Un proiect de construire a cinci blocuri pe strada Grigore Vindereu din centrul municipiului Suceava, depus la Primăria Suceava de proprietarii terenului, provoacă nemulţumirea locatarilor de la blocurile din zonă, care au informat în scris administraţia locală despre asta. Pe o parcelă de circa 3.600 mp, ocupată acum în cea mai mare parte de copaci şi vegetaţie, proprietarii intenţionează să construiască un bloc cu subsol, demisol, parter şi 6 etaje, două blocuri cu subsol, demisol, parter şi 6 etaje, un bloc cu subsol, demisol, parter şi 7 etaje şi un bloc cu subsol, demisol, parter şi 4 etaje.
Distanţa faţă de blocurile cu patru etaje deja existente pe strada Samoil Isopescu este de circa 25 de metri. Aleea dintre blocurile L2 şi L3 de pe strada Samoil Isopescu ar urma să se transforme într-o stradă cu lăţimea de 4,64 de metri.
Perioada de consultare publică pentru acest proiect s-a încheiat în data de 26 iunie a.c., timp în care locatarii din zonă şi-au transmis nemulţumirile către administraţia locală.
Supraaglomerarea străzii Alexandru cel Bun şi distanţa mică până la blocurile din zonă sunt doar câteva dintre nemulţumirile locatarilor
Astfel, pe lângă faptul că şantierul presupune tăierea tuturor copacilor din acest spaţiu, oamenii acuză că înălţimea noilor blocuri va afecta luminozitatea propriilor locuinţe, că lucrările şi utilajele de mare tonaj necesare unui şantier de o asemenea amploare vor produce disconfort, supraaglomerarea străzilor Alexandru cel Bun şi Samoil Isopescu, artere rutiere cu sens unic, unde deja se circulă cu dificultate la orele de vârf. Parcarea a încă cel puţin 100 de autoturisme pe care le-ar avea locatarii noilor blocuri ar reprezenta şi aceasta o serioasă problemă.
De asemenea, regimul de înălţime din zonă este de case şi blocuri cu 4 niveluri, iar construcţia unor blocuri cu 8 niveluri ar afecta simetria cartierului.
Terenul pe care ar urma să se ridice cele cinci blocuri a fost cumpărat, în luna noiembrie 2013, de doi tineri din Cajvana, Gheorghe Cristian Flutur şi Ioan Piţu, cu peste 345.000 de euro. Cea mai mare suprafaţă a fost cumpărată de la moştenitoarea fostului proprietar, Neculaiu Curcă. Terenul a fost revendicat de aceasta în baza Legii 10/2001 şi a fost retrocedat de Primăria Suceava, în urma unei decizii a Tribunalului Suceava, confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în iunie 2009.
Proiectul de construire a celor 5 blocuri trebuie să fie aprobat de Consiliul Local.