Un copil în vârstă de 14 ani şi-a pierdut viaţa, marţi seară, în iazul Pocoleni, de la intrarea în municipiul Fălticeni dinspre Suceava. Copilul a mers la scăldat, pentru a se răcori, alături de un unchi şi de o mătuşă, în iazul care este proprietate privată, iar înotatul este interzis. Deşi nu a înaintat decât câţiva metri de la mal, copilul a început la un moment dat să strige după ajutor, iar în scurt timp s-a dus la fundul apei. Tragedia de la Fălticeni s-a petrecut la trei zile după ce, sâmbătă, alţi doi copii, unul în vârstă de 12 ani şi unul de 14 ani, s-au înecat în râul Suceava, la Prelipca.
Unchiul nu a reuşit să ajungă la timp la copil
Din ancheta derulată de poliţie rezultă că minorul de 14 ani, Constantin B., a ajuns la iazul Pocoleni în jurul orei 20.00. Primul care a intrat în apă a fost unchiul său. Acesta a început să înoate, ajungând până la aproximativ o sută de metri de mal. Minorul a intrat şi el în apă, în timp ce mătuşa sa a rămas pe mal.
Cristian Gheorghe Viziteu, un alt unchi al copilului, a relatat: “Copilul nu era în apă adâncă, cred că era la patru-cinci metri de mal. A început să dea din mâini şi să strige după ajutor, nu înţeleg ce se putea întâmpla, mai ales că nici nu sunt curenţi în apă...”. Auzind strigătele, unchiul aflat în apă s-a întors spre mal, însă nu a reuşit să ajungă la timp. Copilul deja dispăruse de la suprafaţa apei. Rudele spun că acesta a avut probleme cardiace de mic şi este posibil ca decesul să fi fost provocat pe acest fond, în condiţiile în care a intrat înfierbântat în apă.
Cauzele exacte ale decesului urmează a fi stabilite în urma necropsiei.
Vizibilitate zero în apă şi strat gros de mâl
La faţa locului au ajuns, imediat după tragedie, pompieri de la Detaşamentul Fălticeni, care au efectuat operaţiuni de căutare cu o barcă pneumatică, cu dispozitive tip ancoră şi greblă. Până la lăsarea întunericului nu s-a reuşit recuperarea trupului neînsufleţit, astfel că operaţiunile au fost reluate ieri dimineaţă, când în zonă au ajuns două echipaje cu bărci pneumatice, dar şi echipajul de scafandri al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Copilul a fost găsit de echipajele ISU în jurul orei 13.15.
Căpitanul Dan Baltaru, şeful Detaşamentului de pompieri Fălticeni, a explicat că operaţiunea a fost extrem de dificilă, în condiţii de vizibilitate zero în apă pentru scafandri şi de strat gros de mâl pe fundul apei.
Administrator iaz: „Paznicii îi scot pe înotători pe o parte, iar ei intră pe altă parte”
La Iazul Pocoleni sunt numeroase semne de avertizare privind scăldatul interzis, iar un paznic face rondul pentru a-i scoate din apă pe cei care intră pe proprietatea privată, susţine administratorul iazului.
Gabriela Holotă, administratorul iazului, a declarat: „În general, vin la iaz copii care nu sunt supravegheaţi de nimeni. În cazul acestei nenorociri copilul era însoţit de doi adulţi, însă au fost ignorate atât semnele de scăldat interzis, cât şi faptul că paznicii le-au adus la cunoştinţă că nu au voie să facă baie. Din păcate, paznicii îi scot pe înotători pe o parte, iar ei intră pe altă parte”.
Aceasta susţine că unul dintre paznici a vorbit cu unchiul minorului cu puţin înainte de tragedie, însă acesta i-a spus că doar stau pe mal şi nu au de gând să intre în apă.
Dubla tragedie de pe râul Suceava
Reamintim că sâmbăta trecută, un copil în vârstă de 12 ani şi unul de 14 ani, ambii din Salcea, au mers la scăldat în râul Suceava, pe raza satului Prelipca, intrând în apă într-o zonă unde sunt mai multe gropi adânci formate de-a lungul anilor de săpăturile excavatoarelor de la balastiere. La câţiva metri de mal, cei doi copii s-au înecat fără ca nimeni să-i poată ajuta. Un al treilea copil, frate cu unul dintre cei care a decedat, se afla şi el în apă, lângă cei doi, dar a reuşit să se salveze.
Acest şir de tragedii este un mare semnal de alarmă pentru toţi cei care sunt tentaţi să facă o baie în ape curgătoare sau în lacuri pe care nu le cunosc, cu atât mai mult în aceste zile caniculare.