăriei Siret intervine din nou şi cumpără un robinet 3/4 cu suma de 19,80 de lei, o mufă 3/4 pentru suma de 15 lei şi una bucată loctiţă la preţul de 10 lei. Ghiciţi cât a costat manopera? Modica sumă de 200 de lei.
În devizele de lucrări mai apar alte manopere, de-a dreptul ridicole. Una dintre operaţiuni a avut loc pe 23 septembrie 2011 şi a costat 100 de lei, iar o alta o săptămână mai târziu, suma achitată ridicându-se la 200 de lei. Despre aceste lucrări se ştie că s-au efectuat pe Laţcu Vodă 20 şi au constat în „curăţat subsol de PET-uri, făcut curat, desfundat canalizare”.
Iar exemple de acest gen sunt cu braţul, motiv pentru care nu are rost să le mai trecem în revistă. Chiar dacă acuzaţiile sunt extrem de grave şi de multe, Vasile Dumitraş nu recunoaşte absolut nimic. Mai mult, el se consideră victimă şi afirmă că „am fost prea prost şi prea credul şi de aceea sunt atacat acum”.
Cum a fost posibil aşa ceva?
Cum a fost posibil ca un asemenea personaj să facă totul după bunul plac şi nimeni să nu ia atitudine? Greu de înţeles. Totuşi, una din explicaţii ar fi aceea că oamenii din Primăria Siret care trebuiau să verifice activitatea Asociaţiei de Proprietari „Laţcu Vodă” au închis ochii şi au fost părtaşi la acest furt de proporţii. Cum se poate ca un angajat al Primăriei să fie şi administrator, preşedinte, contabil şi cenzor la o asociaţie de proprietari este, de asemenea, greu de explicat. Poate că angajarea juristului Primăriei Siret, la „sfatul” unei persoane de pe plan local, este una din cheile care ar putea duce la desluşirea matrapazlâcurilor comise de Vasile Dumitraş. Poate că în al 12-lea ceas situaţia va fi descâlcită, iar persoanele vinovate de jaful din banii oamenilor vor fi pedepsite. Totul depinde doar de anchetatori şi de modul în care aceştia vor dori să-şi facă treaba.
Mai nou, Vasile Dumitraş a constituit o nouă asociaţie. Deocamdată, are doar o scară de bloc, dar dacă nimeni nu va lua atitudine angajatul Primăriei Siret va pune din nou stăpânire pe un sfert de oraş.
Datorii uriaşe către ACET şi pentru salubrizare
În octombrie 2014, la plecarea lui Vasile Dumitraş de la conducerea Asociaţiei de Proprietari „Laţcu Vodă” datoriile erau uriaşe. Către ACET suma datorată era de 689.800 de lei, asta în condiţiile în care cetăţenii de la asociaţie erau datori pentru apa consumantă doar cu 378.207 lei. Ce s-a întâmplat cu diferenţa de bani nimeni nu ştie. Aceeaşi nebuloasă este şi în cazul datoriilor pentru serviciile de salubrizare. Suma totală în debit era de 100.786 de lei, dar populaţia datora numai 67.778 de lei. Cu alte cuvinte, o diferenţă totală de circa 350.000 de lei pentru care nu există nici o explicaţie. Asociaţia de Proprietari „Laţcu Vodă” este una dintre cele mai mari din Siret, aici fiind înregistrată mai bine de un sfert din populaţia oraşului, adică peste 2.000 de persoane.