Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 iul 2015 - Anul XX, nr. 158 (5970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Inaugurare

Mansarda Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, transformată într-un „cuib al democraţiei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mansarda Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava s-a transformat într-un „cuib al democraţiei”, un spaţiu bine dotat în care voluntarii, reprezentanţii ONG-urilor, sucevenii în general se pot întâlni pentru dezbateri, întâlniri informale, sesiuni de informare, pot găsi soluții la anumite probleme din comunitate, pot să facă proiecte. „Cuibul democraţiei”, amenajat în incinta bibliotecii judeţene, corpul B, mansardă, se înscrie într-o reţea de alte patru cuiburi deschise în bibliotecile publice din Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Deva și Braşov, în cadrul proiectului „Al Treilea Spaţiu al Cetăţeniei Active”. Deschiderea acestui spaţiu, o “agoră comunitară” cum l-au numit iniţiatorii proiectului, a fost posibilă datorită colaborării dintre Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava, Fundaţia Progress şi grupul de voluntari format în cadrul proiectului „Al Treilea Spaţiu al Cetăţeniei Active”.

Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera” Suceava, a declarat vineri, 10 iulie, la inaugurarea „cuibului democraţiei”, că în acest proiect s-au implicat mai mulţi voluntari suceveni. „Spaţiul a fost amenajat cu fonduri nerambursabile din partea statului norvegian, biblioteca suceveană primind pentru dotări 1.600 de euro. Acest <cuib al democraţiei> s-a realizat şi cu sprijinul colegilor bibliotecari, cu sprijinul colegilor de la IT, de la economic, Lăcrămioara Cocuz fiind responsabilă de proiect la Suceava, cea care a ţinut legătura cu voluntarii”. Bibliotecara Lăcrămioara Cocuz a spus: „Conexiunea şi legătura între oameni se face pe încredere şi pe sprijin reciproc, tocmai de aceea le mulţumesc voluntarilor implicaţi în proiect. Le mulțumesc şi colegilor care m-au susţinut în amenajarea spaţiului. Va așteptăm în continuare atât pe voi, ca voluntari, dar în primul rând pe cetăţenii suceveni pentru a găsi căi, soluții la anumite probleme care ne nemulţumesc şi să facem în aşa fel încât să obţinem schimbarea pe care ne-o dorim”.

 

Voluntarii au împărţit pliante sucevenilor

Prezent la evenimentul de ieri, Cosmin Angheloni, training manager în cadrul Fundaţiei Progress, a spus că proiectul se implementează la nivel naţional. „Din septembrie, în 14 biblioteci publice din ţară va fi deschis câte un <cuib al democraţiei>. Totul a plecat de la o ideea simplă, rezultată în urma unui sondaj, şi anume aceea că românii nu prea participă în viaţa civică. Am încercat să aflăm de ce şi am observat ca nu au unde să se întâlnească, mai ales din perspectiva unui grup de cetăţeni care nu aparţin unei organizaţii. Acest spaţiu din biblioteci va fi locul în care cetăţenii se pot întâlni să facă proiecte, la fel şi voluntarii, ONG-urile. Ei pot să facă mici proiecte pentru comunitate, proiecte pe o scara foarte largă, iar noi trebuie să-i încurajăm pe cetăţeni cu tot ce putem să facă proiecte utile. Mai departe, depinde de ei”.

„Cuiburile democraţiei” sunt inspirate de “cuibul lecturii” creat de Mark Reigelman şi au fost deschise pentru a încuraja şi susţine practicarea valorilor democraţiei: dialog, schimb de idei, participare activă. Gabriel Cărăbuş a completat că spaţiul poate fi oricând rezervat şi folosit în mod gratuit de cetăţeni/mass-media/ONG-uri/instituţii publice pentru orice poate constitui o formă de implicare în viaţa comunităţii - dezbateri, întâlniri informale, sesiuni de informare, programe de educaţie”.

Pentru a invita cetăţenii din Suceava să descopere spaţiul special amenajat pentru ei, la mansarda bibliotecii judeţene, voluntarii din proiect au mers ieri în parcul central şi pe esplanada Casei de Cultură Suceava şi au distribuit cărţi poştale/vederi din “Cuibul democraţiei” şi le-au oferit cetăţenilor informaţii despre utilitatea acestui spaţiu, în acest fel promovând cetăţenia activă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mansarda Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, transformată într-un „cuib al democraţiei”.
 Vizualizări articol: 2086 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mansarda Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, transformată într-un „cuib al democraţiei”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei