Hotărârea Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc privind comasarea singurelor grădiniţe cu personalitate juridică din oraş cu alte unităţi şcolare a generat o serie de nemulţumiri în rândul directorilor, părinţilor şi cadrelor didactice din învăţământul preşcolar.
Consiliul Local a decis ca grădiniţele „Căsuţa Piticilor” şi „Floare de Colţ” să fie „înghiţite” de Liceul Tehnologic Câmpulung Moldovenesc şi Şcoala Gimnazială ,,George Voevidca”, grădiniţele urmând să-şi piardă personalitatea juridică.
Executivul vrea să reducă din costuri, iar soluţia pe care autorităţile locale au găsit-o o reprezintă comasarea, prin absorbţie. Însă directorii celor două grădiniţe, cadrele didactice şi părinţii nu susţin punctul de vedere al Consiliului Local şi acuză primăria de interese ascunse.
Mai mult, tabăra împotriva comasării susţine că şcoala gimnazială şi liceul sunt în „moarte clinică” din cauza scăderii numărului de elevi, iar grădiniţele ar fi colacul de salvare al celor două unităţi.
„Sub pretextul reorganizării reţelei şcolare şi al reducerilor fondurilor de salarii, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc şi Consiliul Local au emis în data de 25.06.2015 o Hotărâre de Consiliu Local prin care toate grădiniţele din Câmpulung Moldovenesc vor fi desfiinţate, fiind lăsatefără personalitate juridică. Hotărârea prevede arondarea Grădiniţei cu Program Prelungit <Căsuţa Piticilor> la Liceul Tehnologic Câmpulung Moldovenesc şi a Grădiniţei cu Program Normal <Floare de Colţ> la Şcoala Gimnazială <George Voevidca>”, se arată într-o petiţie online iniţiată pentru a stopa comasarea.
Măsură care nu avantajează financiar grădiniţele
Pe lângă petiţie, părinţii de la cele două grădiniţe au semnat memorii, iar conducerile celor două unităţi au intervenit la Prefectura Suceava.
Florica Flutur, directoarea Grădiniţei „Căsuţa Piticilor”, a explicat că „măsura nu poate fi una benefică dat fiind faptul că specificul activităţii noastre e unul cu totul diferit faţă de al liceului. Totodată, sunt în pericol o serie de posturi din rândul personalului auxiliar. Noi putem să ne gestionăm singuri resursele şi întrunim toate condiţiile legale pentru a funcţiona cu personalitate juridică. Nu ne-ar avantaja din punct de vedere financiar această fuzionare. Prin unificarea conturilor, finanţele vor fi gestionate de cei de la liceu. Deficit financiar avem şi noi, şi liceul, iar dacă se lipesc două unităţi cu deficit cu siguranţă nu se va rezolva situaţia”.
Totodată, Petronela Năstase, directoarea celeilalte grădiniţe, susţine cele spuse de Florica Flutur, propunând ca o eventuală comasare să se facă pe niveluri de învăţământ, astfel ca cele două grădiniţe să fuzioneze între ele.
Aceasta mai explică faptul că soluţia este comasarea liceului cu gimnaziul, deoarece activitatea specifică acestora este asemănătoare, realizează un proces de predare şi notare a elevilor, organizează examene naţionale, de admitere, de bacalaureat şi pot realiza completarea şi reîntregirea normelor didactice, deoarece un profesor de liceu poate preda la o şcoală gimnazială şi invers.
De partea cealaltă, liderul sindical Traian Pădureţ, de la Uniunea Judeţeană a Sindicatelor „Pro Educaţia”, subliniază că măsura de comasare a unităţilor şcolare pentru o mai bună gestionare a fondurilor de salarii nu este potrivită deoarece „nu poţi amesteca copii de grădiniţă cu elevi de liceu, iar un profesor de grădiniţă nu poate preda la o clasă de liceu şi invers”.
Pădureţ ameninţă cu instanţa în cazul în care nu se vor anula cele două documente care atestă comasarea instituţiilor de învăţământ.
Lăcrămioara Băcanu, directoarea Şcolii „George Voevidca” Câmpulung, cea care ar urma să-şi păstreze funcţia în urma fuzionării, spune că mai devreme sau mai târziu se va ajunge la comasarea unităţilor şcolare, tendinţa fiind de scădere a numărului de şcoli cu personalitate juridică.
„Preşcolarii nu vor învăţa printre elevi de liceu, ci într-un corp de clădire separat, iar profesorii de liceu nu vor fi la catedra grădiniţei. Fiecare va ocupa un post conform cu pregătirea de specialitate. În petiţia iniţiată sunt aberaţii, ar fi bine să mai citească Legea Educaţiei”, spune Băcanu.
(11 iul 2015, 15:59:31
SAU SCOALA FIIND VECHE, SE VA OCUPA,,VECINU''DE EA,PANA LA ,,TOTALA REZOLVARE'' A SITUATIEI,CA SI IN ALTE CAZURI DEALTFEL,BINEINTELES CU SPRIJINUL AUTORITATILOR DIN C-LUNG???