La Şcoala Gimnazială Todireşti s-a desfăşurat pe parcursul mai multor luni Campania „Europa, casa noastră”, campanie realizată sub egida Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, coordonată la nivelul şcolii de profesoara Lia Rudnic. În cadrul acestei campanii, elevii au organizat activităţi de învăţare pe tematici europene, având ca scop o mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a valorilor, a politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape în comunitate.
Copiii şi-au ales în această campanie mai multe teme, precum: „Europa în culori”, „Valorile Uniunii Europene, valorile mele!”, „Cetăţeanul român - cetăţeanul european”, „Ziua Europeană a Limbilor”, „România, o ţară europeană”, „Primăvara europeană”, „Poluarea - o problemă globală”, „Împreună pentru Europa”, „Ziua Europei este şi ziua ta!”. La acţiunea „Europa în culori”, la care s-au implicat învăţătoarele Angela Tabarcea şi Veronica Cioată şi bibliotecara Cecilia Rîpan, copiii au finalizat o expoziţie de desene, steaguri ale ţărilor membre UE, şi au lansat baloane cu mesaje pentru Europa.
În activitatea „România, o ţară europeană!”, elevii Şcolii Gimnaziale Todireşti au scos în evidenţă tradiţiile, obiceiurile, festivalurile, oamenii celebrii din ţara noastră comparativ cu alte ţări europene, apreciind faptul că toţi împărtăşim şi apreciem frumuseţea costumului popular, a muzicii şi a artei, cât şi poveştile de succes pe care personalităţile din Europa ni le-au dat de-a lungul secolelor.
Informaţii privind limbile vorbite, tradiţiile, clima şi natura, povestea Uniunii Europene
„Călătorind prin Europa” a fost o altă acţiune la care elevii din Todireşti au descoperit împreună informaţii privind limbile vorbite, tradiţiile, clima şi natura, povestea Uniunii Europene şi, nu în ultimul rând, problemele majore ale acestui continent frumos, pentru că noi, europenii, după cum a explicat profesoara Lia Rudnic, „venim din numeroase ţări diferite, cu limbi, tradiţii, obiceiuri şi credinţe diferite, însă aparţinem aceleiaşi mari familii care crede în echitate, bună vecinătate, libertate, valoare şi respect”.
Pe parcursul campaniei, prin desene, expoziţii, informări, dezbateri, panouri, documente informative, jocuri, s-a urmărit implicarea activă a elevilor, a cadrelor didactice şi a părinţilor în activităţile propuse, diseminarea informaţiilor în diferite medii, cât şi realizarea de materiale precum: steaguri, felicitări, fotografii, pliante, jurnal. Profesoara Lia Rudnic a mai adăugat că „toate concursurile, chestionarele şi jocurile amuzante au fost foarte instructive pentru elevi şi părinţi, care au avut posibilitatea să-şi verifice cunoştinţele şi să ajungă <mai aproape> de Uniunea Europeană. Campania <Europa, casa noastră> s-a încheiat în acest an şcolar cu câteva gânduri pentru Europa: <Împreună pentru Europa!>, <Suntem europeni>, <Vreau pace în Europa, pentru că România este ţara mea, o ţară frumoasă dintr-o Europă unită!>”.