Punctual ca un ceas elveţian, partea germană, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a făcut apariţia la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava fix cu un minut înaintea orei 12.00. S-a salutat cu conducerea unităţii de învăţământ superior din Suceava şi a spus zâmbind un „Bună ziua” tuturor celor prezenţi, iar apoi l-a întâmpinat pe Nicolae Timofti, omologul său din Republica Moldova. Cei doi s-au îmbrăţişat ca vechi prieteni, iar apoi au sosit în zona drapelurilor celor două state pentru fotografiile de protocol.
După alte câteva discuţii, delegaţiile din România şi Moldova s-au deplasat către Auditoriumul „Ioseph Schmidt”, acolo unde a fost programată ceremonia de acordare a premiului Doctor Honoris Causa preşedintelui Republicii Moldova.
La final, delegaţiile celor două state au vizitat o expoziţie de steaguri şi monede, iar apoi au oferit scurte declaraţii de presă. Nicolae Timofti s-a declarat foarte onorat de primirea titlului de Doctor Honoris Causa.
„Sunt onorat să mă aflu la Suceava şi pe această cale mulţumesc comunităţii academice de aici. Am putut să ne apropiem mai mult în cadrul acestei vizite. Am purtat o discuţie utilă şi plină de conţinut”, a declarat Nicolae Timofti.
Preşedintele Moldovei a mărturisit că este emoţionat de prezenţa la Suceava „în istorica cetate de scaun a domnitorului Ştefan cel Mare”, în timp ce Klaus Iohannis a precizat că „Suceava este un reper al istoriei comune dintre cele două state”.
Pe toată durata cât cei doi şefi de stat s-au aflat la Universitatea „Ştefan cel Mare”, dar şi cu câteva ore înainte de sosirea acestora, întreaga zonă s-a transformat într-o adevărată fortăreaţă, în care oamenii de la SPP, jandarmi, poliţişti şi alte forţe de ordine în civil sau în uniforme de serviciu au supravegheat fiecare mişcare.
Au fost şi câteva persoane care au strigat „Unire”, dar şi altele care şi-ar fi dorit să discute cu preşedintele Klaus Iohannis şi să-şi expună problemele, numai că misiunea lor a fost zădărnicită. Pentru cei obişnuiţi cu fostul şef al statului, Traian Băsescu, modul de lucru al noului preşedinte este total diferit, plecând de la punctualitate şi terminând cu lipsa băilor de mulţime sau a fotografiilor cu admiratorii.
Pauza de prânz a fost găzduită de „Conacul Domnesc”, acolo unde preşedinţii Iohannis şi Timofti au luat masa, dar au avut ocazia să asculte şi muzică în interpretarea Sofiei Vicoveanca, a lui Ion Suruceanu, dar şi un scurt program artistic pregătit de mai multe formaţii, printre care Ansamblul Arcanul USV, şi grupuri vocale aparţinând minorităţilor etnice din Bucovina.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost ultimul obiectiv de pe lista celor doi şefi de stat. Poate şi din cauza căldurii excesive de afară, vechea capitală a Moldovei medievale a fost vizitată în viteză, în aproximativ 10 minute, perioadă în care Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti au primit informaţii de la un specialist al Muzeului Bucovinei. La final, cei doi şi-au luat rămas bun şi au plecat spre cele două capitale, Bucureşti şi Chişinău, cu speranţa că parteneriatul româno-moldovean se va derula pe viitor cu şi mai mult succes.
( 8 iul 2015, 11:41:11
Dar oare Consiliul Local SV, care este beneficiarul investitiei de 14 mil.euro poate justifica aceste cheltuieli , care nu se regasesc deloc in noul aspect al cetatii?