Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, Nicolae Goicea, este acuzat că a călcat în picioare legea penală cu privire la regimul armelor şi muniţiilor, după ce i-a restituit ilegal unui paznic de vânătoare din subordine armele de serviciu. Fapta este gravă în condiţiile în care armele de serviciu au fost ridicate pentru mai multe nereguli şi după ce paznicul de vânătoare a fost inculpat într-un dosar de ameninţare faţă de primarul din comuna Vatra Moldoviţei. Dosarul în care este cercetat Nicolae Goicea este înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, conform unor surse suspectul fiind cercetat pentru nu mai puţin de şase infracţiuni.
Primarul din Vatra Moldoviţei, ameninţat cu moartea pentru că a sesizat tăieri ilegale de arbori
În luna ianuarie a acestui an, primarul comunei Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin, a reclamat la Poliţie şi la Parchet că paznicul de vânătoare din localitate, Radu Ghiocel Iurniuc, l-a ameninţat în mai multe rânduri cu moartea, mai exact că îl împuşcă. Ameninţările ar fi fost transmise prin alte persoane, intermediari, iar ancheta demarată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a adus indicii care să susţină că ameninţările, chiar dacă indirecte, au existat.
În aceste condiţii, procurorii au decis, pe data de 9 ianuarie a.c., să impună faţă de inculpat măsura controlului judiciar, cu o serie de restricţii, inclusiv aceea de a avea asupra sa armă, chiar şi în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu. Primarul sesizase, în septembrie 2014, tăierea ilegală a opt arbori, iar ancheta a ajuns chiar la paznicul de vânătoare Iurniuc.
Cine este protejatul lui Nicolae Goicea
De aici ar fi pornit furia paznicului de vânătoare care, de altfel, mai are două dosare penale, unul pentru „tăiere ilegală de arbori”, faptă din 13 septembrie 2014, cu privire la tăierea celor opt arbori, şi unul pentru „refuz de recoltare de probe biologice de sânge”, după ce a fost oprit în timpul unui control rutier în trafic.
De precizat că cele două arme de serviciu au fost ridicate după un control al poliţiştilor de la Serviciul Arme din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în urma căruia s-a constatat că paznicul de vânătoare nu depozita armele legal. Acestea nu erau în rastel, conform prevederilor legale.
Cum a ajuns Nicolae Goicea prezumtiv infractor
În acest context, al unor fapte grave, a intrat pe fir şi Nicolae Goicea. Subalternul său a înaintat o contestaţie în instanţă faţă de măsura de ridicare a armelor. Imediat, în baza contestaţiei, AJVPS i-a restituit armele paznicului de vânătoare Radu Ghiocel Iurniuc, fără a solicitat vreun aviz de la poliţie.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc s-au sesizat imediat despre această răsturnare de situaţie penală. Dacă în cazul altor abateri contestaţia în instanţă suspendă măsura până când judecătorii se pronunţă definitiv, în cazul infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor lucrurile nu stau aşa. Abia în cazul în care un judecător se pronunţă asupra contestaţiei măsurile de sancţionare devin nule. Aşadar, preşedintele AJVPS Suceava a încercat să fie mai presus de lege, ceea ce este cu atât mai grav cu cât în cauză este vorba de o infracţiune de ameninţare faţă de un primar.
În aceste condiţii, pe numele lui Goicea s-au demarat cercetări pentru mai multe infracţiuni, legate de abuzul în serviciu, încălcarea legislaţiei armelor şi muniţiilor, dar şi pentru instigare la fals în declaraţii. Asta pentru că Goicea l-ar fi învăţat pe subaltern toţi paşii pe care trebuie să îi facă pentru a-i restitui armele.
În dosarul aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, paznicul de vânătoare Radu Ghiocel Iurniuc are calitatea de inculpat, în timp ce şeful său, Nicolae Goicea, este deocamdată doar suspect. În cazul ambilor, au precizat sursele noastre, există probatoriu suficient pentru trimiterea dosarului la instanţa de judecată.
A refuzat un control ministerial
Având în vedere cum a acţionat preşedintele AJVPS Suceava în cazul care are conotaţiile penale prezentat mai sus, faptul că acesta a refuzat un control ministerial nu ar trebui să mire pe nimeni.
Reamintim, în noiembrie 2013, un control cinegetic ministerial, dispus la AJVPS Suceava pentru a se verifica modul în care sunt administrate cele 24 de fonduri cinegetice ale asociaţiei conduse de Nicolae Goicea, a fost pur şi simplu refuzat de acesta din urmă.
Invocând că unul dintre consilierii din echipa de control este „adversarul AJVPS Suceava” şi faptul că ITRSV Suceava ar avea datorii faţă de AJVPS, Nicolae Goicea a refuzat orice discuţie şi nu a permis echipei de control desfăşurarea verificărilor. Practic, Goicea s-a comportat de parcă imensul fond cinegetic pe care îl administrează ar fi în proprietatea sa.
Cine îl ţine în spate pe Nicolae Goicea?
În aceste condiţii, din cauză că Goicea a încălcat prevederile contractuale, echipa de control a Ministerului Mediului a decis demararea procedurilor privind rezilierea de drept a contractelor de gestionare a faunei cinegetice de pe suprafeţele celor 24 de fonduri cinegetice gestionate de AJVPS Suceava.
Deşi în baza acelui raport oficial AJVPS Suceava trebuia să rămână fără contractele de administrare a celor 24 de fonduri cinegetice, încă din noiembrie 2013, cineva a decis ca măsurile stabilite în urma controlului să nu fie puse în practică.
Deşi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava a solicitat în scris Ministerului Mediului avizul autorităţii publice centrale în silvicultură, privind rezilierea celor 24 de contracte de gestionare a fondurilor de vânătoare cu AJVPS Suceava, acesta nu a fost dat nici până astăzi.
De săptămâna trecută, la AJVPS Suceava a fost demarat un nou control, care vizează aspectele ce nu au putut fi verificate în noiembrie 2013.
(13 iul 2015, 17:33:29