Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat, vineri, notele cu care elevii care au susţinut evaluarea naţională urmează să fie admişi în învăţământul liceal de stat, în acest an.
Media de admitere este alcătuită din media de la evaluarea naţională (75%) şi din media anilor de gimnaziu (25%).
La nivelul judeţului Suceava, 741 dintre elevii care în această vară au încheiat socotelile cu ciclul gimnaziul nu au reuşit să obţină o medie de admitere peste 5.
Dintre aceştia, 23 au medii de admitere mai mici de 3. 2,31 este cea mai mică medie din judeţ, aceasta aparţinând unui absolvent al Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Suceava.
În 2014, numărul elevilor cu medii de admitere mai mici de 5 a fost de 800.
Peste 7.000 de elevi suceveni se pregătesc de admiterea la liceu
Cei peste 7.000 de absolvenţi de gimnaziu din judeţ, care au trecut recent prin emoţiile probelor de la evaluarea naţională, mai au de parcurs o ultimă etapă înainte de a dobândi statutul de licean - admiterea la liceu.
Trebuie menţionat că absolvenţii de gimnaziu pot opta şi pentru şcolile profesionale care se organizează în cadrul liceelor. 52 de clase de învăţământ profesional în turism şi alimentaţie, fabricarea produselor din lemn, mecanică, industrie textilă şi pielărie, construcţii şi electrică vor fi organizate în judeţul Suceava în 21 de licee.
Pe 14 iulie, elevii află unde sunt admişi
În perioada 3-7 iulie, absolvenţii de gimnaziu, însoţiţi de părinţi şi diriginţi, vor completa fişele de înscriere la liceu. În funcţie de liceul pentru care s-au hotărât să opteze, elevii vor completa codurile respectivelor instituţii pe fişele de înscriere.
Completarea acestor fişe este o acţiune ce trebuie tratată cu maximă atenţie de elevi şi de părinţii acestora, asta deoarece eventualele greşeli pot trimite elevul la un liceu pe care nu şi-l doreşte. Completarea fişelor se face la şcoala unde au susţinut examenele de la evaluarea naţională, iar cei implicaţi trebuie să verifice cu atenţie codurile liceelor şi să pună îndeajuns de multe opţiuni. Au existat cazuri, în anii trecuţi, când elevi cu note de admitere mari au fost admişi la licee mai puţin prestigioase deoarece au completat prea puţine opţiuni sau au greşit codurile liceelor.
Prima etapă a repartizării computerizate a candidaţilor va avea loc pe 14 iulie, iar afişarea rezultatelor va avea loc pe 15 iulie, la şcolile în care aceştia au învăţat, precum şi la liceele la care au fost repartizaţi.
Repartizarea se face ordonând candidaţii descrescător, după mediile de admitere.
Clasa a IX-a este obligatorie, așa că nici un elev nu va rămâne pe dinafară
Promovabilitatea la evaluarea naţională, în judeţul Suceava, a fost de 80 %, însă indiferent de mediile de admitere, nici un elev nu va rămâne pe dinafară după repartizarea computerizată, toţi absolvenţii urmând a fi admişi la liceu. Inclusiv elevii cu note sub 5 vor ajunge să studieze într-o formă de învăţământ, întrucât învăţământul obligatoriu este de zece clase.
În 2014, 360 de elevi suceveni şi-au câştigat dreptul de a fi liceeni cu medii de admitere de 2, 3 şi 4. Directorii liceelor spun că odată ajunşi în rândul liceenilor, bobocii admişi cu note mici pot face faţă cu greu curriculei şcolare, iar mulţi nu reuşesc să ajungă în clasa a XII-a.
Care sunt cele mai vânate licee din judeţ?
La finele anului trecut, peste 6.500 de elevi de clasa a VIII-a din întreg judeţul au participat la un sondaj de opinie referitor la liceele şi specializările spre care aceştia doresc să se îndrepte din toamna lui 2015.
În municipiul Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Colegiul „Ştefan cel Mare” sunt liceele care se află în topul preferinţelor viitorilor liceeni.
În Rădăuţi, cei mai mulţi viitorii liceeni au declarat că vor să urmeze cursurile Colegiului Tehnic Rădăuţi şi Colegiului „Eudoxiu Hurmuzachi”, iar în Fălticeni, elevii au manifestat interes ridicat pentru Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” şi Colegiul Naţional „Nicu Gane”.
La Câmpulung Moldovenesc, cele mai vânate unităţi sunt Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” şi Colegiul Silvic „Bucovina”.
( 4 iul 2015, 11:39:47