sâmbătă, 4 iul 2015 - Anul XX, nr. 152 (5964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dosar

Sam Antemie, afaceristul lăsat de cămătari fără un deget, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul fraudelor bancare năşite de Samoil Beniamin Antemie şi Radu Sfichi a ajuns la final într-o primă fază. Tribunalul Suceava a pronunţat ieri pedepsele pentru cei 49 de inculpaţi din dosar, mulţi dintre aceştia doar simple marionete în mâinile lui Antemie şi Sfichi. De altfel, mare parte dintre inculpaţi au şi fost achitaţi, dar soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Prejudiciul în acest dosar al fraudelor bancare se ridică la aproximativ 800.000 de euro, iar întreaga escrocherie a fost pusă la cale de Samoil Beniamin Antemie, din municipiul Rădăuţi, şi Radu Sfichi, din comuna Gălăneşti.

Toţi cei 49 de inculpaţi au fost judecaţi pentru înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals, sub acuzaţia că, instigaţi de Sfichi sau Antemie, pe baza înscrisurilor oficiale şi sub semnătură privată falsificate de către aceştia şi a declaraţiilor pe propria răspundere, au indus în eroare băncile, care le-au acordat credite de aproximativ 10.000 de euro fiecare.

Sam Antemie a devenit celebru după ce a rămas fără un deget de la mână, ca urmare a faptului că nu şi-a plătit o datorie către cămătari. Se întâmpla în mai 2009, când Sam a fost chemat la raport la locuinţa din Vicovu de Jos a lui Vasile Coroamă, zis „Tomuţa”. Aici mai erau Radu Popescu, zis „Popescanu”, Petru Muntean, zis „Murgu”, ambii din Vicovu de Jos, precum şi Radu Sfichi, zis “Ţârcoi”, din comuna Gălăneşti. Pentru că nu a returnat banii luaţi cu împrumut, Sam Antemie a rămas fără un deget, tăiat la comanda lui „Tomuţa”. Acest dosar nu a fost încă finalizat şi se află pe rolul Curţii de Apel Suceava, fiind în curs de derulare o expertiză la Institutul de Medicină Legală Iaşi.

 

Sam Antemie, un pomelnic de infracţiuni

Principalul inculpat din acest dosar, Samoil Beniamin Antemie, a fost condamnat pentru un şir întreg de infracţiuni. Magistraţii de la Tribunalul Suceava l-au găsit vinovat pentru două infracţiuni de înşelăciune, pedeapsa aplicată fiind de 5 ani închisoare pentru fiecare faptă în parte. Sam Antemie a mai primit câte 1 an de închisoare pentru două fapte de fals material în înscrisuri oficiale şi două fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, afaceristul a fost condamnat la câte 5 ani de închisoare  pentru două infracţiuni de instigare la înşelăciune. O altă condamnare este de 4 ani de închisoare pentru spălare de bani. În final, Sam Antemie va avea de executat pedeapsa cea mai grea, adică 5 ani de închisoare. Mai trebuie spus că pentru alte acuzaţii, respectiv cele de fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals magistraţii au dispus încetarea procesului penal.

Un alt personaj trimis în judecată în acest dosar, Radu Sfichi, a fost condamnat şi el pentru mai multe infracţiuni, pedeapsa finală fiind de 4 ani de închisoare cu executare.

Trebuie spus că pedepsele în acest dosar nu sunt definitive şi pot fi atacate la instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Suceava.

 

Escrocheria a durat timp de 3 ani

Faptele au fost comise în perioada 2005-2008, iar Antemie şi Sfichi i-au convins pe ceilalţi 47 de inculpaţi să facă credite la bănci, cu ajutorul unor acte falsificate, şi să le dea lor sumele de bani obţinute.

Toţi banii au intrat în conturile firmelor Inter Kolb SRL Rădăuţi, aparţinând lui Samoil Antemie, şi Sfiva SRL Gălăneşti, patronată de Radu Sfichi.

Interesant este că printre beneficiarii creditelor frauduloase figurează şi soţiile, dar şi alte rude ale celor doi inculpaţi.

Anchetatorii au stabilit trei „tipuri” de clienţi. Primii au fost chiar cei doi indivizi, Samoil Antemie şi Radu Sfichi, alături de rudele acestora.

În „afacere” au fost atraşi prieteni, vecini şi angajaţi temporar la cele două societăţi, SC Inter Kolb SRL şi SC Sfiva SRL, oameni cărora administratorii le promiteau locuri de muncă sau diferite foloase.

În fine, a treia categorie de persoane era formată din indivizi racolaţi şi cărora li se dădeau aproximativ 100 de euro pentru a contracta respectivele împrumuturi.

Băncile prejudiciate sunt BCR Rădăuţi şi BCR Siret, CEC Suceava şi CEC Rădăuţi, dar şi Alpha Bank Rădăuţi.

 

Megaescrocheria le-a adus sute de mii de euro şi peste un milion de lei

Potrivit anchetatorilor, activitatea infracțională a lui Beniamin Samoil Antemie şi a lui Radu Sfichi se împarte în mai multe etape, în care cei doi au acţionat separat ori împreună.

De exemplu, în perioada iunie 2005-decembrie 2007, Antemie a falsificat mai multe înscrisuri oficiale şi înscrisuri sub semnătură privată, pe care le-a folosit pentru obținerea unor credite bancare în valoare totală de 227.500 de euro şi 51.000 de lei.

Controversatul afacerist, mai arată anchetatorii, a măsluit şi alte documente, cu care celălalt inculpat, Radu Sfichi, şi un alt individ trimis în judecată în această cauză, Victor Mucea, au obţinut credite de 42.000 de euro şi 70.400 de lei.

