Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2015 - Anul XX, nr. 148 (5960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani puţini

Majoritatea crescătorilor de vaci din Suceava nu reuşesc să-şi mai vândă laptele nici măcar cu un leu litrul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescătorii de vaci din judeţul Suceava trec printr-o perioadă foarte dificilă, din cauza preţului mic la litrul de lapte pe care îl oferă procesatorii, în condiţiile în care pe piaţa din toată ţara şi nu numai se vorbeşte de supraproducţie şi de vânzări slabe în industria laptelui. Practic,  crescătorii de bovine sunt nevoiţi să dea laptele cu cât li se oferă, neavând de ales din prea multe variante. Mai mult, în unele cazuri, plăţile se fac cu întârziere, existând crescători de animale care aşteaptă să-şi primească banii pentru laptele livrat încă de acum trei luni de zile.

 

Lapte vândut cu 70 de bani litrul

Cornel Costeliuc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Noua Fermă”, din zona Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei, a precizat că în momentul de faţă crescătorii de vaci primesc între 70 de bani şi un leu pentru litrul de lapte, în funcţie de calitatea acestuia şi cantitatea livrată. Practic, un leu pe litrul de lapte încasează doar fermierii mari, care au făcut investiţii pe măsură şi care nu au cum fi mulţumiţi cu acest preţ.

 

Lapte mult, majoritatea de pe piaţa externă, şi cumpărători puţini

Cornel Costeliuc a declarat: „În ultima perioadă de timp putem vorbi de o stagnare a preţului la lapte, însă perspectivele nu sunt foarte bune, este foarte mult lapte pe piaţă. Sperăm ca din toamnă vânzările de produse din lapte să revină la un nivel mai ridicat, deşi ne mai lovim şi de o altă mare problemă: în jur de 70% din produsele din lapte din marile magazine provin de pe piaţa externă”. Aşadar, în condiţiile în care pe piaţă există foarte multe produse din lapte, mare parte de pe piaţa externă, iar vânzările sunt la un nivel scăzut, pentru crescătorul de bovine local viitorul nu se anunţă prea roz.

 

Crescători mulţumiţi că au cui vinde laptele

De altfel, aşa s-a ajuns ca fermierii, chiar cei mari, să fie mulţumiţi că au cui livra laptele, chiar dacă preţul oferit îi duce în prag de faliment.

Un alt reprezentant al fermierilor, Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa, a declarat că crescătorii de bovine din organizaţia sa primesc între 80 şi 90 de bani per litrul de lapte. Mulţumirea oamenilor este că, în luna mai, au semnat contracte de livrare pe o perioadă de şase luni de zile, astfel că, pe termen scurt, au garanţia că vor avea cui să vândă laptele. Aşadar, dacă în toamna anului trecut, crescătorii de vaci erau revoltaţi că preţul oferit de procesatori scade în loc să crească, acum, în vara lui 2015, oamenii au ajuns să fie mulţumiţi cu cât li se oferă.

 

Vacile din rasele de carne, prezentate ca o salvare pentru fermieri

Această problemă a fost discutată intens şi la prima expoziţie din România dedicată exclusiv zootehniei, care s-a încheiat ieri pe aerodromul Floreni din Dorna Candrenilor.Crescătorilor de vaci li s-au prezentat mai multe rase de bovine de carne (Charolaies, Angus etc.), încercând să se dea un semnal clar privind reorientarea care se pare a fi din ce în ce mai necesară.

Referitor la acest aspect, Alexandru Crăiuţ a declarat:

„Mai ales în zona de munte, unde sunt distanţe mari până la centrele de colectare, crescătorii vor trebui să se orienteze spre rasele de carne. În timp, puţini vor mai fi cei care vor mai putea să susţină o fermă de vaci cu lapte, iar rasele de carne au multiple avantaje”.

Reorientarea fermierilor spre rasele de vaci de carne s-a mai pus în discuţie de nenumărate ori în ultimii ani. Există numeroase avantaje legate de ritmul de creştere bun al vacilor din rasele de carne şi de faptul că pe acest palier al pieţei nu există suprapoducţie. Fermierii se lovesc însă de două mari probleme: animalele din rasele de carne sunt scumpe, iar preţul oferit la abator pe kilogramul de carne nu este mai mare decât la o bovină din rasă comună, unde cheltuielile de creştere sunt mai mici. Deocamdată, în judeţ sunt foarte puţini fermieri care au făcut trecerea spre vaci din rase de carne, renunţând la comercializarea laptelui. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majoritatea crescătorilor de vaci din Suceava nu reuşesc să-şi mai vândă laptele nici măcar cu un leu litrul.
 Vizualizări articol: 2547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Majoritatea crescătorilor de vaci din Suceava nu reuşesc să-şi mai vândă laptele nici măcar cu un leu litrul5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos) Se spune că, odată, un călugăr era nemulţumit de sine, pentru că nu se putea stăpîni de la a mînca mult. Ceruse sfatul duhovnicului său, iar acesta i-a spus că va rezolva problema dacă „va sta de vorbă cu sine însuşi şi dacă... Citeşte