Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, condusă de foarte mulţi ani de zile de Nicolae Goicea, se dovedeşte a fi mai presus decât legile din această ţară. Asta rezultă din documente ale unor instituţii de control, documente care datează încă de la finele anului 2013. Deşi AJVPS Suceava trebuia să aibă reziliate toate contractele de administrare a fondurilor cinegetice încă de atunci, în baza unor acte de control ale consilierilor cu atribuţii cinegetice din Ministerul Mediului, sancţiunea nu a fost pusă în practică nici până astăzi. În cele ce urmează vă vom prezenta cum instituţiile statului se contrazic singure, o măsură de sancţionare luată de inspectorii Ministerului Mediului nefiind pusă apoi în practică de oamenii de la acelaşi minister.
Controlul ministerial, trimis la plimbare de Nicolae Goicea
În noiembrie 2013, conducerea Direcţiei Generale de Politici, Strategii, Proiecte şi Control pentru Ape, Silvicultură şi Piscicultură din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, structură subordonată direct Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice de la acea vreme, a dispus un control cinegetic, în perioada 11-22 noiembrie 2013, la AJVPS Suceava, pentru a se verifica modul în care sunt administrate cele 24 de fonduri cinegetice ale AJVPS Suceava. Cu alte cuvinte, fondul cinegetic al statului român, dat în administrare AJVPS Suceava. La nivel de judeţ, reprezentantul ministerului este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava, instituţie care a avut şi ea reprezentant la acest control.
Invocând că unul din consilierii din echipa de control este „adversarul AJVPS Suceava” şi faptul că ITRSV Suceava ar avea datorii faţă de AJVPS, Nicolae Goicea a refuzat orice discuţie despre control.
Echipa de control s-a deplasat în mai multe rânduri la sediul AJVPS, unde a primit acelaşi răspuns: „Directorul AJVPS Suceava şi-a menţinut punctul de vedere cu privire la refuzul de a permite echipei de control desfăşurarea verificărilor”, se arată în raportul oficial.
Aşadar, făcând un rezumat al acestei situaţii, administratorul fondului cinegetic nu a fost lăsat de chiriaş să verifice ce se întâmplă cu bunul său.
Concluzia controlului: “rezilierea de drept a contractelor de gestionare a faunei cinegetice”
În aceste condiţii, concluziile raportului de control au fost clare:
“AJVPS Suceava nu a respectat obligaţiile contractuale din contractele de gestionare a fondurilor cinegetice pe care le gestionează, împiedicând administratorul să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Echipa de control a mai constatat că s-a încălcat şi Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, privind atribuţia de control la toate nivelurile, verificarea criteriilor de licenţiere, a permiselor şi autorizaţiilor de vânătoare şi a clauzelor contractuale”.
În aceste condiţii, la finalul controlului, membrii comisiei au dispus „transmiterea raportului la ITRSV Suceava, pentru a demara procedurile în vederea emiterii actului administrativ privind rezilierea de drept a contractelor de gestionare a faunei cinegetice de pe suprafeţele celor 24 de fonduri cinegetice gestionate de către AJVPS Suceava, pentru împiedicarea de către administrator a obligaţiilor care-i revin”.
Concluziile clare ale raportului nu au fost puse în aplicare din cauza lipsei unui aviz
Aşadar, în baza acestui raport oficial, al comisiei Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, AJVPS Suceava trebuia să rămână fără contractele de administrare a celor 24 de fonduri cinegetice, 23 în judeţul Suceava şi unul din judeţul Botoşani.
Situaţia capătă o conotaţie ce poate intra în sfera penalului abia de acum încolo.
Inspectorul-şef al ITRSV Suceava, Daniel Constantin Coroamă, solicită în scris ministerului de resort avizul autorităţii publice centrale în silvicultură privind rezilierea celor 24 de contracte de gestionare a fondurilor de vânătoare cu AJVPS Suceava. Practic, ITRSV Suceava este cea care trebuia să rezilieze contractul, însă, conform legii, avea nevoie şi de avizul ministerului de care aparţine. Deşi Daniel Constantin Coroamă, ca reprezentant al ITRSV Suceava, nu a făcut decât să solicite ceea ce s-a stabilit în urma controlului ministerial mai sus amintit, avizul nu a fost dat nici până astăzi. Hârtii oficiale transmise de ITRSV Suceava către Ministerul Mediului, în 2014, în care se solicita emiterea avizului pentru a se putea rezilia contractele cu asociaţia care a refuzat controlul, au rămas fără răspuns.
Întrebări fără răspuns la Ministerul Mediului
După ce Monitorul de Suceava a adunat date despre acest caz, în data de 24 iunie, am transmis o solicitare oficială către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (n.r. titulatura de acum a ministerului), în care a pus o serie de întrebări fireşti referitoare la ce se întâmplă în acest caz.
„Vă rugăm să ne precizaţi care au fost motivele pentru care nu s-a mai dat acel aviz pentru ca ITRSV să poată rezilia contractul cu AJVPS Suceava, pentru refuzul preşedintelui AJVPS de a se supune controlului din noiembrie 2013” este una din întrebările esenţiale din acest caz. După două săptămâni de aşteptare, întrebările noastre au rămas însă fără răspuns, în ciuda insistenţelor cu privire la publicarea unui material de presă pe această temă.
Rămâne de văzut când şi dacă reprezentanţii Ministerului Mediului vor da un răspuns oficial pe această temă şi vor lămuri opinia publică cu privire la cine nu şi-a făcut treaba până la capăt în acest caz. La prea multă operativitate nu ne putem aştepta însă, în condiţiile în care solicitările conducerii ITRSV Suceava, privind avizul de reziliere a contractelor cu AJVPS, nu au primit răspuns de mai bine de un an de zile.
Am încercat ieri să-l contactăm pe această temă şi pe Nicolae Goicea, preşedintele AJVPS Suceava. Acesta nu a fost de găsit însă la telefonul mobil.