Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 1 iul 2015 - Anul XX, nr. 149 (5961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Mii de participanţi la Zilele comunei Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva mii de persoane au participat la începutul acestei săptămâni, luni şi marţi, la evenimentele organizate în cadrul celei de-a treia ediţii a Zilelor comunei Cacica. Ediţia de anul acesta a fost una cu atât mai specială cu cât s-au sărbătorit şi 600 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Pârteşti. Timp de două zile, toţi cei prezenţi la acest eveniment au avut posibilitatea să asiste atât la momente de suflet pentru locuitorii comunei, cum ar fi premierea cuplurilor de aur şi a unor cadre didactice din comună sau acordarea unei diplome de Cetăţean de Onoare, dar şi la spectacolele de muzică populară oferite de Primăria şi Consiliul Local Cacica.

Zilele comunei Cacica au început luni, 29 iunie, cu lansarea monografiei „Comuna Cacica – o localitate bucovineană multietnică”, eveniment organizat special la împlinirea celor 600 de ani de atestare documentară a localităţii Pârteşti. Cuvântul de deschidere l-a avut primarul comunei Cacica, Elena Boloca, cea care a ţinut să le transmită tuturor celor prezenţi că „astăzi vom privi în urmă pentru a ne cinsti înaintaşii, ne vom mândri cu ceea ce suntem şi ne vom exprima speranţele pentru viitor. Şi asta pentru că astăzi sărbătorim 600 de ani de atestare documentară a localităţii Pârteşti, motiv pentru care am decis să lansăm în mod oficial şi această monografie”.

Primarul din Cacica a invitat-o apoi pe profesoara Maria Creţu Ucraineţ să le prezinte locuitorilor din Cacica şi invitaţilor monografia comunei, volum coordonat de Marcel Anton Cojocar Sahlean, în colaborare cu un colectiv de cadre didactice, reprezentanţi ai primăriei şi alte personalităţi. Maria Creţu Ucraineţ a subliniat că monografia a fost realizată la propunerea prof. Marcel Anton Cojocar Sahlean şi a primarului Elena Boloca, cu prilejul împlinirii a 600 de ani de atestare documentară, satul Pârteşti fiind menţionat în anul 1415 într-un hrisov de pe vremea lui Alexandru cel Bun. De precizat că în monografie sunt prezentate toate cele cinci sate ale comunei, Pârteştii de Sus, Cacica, Soloneţu Nou, Maidan şi Runcu, în cele şapte capitole ale volumului fiind evidenţiat istoricul lor şi prezentate date despre învăţământ şi dezvoltare turistică, un capitol special fiind dedicat credinţei şi spiritualităţii din comuna Cacica.

La lansarea volumului, primarul Elena Boloca a ţinut să precizeze că această comună este una reprezentativă pentru istoria şi cultura Bucovinei, fiind aşezată în zona centrală a circuitului turistic bucovinean. „Comuna Cacica a fost numită <Mica Austrie>, este o Europă în miniatură, unde convieţuiesc paşnic mai multe naţionalităţi şi confesiuni religioase. Este locul pe care Europa îl poate lua ca exemplu”, a spus Elena Boloca, care a subliniat faptul că această comună îşi doreşte să obţină în viitorul apropiat statutul de staţiune turistică.

 

14 cupluri de aur au fost premiate de Primăria Cacica

Un moment emoţionant a fost cel în care 14 cupluri de aur din satele Cacica, Pârteştii de Sus şi Maidan au fost premiate de primarul Elena Boloca. După o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi din întreaga comună, fiecare dintre cele 14 cupluri a primit câte o diplomă de onoare, verighete noi, o sticlă de şampanie şi, cel mai important, recunoştinţa întregii comune. „Vreau să felicit familiile care prin grija lui Dumnezeu au trecut cu bine peste toate, şi iată că astăzi sărbătoresc 50 de ani de căsătorie. De aceea se cuvine ca noi, generaţiile care venim din urmă, să vă mulţumim dumneavoastră, harnici, cinstiţi şi mândri gospodari ai comunei, pentru aportul adus la dezvoltarea şi înfrumuseţarea comunei noastre”, le-a transmis Elena Boloca celor 14 cupluri de aur, exprimându-şi speranţa că se vor întâlni şi la aniversarea a 75 de ani de la căsătorie.

