În urma celor 28 de percheziţii desfăşurate acum două zile în cinci judeţe, sub coordonarea procurorilor DIICOT Suceava, pentru anihilarea unei reţele de contrabandă cu ţigări, grupare care numai în câteva luni ar fi adus statului un prejudiciu estimat de anchetatori la 1.000.000 de euro, anchetatorii au băgat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava nu mai puţin de nouă persoane, cu ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.
Anchetatorii: liderul grupării îi dădea unei tinere bani, maşini şi îi plătea concedii în ţară şi în străinătate
Printre cei care şi-au petrecut noaptea în celulele de la subsolul poliţiei judeţene se numără şi cel care, în opinia anchetatorilor, ar fi liderul grupării, Irimie Cîrcu (43 de ani), din municipiul Rădăuţi, bărbat acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă (21 de acte materiale).
Ordonanţe de reţinere au primit la finalul audierilor de la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Suceava şi soţia lui Irimie Cîrcu, respectiv Cătălina Speranţa Cîrcu (42 de ani), pentru aceleaşi infracţiuni, dar şi o anume Crina Loredana Olaru (19 ani), din judeţul Hunedoara. Aceasta din urmă este acuzată de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, fiind, aşa cum reiese din scenariul conturat de anchetatori, foarte apropiată de presupusul lider, Irimie Cîrcu. Atât de apropiată, se arată în actele înaintate instanţei de judecată, încât, aşa cum susţin anchetatorii, primea de la respectivul sume constante de bani pentru a se întreţine. Mai mult, în propunerea de arestare preventivă, procurorii DIICOT Suceava arată şi că „inculpatul Cîrciu Irimie, din veniturile infracţionale realizate, îi asigura inculpatei Olaru Crina Loredana inclusiv efectuarea de concedii în ţară şi în străinătate. Alături de aceste beneficii pecuniare obţinute din produsul infracţional al activităţilor ilicite ale grupării monitorizate în prezenta cauză, inculpata Olaru a primit două autoturisme (un autoturism jeep marca Ssang Yong Rexton şi un autoturism marca Audi A4).
Tânăra de 19 ani, spun anchetatorii, era considerată o persoană de încredere, deoarece „interacţiona cu Cîrcu Irimie, cu beneficiarii şi transportatorii inculpatului”. Era atât de apropiată de cel considerat liderul grupării, încât îi ştia mai toate mişcările în afacerile cu ţigări de contrabandă.
La îndemnul lui Irimie, tânăra din judeţul Hunedoara a sunat la 112, pe 13 iunie a.c., după ce poliţiştii au interceptat unul dintre transporturile de contrabandă. Cîrcu, spun anchetatorii, i-ar fi cerut să sesizeze la serviciul de preluare a apelurilor de urgenţă un alt transport de contrabandă al unei grupări adverse.
Tânăra de 19 ani, singura faţă de care nu s-a dispus nici o măsură preventivă
În lotul celor nouă persoane duse ieri după-amiază, în jurul orei 15.00, în faţa judecătorilor Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă, s-au numărat, pe lângă cele trei nume enumerate anterior, şi Ilie Ursachi (27 de ani), Nicuşor Adrian Ţugui (24 de ani) şi Teodor Florin Ţugui (18 ani), toţi trei din comuna Vicovu de Jos, Alexandru Marian Roşca (30 de ani) şi Sergiu Marius Pop (34 de ani), ambii din municipiul Sighetu Marmaţiei, dar şi Gabriel Corneliu Novăcescu (41 de ani), din judeţul Timiş.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi a decis după analizarea propunerii de arestare preventivă făcute de procurorii DIICOT Suceava să le prelungească şederea în arestul poliţiei judeţene soţilor Cîrcu, dar şi numiţilor Alexandru Marian Roşca, Gabriel Corneliu Novăcescu şi Ilie Ursachi.
Alte trei persoane din lotul celor nouă inculpaţi, respectiv Sergiu Marius Pop, Nicuşor Adrian Ţugui şi Teodor Florin Ţugui, au fost lăsate în libertate, însă sub control judiciar, având mai multe obligaţii impuse de judecător.
Singura faţă de care nu s-a luat nici o măsură preventivă a fost tânăra în vârstă de 19 ani, Crina Loredana Olaru, care a fost lăsată să se întoarcă la domiciliul ei, de unde a fost ridicată de anchetatori în urmă cu două zile.
Contrabandiştii, cu Audi A8 cu 350 de cai putere. Poliţia, cu Dacia Logan
Gruparea anihilată în urmă cu două zile, susţin anchetatorii, desfăşura activităţi de contrabandă cu ţigarete pe partea de preluare, depozitare, transport şi valorificare, pe relaţia Suceava - Arad, Suceava - Timiş, precum pe relaţia Maramureş - Arad, Maramureş – Timiş.
Aprovizionarea cu ţigări de contrabandă se făcea din zona Vicov şi zona Sighetu Marmaţiei, marfa cu timbru de provenienţă extracomunitară fiind valorificată de beneficiari din zona Ardealului, cu preponderenţă în judeţele Arad şi Timiş.
Irimie Cîrcu, liderul grupării - cum îl numesc procurorii DIICOT, se ocupa de tot. De la preluarea ţigărilor, la negocierea cu beneficiarii, transportul şi plăţile ce trebuiau făcute.
