Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 13 iul 2015 - Anul XX, nr. 159 (5971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Terapie prin artă

Desene realizate de copii cu boli cronice, expuse în holul Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În holul Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a avut loc joi, 9 iulie, vernisajul expoziţiei de desene „Cu TACT (Terapie prin Artă pentru Copii şi Tineri) drumul vieţii e mai vesel”, lucrările fiind realizate de mai mulţi copii cu boli cronice din localităţile Suceava, Rădăuţi şi Frătăuţii Noi care fac parte din proiectul de terapie prin artă pentru copii şi tineri iniţiat de Asociaţia „Licuricii”. Fiind vacanţă, copiilor le-a fost mai greu să ajungă la vernisaj, dar cei care au iniţiat proiectul şi partenerii lor au fost prezenţi şi ne-au spus care este scopul acestui proiect. Psihologul Andreea Oana Petriciac ne-a spus că proiectul demarat în luna martie şi care se finalizează în această lună este sprijinit de Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România, prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor. „Iniţial, scopul proiectului a fost îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu boli cronice prin şedinţe individuale şi de grup. Până în prezent, au fost consiliaţi 47 de copii de pe raza judeţului Suceava. Am avut ca parteneri Spitalul Judeţean de Urgenţă <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava, prin colaborarea directă cu dr. Elena Tătăranu şi asistenta-şefă Mărioara Vlad, Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, prin colaborarea cu directoarea Sidonia Apetrei. Am desfăşurat activităţi şi în Aşezământul de copii <Sfântul Ierarh Leontie> din Rădăuţi, cât şi în comuna Frătăuţii Noi, cu ajutorul maicii Ecaterina şi al dr. Rodica Ionesi. Ne propunem să desfăşurăm activităţi şi după închiderea proiectului, pentru că avem copii care îşi doresc acest lucru”, ne-a explicat psihologul proiectului, Andreea Oana Petriceac.

 

Copiii cu boli cronice au lăsat deoparte inhibiţiile şi s-au apucat de pictat

Preşedinta Asociaţiei „Licuricii”, psihoterapeutul Carmen Posmangiu, a declarat la rândul ei că în expoziţia vernisată joi se află cele mai frumoase şi mai reuşite lucrări ale copiilor care au participat la acest proiect. „Am ales art-terapie pentru că este o formă de terapie blândă pentru copii, este un mijloc de educaţie prin care copiii pot să înţeleagă care sunt cauzele şi efectele diagnosticului. Art-terapia este şi o modalitate de susţinere pentru copii, din cauza disconfortului emoţional cauzat de boală. Cu cele 20 de lucrări expuse vrem să scoatem o broşură pe care să o lansăm ca o modalitate de încurajare a copiilor aflaţi în această situaţie”, a completat psihoterapeutul Carmen Posmangiu.

Profesoara Sidonia Apetrei, directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Suceava, ne-a spus că proiectul de art-terapie se înscrie în seria proiectelor derulate în acest an de instituţia şcolară pe care o conduce. „Copiii cu boli cronice, metabolice sau respiratorii, şi-au găsit locul în această activitate de terapie prin artă. Iniţial, am fost sceptică, pentru că mă gândeam că nu vor participa foarte mulţi elevi la aceste activităţi. Pe parcurs, mi-am dat seama că elevii au trecut peste inhibiţii şi şi-au dorit ei să intre în proiect. Un caz special este cel al unei fetiţe foarte bune la învăţătură care suferă de o boală cronică, dar care a solicitat să intre în acest program, fără inhibiţii, considerând că are şi ea ceva de spus în artă şi că se consideră un copil absolut normal”, a explicat directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Suceava, completând că în unitatea pe care o conduce s-a dezvoltat mult şi voluntariatul, numeroşi elevi, mai ales din clasele a VII-a, implicându-se şi în proiectul de artă prin terapie. În cadrul şedinţelor de terapie prin artă, copiii au lucrat într-o atmosferă relaxată, punându-şi în valoare calităţile native şi spiritul creativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Desene realizate de copii cu boli cronice, expuse în holul Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Suceava.
 Vizualizări articol: 1983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Desene realizate de copii cu boli cronice, expuse în holul Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei