Crescătorii de vaci din rase pure de carne primesc subvenţii de 300 de euro pe cap de animal, valoarea ajutorului financiar oferit de Uniunea Europeană urmând a creşte până la 378 de euro în 2020. Mai mult, din acest an, subvenţia pentru taurinele din rasele de carne se va acorda tuturor crescătorilor, nu doar celor din zonele defavorizate, adică localităţi din zona montană a judeţului Suceava. Pentru rasele de vaci metis, încrucişări între rase mixte şi rase de carne, subvenţia este de 150 de euro pe animal.
Preşedintele Asociaţiei crescătorilor de bovine pentru carne din România, suceveanul Dumitru Grigorean, spune că aceste noutăţi, deosebit de importante, ar trebui să stimuleze foarte mult crescătorii de bovine care se gândesc să treacă de la vacile de lapte, care le aduc din ce în ce mai puţin profit, la vacile din rase de carne.
610 bovine din rase pure de carne, înregistrate în asociaţie
Asociaţia crescătorilor de bovine pentru carne din România, care are sediul central la Suceava, are înregistraţi în judeţul Suceava 67 de membri, care cresc 761 de bovine, 610 din rasă pură de carne şi 151 rase metis. Deşi numărul de crescători de taurine de carne este în creştere, aceştia sunt încă puţini.
Dumitru Grigorean, care creşte bovine de carne de şase ani de zile, spune că modul de acordare a subvenţiilor din 2015 este un mare câştig pentru acest sector, în condiţiile în care crescătorii mari nu luau nici un ajutor doar pentru că nu aveau ferma într-o localitate din zona de munte. Cel mai bun exemplu este cel al fermei de bovine din rasa Charolaise al familiei Prodaniuc, din comuna Moara, cea mai mare din judeţ.
Preţul cărnii de vită de calitate superioară a scăzut
Dumitru Grigorean nu a ascuns că sunt încă multe neajunsuri şi în ceea ce priveşte acest sector.
„Marea problemă este valorificarea cărnii. Până în 2014 am vândut destul de bine, pe piaţa externă, cu 3,2 euro kilogramul de carne în viu. Din cauza bolii limbii albastre şi a embargoului s-a ajuns la un preţ de 2,5 euro kilogramul de carne”, a declarat Dumitru Grigorean. El a arătat că la abatoarele româneşti preţul s-a prăbuşit cu 40%, iar carnea de calitate superioară de la o bovină de rasă nu are un preţ pe măsură.
„Ideal ar fi, şi asta încercăm să facem, ca prin asociaţie să deschidem magazine proprii, să vindem această carne de calitate superioară direct, fără intermediari. Aceasta ar fi cea mai bună soluţie, atât pentru noi, cât şi pentru consumatorul interesat de o carne de calitate”, a declarat preşedintele Asociaţiei crescătorilor de bovine pentru carne din România. Acesta ne-a mai explicat că în momentul de faţă restaurantele selecte care au în meniu carne de vită de calitate superioară se aprovizionează, în majoritate, de pe piaţa externă.
Vacile din rase de carne sunt scumpe
Marele avantaj al taurinelor din rase de carne este legat de randamentul foarte bun de creştere şi de faptul că îngrijirea acestora necesită costuri mai mici decât în cazul vacilor de lapte. O problemă pentru mulţi crescători care ar vrea să se reprofileze este că vacile din rase de carne (Charolaise, Angus etc) sunt scumpe.
„O junincă gestantă se achiziţionează cu 2.200-2.300 de euro”, a exemplificat Dumitru Grigorean.
El a mai ţinut să precizeze că asociaţia pe care o conduce este autorizată pentru controlul oficial al performanţei taurinelor, obligatoriu pentru încasarea subvenţiilor, şi va face parte din Comitetul de Monitorizare al PNDR 2014-2020. De asemenea, asociaţia are doi experţi în Grupa de lucru pentru carne de vită, în cadrul „COPA-COGECA”, un comitet al organizaţiilor profesionale şi cooperativelor agricole din Uniunea Europeană.