Corul de fete „Ciprian Porumbescu” al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, coordonat de preotul prof. Lucian Tablan Popescu, s-a întors recent de la European Choir Games & Grand Prix of Nations, competiţii desfăşurate în perioada 5-12 iulie, în oraşul german Magdeburg, cu două medalii, una de aur la secţiunea „Champions Competition” şi una de argint la secţiunea „Folklore”. Aceste performanţe deosebite vin la un an după ce Corul de fete „Ciprian Porumbescu” al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, coordonat de preotul prof. Lucian Tablan Popescu, a obţinut medalia de aur - Premiul I la cel mai important concurs coral internaţional, Concursul Coral Internaţional „Franz Schubert”, desfăşurat în perioada 4-9 iunie 2014, la Viena. În Germania, în cadrul aceleiaşi competiţii, Corul „Mitropolit Dosoftei” al Seminarului Teologic Liceal Suceava, coordonat tot de preotul prof. Lucian Tablan Popescu, a obţinut medalia de aur la categoria „Open Competition”. În corul seminarului au evoluat şi pr. Răzvan Cîmpulungean, pr. arhidiacon Vasile Plămadă, prof. Ionuţ-Vichentie Ilisoi, prof. Dănuţ Ungureanu, Paul Pavel, care au adus un plus de valoare coriştilor seminarişti, dar s-au ocupat şi de organizarea deplasării, după ce au primit binecuvântare de la ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Corul „Mitropolit Dosoftei” al Seminarului Teologic Liceal Suceava este primul cor al unui liceu teologic românesc care obţine o medalie de aur la o competiţie de anvergura celei desfăşurate în Germania.
Confirmare
Corul de fete „Ciprian Porumbescu”, format din 39 de eleve ale Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, din clasele VII-XII, a făcut o figură foarte frumoasă şi în acest an în Germania, unde a impresionat juriul şi publicul cu repertoriul şi cu ţinutele alese. Corul „Ciprian Porumbescu” al Colegiului „Ştefan cel Mare” a luat fiinţă în urmă cu cinci ani, la iniţiativa preotului Tablan şi a profesorului Dan Popescu, directorul colegiului. Juriul şi publicul au apreciat talentul, repertoriul, ţinuta coriştilor suceveni, care au primit diplome, medalii, dar şi aplauze îndelungi drept mulţumire pentru reprezentaţiile pe care le-au avut în Magdeburg. Prof. Valentina Tablan Popescu s-a alăturat grupului de liceence talentate de la „Ştefan”, interpretând alături de ele, în concursul din Germania, câteva piese care au impresionat publicul şi juriul, mai ales la secţiunea „Folklore”.
Pe lângă diplome şi medalii, coriştii suceveni, atât cei din Corul de fete „Ciprian Porumbescu” al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare, cât şi cei din Corul „Mitropolit Dosoftei” al Seminarului Teologic Liceal Suceava, au primit invitaţia de a participa anul viitor la Soci - Rusia, la o competiţie similară, dar cu o participare mai numeroasă decât cea din Germania.
36 de ţări participante
Anul acesta, la European Choir Games & Grand Prix of Nations au evoluat peste o sută de coruri din 36 de ţări, concertele având loc în mai multe locaţii din oraş, în săli de spectacole, catedrale sau în aer liber, la fiecare spectacol publicul fiind numeros. Sâmbătă, 11 iulie, a avut loc şi o paradă a delegaţiilor din fiecare ţară care a participat la concursul de coruri din Germania, prilej cu care delegaţia din Suceava a purtat cu mândrie steagul României. Fetele „de aur” de la Colegiul „Ştefan cel Mare” mulţumesc tuturor factorilor de decizie care au contribuit la acest demers cultural, profesorilor de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, directorului colegiului, profesorul Dan Popescu, pr. prof. Gheorghe Brădăţanu, prof. Sofia Grigoreanu, prof. Vasile Mocanu, prof. Costică Costan, Primăriei şi Consiliului Local Suceava, dar şi părinţilor.
„Quod erat demonstrandum!”
Profesorul Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, le-a felicitat pe elevele premiate, pentru „excelența reprezentării ţării la excepţionalele competiţi corale de la Viena şi Magdeburg”, completând că „aşa cum matematica este muzica raţiunii, se poate demonstra ştiinţific rolul muzicii în dezvoltarea spirituală a umanităţii. Evocând celebrul compozitor român, dar şi elev al colegiului nostru, minunate fete ştefaniste, coordonate de un pasionat al sunetului divin, preot profesor Lucian Tablan Popescu, au întemeiat Corala <Ciprian Porumbescu>, o altă echipă de aur a Colegiului Naţional Ştefan cel Mare Suceava. Mulţumim tuturor celor care au încurajat şi sprijinit participarea, începând cu primarul şi consilierii municipali şi continuând cu profesorii şi elevii colegiului. Quod erat demonstrandum!”