Apoi, cu ochii în lacrimi, Elena Boloca a ţinut să-i înmâneze o diplomă de recunoştinţă fostei sale învăţătoare, Iordana Ciornei, în semn de recunoştinţă pentru educaţia primită alături de ceilalţi colegi ai ei din primii ani de şcoală. „Este prima învăţătoare care ne-a pus stiloul în mână”, a spus Elena Boloca vizibil emoţionată, alături de ceilalţi absolvenţi ai promoţiei din anul 1970.

Prezent la evenimentul de luni din Cacica, deputatul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a ţinut să aprecieze în mod deosebit „buna conlocuire” a tuturor minorităţilor din această comună, cu atât mai mult cu cât aici trăieşte o importantă comunitate polonă. „Niciodată pe parcursul istoriei noastre comune nu au fost probleme şi am trăit în linişte şi pace. Fiecare a vorbit şi s-a rugat în limba lui şi fiecare şi-a păstrat tradiţiile în armonie”, a spus deputatul Ghervazen Longher.

 

Fizicianul şi cercetătorul în fizică nucleară Anton Andronic a primit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei

Tot la deschiderea oficială a Zilelor comunei, primarul Elena Boloca i-a anunţat pe toţi cei prezenţi că unul dintre cei mai renumiţi fizicieni şi cercetători în fizică nucleară din lume, Anton Andronic, născut în Pârteştii de Sus, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Cacica. Elena Boloca a subliniat că doctorul docent Anton Andronic a dus numele comunei peste tot în lume, motiv pentru care acordarea acestui titlu este un gest prin care se recunosc valorile pe care le are satul Pârteştii de Sus. Trebuie spus că în momentul de faţă Anton Andronic este cercetător la institutul de cercetare GSI din Darmstadt, Germania, iar pentru că nu a putut fi prezent la ceremonia de luni a transmis un mesaj scris locuitorilor comunei Cacica, în care a spus că „sunt onorat pentru primirea acestui titlu şi vreau să ştiţi că şi la 2.000 de kilometri distanţă am rămas cetăţean de drept, cu buletin, al Pârteştiului de Sus, unde revin în fiecare an cu bucurie şi cu emoţie”.

 

Invitaţii speciali au fost Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian şi formaţia Nemuritorii

După momentele oficiale din prima zi a Zilelor comunei Cacica toţi cei prezenţi au asistat, până spre seară, la un spectacol maraton de muzică populară, cu interpreţi, ansambluri şi formaţii de dansuri din mai multe zone ale judeţului. Voia bună şi distracţia au continuat şi marţi, în a doua zi de sărbătoare a comunei, când câteva mii de locuitori din Cacica, dar şi din alte localităţi ale judeţului, au venit încă de la amiază să asiste la spectacolele de muzică populară, care au început cu fanfara din Todireşti şi au continuat cu mai mulţi invitaţi de onoare, chemaţi special pentru sărbătoarea din Cacica. Astfel, pe scenă au urcat şi au susţinut recitaluri pentru publicul prezent formaţia Nemuritorii, Petrică Mîţu Stoian şi Niculina Stoican, iar la final, primarul Elena Boloca le-a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru că au participat la ediţia de anul acesta a Zilelor comunei Cacica. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de participanţi la Zilele comunei Cacica.
 Vizualizări articol: 4155 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mii de participanţi la Zilele comunei Cacica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sturion cu spumă de unt (rețetă regală) Cineva numea sturionii "liniștite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă cuminte, de om înțelepțit de soarta, de pescar ce-și duce viața în perimetrul acela care nu apațtine nici... Citeşte