Săvel Botezatu este liber să ocupe din nou funcţia de primar al comunei Udeşti. Cel puţin aşa a decis ieri Tribunalul Suceava, care a admis contestaţia împotriva Ordinului nr. 24 din 26 ianuarie 2015, emis de prefectul de Suceava, privind încetarea de drept a mandatului de primar pe motivul constatării unei stări de conflict de interese, prin raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) nr. 26073 din 11 mai 2012.
Practic, judecătorii au anulat articolul 1 din Ordinul nr. 24 prin care s-a luat act de încetarea de drept a mandatului de primar al lui Săvel Botezatu înainte de expirarea normală a acestuia. Mai mult, magistraţii de la Tribunalul Suceava au modificat şi articolul 2 din acelaşi ordin, care stipula că Săvel Botezatu nu mai are voie să ocupe nici o funcţie publică.
„Modifică art. 2 din acelaşi ordin, în sensul că domnul Botezatu Săvel Viorel, primar al Comunei Udeşti, judeţul Suceava, este decăzut din dreptul de a ocupa această funcţie pe o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului, conform art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010”, se arată în soluţia magistraţilor suceveni.
Dacă Săvel Botezatu nu a dorit să facă nici un comentariu vizavi de această soluţie, avocatul acestuia, Dorin Andronic, a precizat: „Soluţia este corectă, legală şi temeinică. Ordinul a fost emis sub presiunea DNA şi nu tot ce se emite în acest fel este şi legal”.
Trebuie spus că soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava.
Ce au contestat Săvel Botezatu şi avocaţii acestuia
În contestaţia depusă, Săvel Botezatu a solicitat anularea ordinului emis de prefectul de Suceava ca nelegal şi suspendarea executării până la judecarea definitivă a acestei cauze. Fostul primar de Udeşti, prin avocaţii săi, a arătat că starea de conflict de interese a fost rezolvată printr-o ordonanţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care i-a aplicat o sancţiune administrativă, situaţie constatată şi de Curtea de Apel Suceava încă din 2012, prin sentinţa nr. 286/1 octombrie. În contestaţie este invocat articolul din Legea nr. 176/2010 în baza căruia prefectul a dispus încetarea mandatului, respectiv că ”fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”. În cazul lui Botezatu, Parchetul a considerat în 2012 că este vorba despre o abatere disciplinară, pe care a şi sancţionat-o administrativ. Aceeaşi lege încadrează conflictul de interese ca abatere disciplinară şi precizează că sancţiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de cel puţin 6 luni de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare al ANI. Ordinul prefectului a fost dat după 27 de luni de la această dată, după ce DNA l-a acuzat pe Florin Sinescu de abuz în serviciu pentru acest caz.
De asemenea, ordinul de încetare a mandatului de primar nu are la bază un referat semnat de secretarul comunei, aşa cum legea cere imperativ. Mai mult, arată avocaţii lui Botezatu, Legea nr. 393/2004 precizează că un primar îşi poate pierde de drept mandatul înainte de termen în caz de incompatibilitate, nu de conflict de interese.
În motivarea contestaţiei, Botezatu afirmă că prin ordinul menţionat i-a fost vătămat dreptul de a îndeplini o funcţie publică eligibilă rezultat al unui proces electoral, că i se aduce o pagubă materială şi morală iminentă şi ireversibilă, cu consecinţe asupra demnităţii şi onoarei sale. Săvel Botezatu a fost ales primar al comunei Udeşti din partea PSD, cu 72% dintre voturi.