Luna iunie s-a dovedit a fi una extrem de dificilă ca valoare a încasărilor de la populaţie către Termica, fiind înregistrate cele mai mici încasări din ultimii şase ani, după cum a precizat directorul societăţii de termoficare, Ovidiu Dumitrescu.
„Este necesară o schimbare de mentalitate. Termoficarea este un serviciu care se poate bloca oricând, pentru că sunt cheltuieli constante care nu pot fi acoperite în condiţiile în care nu se achită nici măcar costurile de funcţionare. E de ajuns să menţionez că zece asociaţii nu au făcut nici o plată luna aceasta”, a spus directorul Termica.
Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras şi de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a făcut apel la conducerea asociaţiilor de proprietari să se mobilizeze pentru a încasa bani de la populaţie pentru serviciile de care a beneficiat.
„Dacă într-o lună de vară plătim mai puţin decât se consumă, când factura este cea mai mică din an, avem o problemă. Dacă populaţia nu vrea să plătească se ajunge iar de unde s-a plecat. Nimeni nu ne dă acest serviciu gratuit, indiferent de cine este operator”, a spus Lungu, care a remarcat faptul că soldul către Termica al asociaţiilor de proprietari din Suceava a crescut cu 6,5 miliarde de lei vechi de la o lună la alta.
„Oricâte eforturi am face noi să găsim un nou operator, să o luăm de la capăt, dacă populaţia nu va plăti cerea ce consumă se ajunge din nou la colaps. Nu am promis niciodată, ca primar, că vom da căldură şi apă caldă gratuit. Efortul nostru a fost de a face aceste costuri suportabile, iar la noi sunt printre cele mai mici din ţară”, a adăugat edilul sucevean.
Odată cu declanşarea procedurii de faliment, Termica mai are dreptul să furnizeze apă caldă timp de 90 de zile, dar dacă încasările nu vor fi suficiente pentru a acoperi măcar costurile de funcţionare, sunt şanse mari ca acest serviciu să fie întrerupt mai devreme, înainte de desemnarea unui nou operator.
(15 iul 2015, 11:41:08