O parte dintre transporturile de ţigări erau făcute cu autoutilitare marca Mercedes, înmatriculate în state ca Bulgaria sau Spania (cu numere false), vehicule prevăzute cu locaşuri special amenajate în care era ascunsă marfa.
Investigatorii vorbesc şi despre faptul că pentru transportul ţigaretelor de pe zona Vicov era folosit de contrabandişti şi un Audi A8 (cu un motor de 3,7 litri şi o putere de 350 de cai). Când foloseau această maşină, nici măcar nu se sinchiseau să ascundă ţigările, lăsând în urmă, în cazul unor urmăriri, Logan-urile poliţiei.
Aproape de fiecare dată, mai arată procurorii, maşinile încărcate cu țigări de contrabandă aveau antermergător, iar nu o dată tutunul ucrainean era ascuns în microbuzele de marfă în valuri de mochetă sau covor cepuite la capete sau în acele locaşuri ascunse, special amenajate.
BMW-uri seria 5, Mercedes E Classe, maşinile folosite în deplasările liderului grupării
Irimie Cîrcu, reiese tot din scenariul conturat din acuzaţiile anchetatorilor, se deplasa deseori în Maramureş, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş Severin, obişnuind să poarte negocieri directe cu segmentul furnizorilor şi să încaseze personal contravaloarea ţigaretelor. În deplasările sale, folosea autoturisme care sunt înmatriculate pe alte persoane, BMW-uri seria 5, Mercedes E Classe, etc.
Telefoanele şi le schimba foarte des, numai în perioada în care a fost monitorizat de anchetatori schimbând 14 posturi telefonice.
În ultima perioadă, folosea telefoane cu seria IMEI clonată ori modificată şi, împreună cu locotenenţii săi, vorbea despre activităţile ilicite pe posturi telefonice de Marea Britanie şi Italia, considerând că astfel nu pot fi interceptaţi.
S-a dus acum două luni la IPJ Suceava să toarne afacerile unor alţi contrabandişti
Anchetatorii vorbesc şi despre un episod petrecut luna trecută, când Irimie Cîrcu, după ce unul dintre transporturile sale, cu 48 de baxuri, a fost interceptat de poliţie la Alba, iar altul la Vatra Dornei, a apelat la un poliţist pe care îl cunoaşte, cerându-i să-i intermedieze întâlnirea cu un ofiţer de la Biroul de Combatere a Fraudelor Vamale şi Contrabandă pentru a-i furniza acestuia informaţii despre contrabandişti.
Întâlnirea a avut loc pe data de 25 mai 2015, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Irimie Cîrcu a povestit despre doi fraţi care iau ţigări de la contrabandişti din zona Brodina, Vicov şi Ulma, iar marfa o depozitează într-un imobil din Vatra Moldoviţei. I-a dat ofiţerului de poliţie inclusiv date despre autoutilitarele folosite de gruparea respectivă.
Întrebat de unde are aceste informaţii, a declarat că ştie despre afacerile ilicite ale celor doi fraţi chiar de la o rudă a acestora şi că respectivii ar avea o datorie neachitată la el de 24.000 de euro, tot de pe urma unor afaceri cu ţigări de contrabandă.
Anchetatorii au verificat informaţiile, iar acestea nu s-au confirmat.
Ce rol avea soţia lui Cîrcu în afacerile cu ţigări ale soţului
În privinţa soţiei lui Irimie Cîrcu, anchetatorii spun că aceasta coordona activitatea infracţională desfăşurată cu ţigaretele preluate din zona Vicov şi livrate prin intermediul firmelor de curierat rapid, o altă formă de transport a mărfii către beneficiari folosită de această grupare.
„Partea de preluare, depunerea coletelor la firmele de curierat şi încasarea contravalorii acestora era asigurată efectiv de persoane aflate în legătura directă a numitei Cîrcu Cătălina Speranţa, sub stricta sa coordonare. Activitatea infracţională derulată în această manieră se desfăşoară cu o regularitate zilnică, beneficiind de complicitatea angajaţilor firmelor de curierat rapid”, explică procurorii DIICOT.
Cătălina Cîrcu, susţin de asemenea anchetatorii, folosea intermediari pentru depunerea ţigărilor la firmele de curierat rapid, precum şi pentru ridicarea sumelor de bani rezultate din vânzarea ţigărilor.
Ancheta DIICOT şi a ofiţerilor Biroului de Combatere a Fraudelor Vamale şi Contrabandă Suceava vizează şi alte persoane implicate în afacerile ilicite ale acestei grupări, cel mai probabil în perioada următoare şi alţi suspecţi urmând să fie aduşi la audieri.
Facem precizarea că toţi inculpaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi că acest articol are la bază doar acuzaţiile ce le sunt aduse de către anchetatori.
Încă o serie de percheziţii la Suceava, într-un alt dosar de contrabandă
Dacă miercuri, DIICOT Suceava a anunţat 28 de percheziţii, ieri, reprezentanţii Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti au anunţat alte 53 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ, într-un alt dosar de contrabandă.
Peste 200 de poliţişti erau implicaţi în descinderile de ieri, fiind emise 30 de mandate de aducere de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Capitală.
"Cercetările în cauză au stabilit faptul că persoanele identificate introduceau în România, din spaţiul extracomunitar, cantităţi de tutun şi produse din tutun având ca destinaţie finală principală municipiul Bucureşti", se precizează în comunicatul respectiv.