Anterior, Radu Sfichi mai obţinuse un credit, tot cu documente falsificate, de 34.800 de lei.

Între 30 iulie-12 decembrie 2007, Antemie şi Sfichi au determinat alte opt persoane să ia credite de la bănci, în valoare de 497.800 de lei, cu ajutorul actelor măsluite de cei doi.

Văzând că afacerea merge şi pot scoate bani din bănci foarte uşor, doar pe baza unor documente şi declaraţii falsificate, Antemie şi Sfichi au început racolările, aducându-şi rude, prieteni, vecini, cunoştinţe, angajaţi de la societăţile lor să facă credite pentru ei.

Lotul lui Antemie a obţinut credite în valoare de 1.035.700 de lei şi 18.400 de euro, iar indivizii aduşi de Sfichi au scos din bănci 22.500 de euro şi 500.400 de lei.

În total, arată procurorii, Beniamin Samuil Antemie a câștigat din această megaescrocherie aproape 245.000 de euro şi 1.035.700 de lei, iar Radu Sfichi, 64.500 de euro şi 535.200 de lei.

 

Banii din creditele frauduloase, în conturile firmelor lui Antemie şi Sfichi

Cei doi inculpaţi au fost judecaţi şi pentru spălare de bani, pentru că, arată procurorii, au băgat sumele obţinute prin creditele frauduloase în circuitele contabile ale firmelor proprii, SC Inter Kolb SRL şi SC Sfiva SRL. Astfel, în firma lui Antemie au intrat aproape 1,902 milioane de lei, iar în cea a lui Sfichi circa 96.000 de lei.

„Inculpaţii au reuşit prin creditarea propriilor firme şi prin ridicarea de la sfârşitul fiecărui an a acestor sume să introducă în circuitul legal civil sumele respective ce proveneau din săvârşirea unor infracţiuni, ascunzând şi disimulând provenienţa ilegală a acestora”, explică anchetatorii.

 

Pedepsele pentru ceilalţi 47 de inculpaţi din dosar

În afara lui Samoil Beniamin Antemie şi Radu Sfichi, lista inculpaţilor cuprinde alte 47 de nume. Cu toţii şi-au aflat ieri pedepsele dictate de judecător. Acestea sunt următoarele:

Gheorghe Eduard Agache - achitat

Andrei Sorin Constantin - achitat

Stela Antemie – 1 an închisoare cu suspendare

Valerica Antemie - achitată

Dorin Boicu - achitat

Teodor Boicu - achitat

Roxana Elena Brădăţeanu - achitat

Marius Constantin Bucinschi - achitat

Ovidiu Adrian Cîrstean - achitat

Sorin Cosmanciuc - achitat

Mihai Aurel Cotleţ - achitat

Gheorghe Diaconescu - achitat

Valentin Sandu Dumitrescu - achitat

Daniel Forcuţa - achitat

Florin Mihai Galan - achitat

Vasile Simion Galan - achitat

Valentin Haja - achitat

Ciprian Dănuţ Hurjui - achitat

Dorina Hurjui - achitată

Marian Dumitru Juravle - achitat

Macarie Eliade - achitat

Ioan Mehno - achitat

Victor Mucea - achitat

Petru Molocea - achitat

Romică Molocea - achitat

Constantin Paliuc – 1 an închisoare cu suspendare

Estera Lidia Paliuc – 1 an închisoare cu suspendare

Ionuţ Cătălin Pîntea – achitat

Gheorghe Popovici - achitat

Artur Victor Popovici – 2 ani cu suspendare

Mihai Scheuleac - achitat

Gheorghe Scheuleac - achitat

Rodica Sfichi - achitată

Simion Gheorghe Sfichi - achitat

Dinu Ilie Sfichi - achitat

Răzvănel Teodor Sturzu – 2 ani cu suspendare

Bogdan Teleagă - achitat

Ionel Gheorghe Tudosi - achitat

Sabina Ungurean - achitată

Gheorghe Ungureanu - achitat

Viorel Florin Urian - achitat

Adrian Florin Urian - achitat

Silviu Alexandru Urian – achitat

Elena Elisabeta Ursaciuc - achitată

Daniel Adrian Ursachi - achitat

Ionel Sorin Vălean - achitat

Daniel Cristian Zaharia -  achitat.

 

Au tras ţepe de sute de mii de euro şi au avut avocaţi din oficiu

Sam Antemie a mai fost obligat de instanţă să achite diferite sume de bani, atât direct cât şi împreună cu alţi inculpaţi din dosar. Cea mai mare sumă este de 112.986 de euro, pe care trebuie să o achite către BCR, la care se adaugă 33.287 de euro dobânda restantă, respectiv 3.410 euro comisioane restante, plus dobânzi şi comisioane în continuare până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, moment din care se va adăuga dobânda legală până la data achitării integrale a debitului. De asemenea, afaceristul a fost obligat să plătească, în solidar cu partenerul său de ţepe, Radu Sfichi, suma de 61.956 de euro, bani proveniţi dintr-un credit luat de la BCR Siret. Cei doi mai au de plătit alte sute de mii de lei, în solidar cu alte persoane, bani proveniţi din credite încasate şi nereturnate către bănci.

Interesant este că deşi au avut pe mână sute de mii de euro, Sam Antemie şi Radu Sfichi nu au fost capabili, în diferite momente ale procesului început acum mai bine de doi ani, să aibă avocaţi aleşi, astfel încât statul trebuie să le suporte şi o parte din cheltuielile judiciare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sam Antemie, afaceristul lăsat de cămătari fără un deget, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.
 Vizualizări articol: 6190 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sam Antemie, afaceristul lăsat de cămătari fără un deget, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei