Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 iul 2015 - Anul XX, nr. 156 (5968)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Căldură mare

Zeci de suceveni cardiaci au ajuns, ieri, la punctele de prim ajutor din pieţele Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Punctele de prim ajutor amenajate în pieţele din municipiul Suceava, pentru a veni în sprijinul celor cărora li se face rău din cauza temperaturilor excesive, au fost, ieri, foarte solicitate. Zeci de suceveni cardiaci au apelat la asistentele medicale de aici pentru a-şi măsura tensiunea ori pentru a primi îngrijiri. Cele mai multe prezentări au fost la punctul de prim ajutor amenajat la Piaţa Mare. Asistenta medicală Lorena Sava ne-a declarat că de la ora 8.00 până la ora 13.00 au fost 58 de persoane. Jumătate dintre acestea sunt oameni care vând în mod curent la tarabele din piaţă, iar ceilalţi au fost din rândul cumpărătorilor. Potrivit Lorenei Savu, în majoritatea cazurilor a fost vorba despre cardiaci cronici. Printre pacienţii care au avut nevoie ieri de ajutor au fost suceveanca Elena Anton şi Gheorghe Duraş, din Lisaura. Femeia a mers în Piaţa Mare şi i s-a făcut rău din cauza căldurii. Când asistenta i-a măsurat tensiunea arterială a constatat că este sub valorile normale şi i-a acordat primul ajutor. ”A fost la limită. Dacă avea tensiune 8 trebuia să chem salvarea. I-am acordat primul ajutor şi acum şi-a revenit”, ne-a spus Lorena Sava. Gheorghe Duraş a mers la asistentă pentru că a simţit o durere în piept, iar după consultaţie asistenta i-a recomandat să meargă la un cardiolog.

La Piaţa Burdujeni, numărul de prezentări a fost la fel de mare: până la ora 11.00 au fost peste 40 de oameni. Conform asistentei Teodora Ciornei, vârsta pacienţilor a fost între 25 şi 65 de ani, cei mai mulţi cardiaci cronici.

Mai puţin solicitate au fost punctele de prim ajutor din piaţa angro şi din Piaţa Mică, sub 10 persoane, după cum ne-au spus asistentele Georgeta Vigu şi Carmen Găitan.

Temperaturile foarte ridicate şi avertismentele medicilor nu au fost luate în seamă de foarte mulţi suceveni. Oameni de peste 80 de ani erau fie pe stradă, fie ”la muncă”. La o tarabă din Piaţa Mică, Mafta Leuciuc, din Ipoteşti, la cei 80 de ani ai săi, înfrunta canicula cu stoicism. ”La ţară suntem învăţaţi cu căldura. Mergem pe câmp, lucrăm în grădină, nu suntem noi aşa sensibili”, ne-a spus vecinul ei de tarabă, Ștefan Bujoreanu, cu 13 ani mai tânăr.

Tot 80 de ani ne-a spus că are şi o bătrânică din Moara, care avea la vânzare lapte, brânză şi ouă pe aleea din spate la Piaţa Mică. Termometrul arăta că afară erau 36 de grade, dar bătrâna ne-a spus cu convingere că laptele şi brânza nu au de suferit, iar ea nici atât.

La mică distanţă, tot pe alee am găsit şi o adolescentă de circa 14 ani, care cerşea cu un bebeluş în braţe. Ne-a spus că este copilul surorii ei şi că nu au probleme cu căldura pentru că stau la umbră. Singura sursă de hidratare pentru copil era un lichid de culoare incertă, dintr-o sticluţă murdară, cu biberon.

 

Recomandări pentru populaţie pentru zilele caniculare

Autorităţile publice au făcut mai multe apeluri la populaţia Sucevei să respecte câteva recomandări minime pentru a preveni incidentele în zilele cu temperaturi extreme. Reamintim câteva dintre acestea. În primul rând, evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00 şi reglarea aparatelor de aer condiţionat, acolo unde există, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele sunt contraindicate dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Medicii recomandă purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. În zilele caniculare sunt indicate duşurile călduţe, fără a vă şterge de apă şi consumul a 1,5 – 2 litri de lichide - consumul unui pahar de apă sau a unei doze de iaurt la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii recomandă o igienă corporală riguroasă în zilele caniculare, cu trei-patru duşuri zilnice

Alcoolul, inclusiv berea şi vinul, trebuie eliminate din ”meniu” deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De evitat sunt şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece sunt diuretice. Consumaţi, în schimb, fructe şi legume proaspete, în mod special pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, datorită conţinutului mare de apă al acestora.

Creşterea temperaturii în locuinţe poate fi limitată prin închiderea ferestrelor expuse la soare şi lăsarea jaluzelelor şi/sau draperiilor, prin deschiderea geamurilor seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă, dar şi prin închiderea aparatelor electro-casnice care nu sunt folosite.

Grija pentru evitarea problemelor cauzate de caniculă trebuie extinsă asupra copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. O atenţie specială trebuie acordată sugarilor, care nu trebuie scoşi din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap. Copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi obligatoriu seara la culcare. În restul timpului i se va face toaleta locală ori de cate ori este nevoie.

Pentru copiii preşcolari specialiştii DSP recomandă duşuri zilnice cu apă la temperatura camerei.

De asemenea, persoanelor cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune li se indică să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente şi menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, cu efectuarea a câte trei-patru duşuri pe zi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de suceveni cardiaci au ajuns, ieri, la punctele de prim ajutor din pieţele Sucevei.
 Vizualizări articol: 1828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de suceveni cardiaci au ajuns, ieri, la punctele de prim ajutor din pieţele Sucevei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Drob de vinete cu pește Vorbeam deunazi cu prietena mea, Cornelia Moise, banateanca, profesoara de Literatura si mare iubitoare a "culinaritului". Corneliei nu-i displace sa incerce feluri de mancare contradictorii prin denumirea si prin forma lor si, adeseori,... Citeşte