Locuitorii comunei Todirești nu au uitat însemnătatea originală a cămășii populare, însemnele magice cusute cu fiecare împunsătură de ac pe pânza albă, tradiţiile, pe scurt identitatea poporului român, toate fiind marcate, în mod festiv, săptămâna trecută, la Primăria Todireşti. Toţi cei care au călcat pragul Primăriei Todirești au fost întâmpinaţi de angajaţii acestei instituţii îmbrăcaţi în frumosul port popular din care nu lipsea cămaşa populară. Primarul Vasile Avram s-a arătat entuziasmat de faptul că, deși a fost organizată în scurt timp, majoritatea locuitorilor comunei și toţi angajaţii primăriei au ales să sărbătorească Ziua Universală a Iei Românești într-un mod festiv. „Trebuie să arătăm ceea ce avem valoros ca identitate populară tradiţională românească”, a spus primarul comunei Todireşti.
Două expoziţii cu fotografii vechi şi costume populare scoase din lada cu zestre
Pe aleea și holul Primăriei Todireşti au fost amenajate două expoziţii, una de fotografii vechi cu oameni îmbrăcaţi în straie populare și o alta de costume populare foarte vechi, toate obiectele fiind moștenite de la părinţi și bunici şi scoase din lada cu zestre. Primarul Vasile Avram a completat că “ia sau cămașa noastră populară dintotdeauna a fost potrivită atât bogatului cât și săracului, atât copiilor, cât și bătrânilor și cu mândrie au purtat-o împreună. Se spunea că purtând-o erai apărat întotdeauna de cele rele. Chiar sub tunica unui militar, soldat din Primul Război Mondial, s-a găsit cămașă populară. Simbolurile creștine cusute, precum crucea, trifoiul cu patru foi, simbolurile solare erau apărătoare de cele rele, de deochi și farmece”.
Prof. înv. primar Lidia - Loredana Seserman a fost invitată la acest eveniment organizat de comuna Todireşti pentru a expune nouă cămăși populare din cele 14 pe care le deţine și fotografii cu membrii familiei de la diverse manifestări în cadrul cărora au îmbrăcat frumosul costum popular. Lidia - Loredana Seserman a ales să îmbrace, alături de fetele ei, cămăși populare cusute pe marchizet, pe pânză de perdea și pe pânză de casă, toate cu vechime.
Iniţiativa organizării evenimentului dedicat cămăşii populare la Todireşti îi aparţine bibliotecarei Cecilia Rîpan, cea care a povestit că a preluat ideea de la cei de la Blouse Roumaine, “ei fiind primii care au promovat ia românească în lume ca pe un brand de ţară, iar faptul că în comuna Todirești de curând s-a reinventat cusutul mărgelelor pe cămăși, devenind ocupaţia de bază a gospodinelor, m-a determinat să marchez această sărbătoare astfel”. Bibliotecara Rîpan a purtat o cămașă veche, simplă, cusută cu mărgele, care a aparţinut bunicii soţului ei. “Am găsit cămaşa într-o ladă de zestre din anul 1889, veche de mai bine de 100 de ani. Iubesc tradiţiile, de aceea m-am alăturat grupului de tineri şi am mers înlanul de flori de la marginea satului, la cules de sânziene, şi am împletit alături de copii cununi de flori”, a completat Cecilia Rîpan.
Lansarea volumului “Din suflet pentru suflet”
În cadrul sărbătorii de la Todireşti a avut loc şi lansarea volumului “Din suflet pentru suflet”, semnat de Mădălina Boca, în vârstă de 11 ani, care suferă de o boală gravă, „boala oaselor de sticlă”. “Prin cartea scrisă, această fetiţă nu cerșește milă, dimpotrivă, poate da învăţături și celorlalţi copii. Un copil mic cu suflet mare, care își merită cei 10 lei pe care îi cere pentru un exemplar. Este o ocazie bună să o promovăm pentru că merită să-și trăiască viaţa așa cum o trăim cu toţii”, a spus Cecilia Rîpan.
Organizatorii s-au gândit să aleagă, la sfârşitul manifestării de pe 24 iunie, cea mai autentică cămașă populară românească purtată de o persoană prezentă la evenimentul de la Todireşti. Deoarece toate cămășile erau frumoase, autentice, minuţios lucrate, a fost imposibil de diferenţiat prin jurizări. S-a decis tragerea la sorţi, după ce în prealabil s-au făcut bileţele cu participanţii – purtători de cămăşi populare. Un copil a extras biletul cu câștigătoarea la categoria femei, Lidia - Loredana Seserman, care a primit o Diplomă de merit pentru cea mai autentică cămașă populară, Irina Avram a fost premiată la categoria copii şi Nicuşor Popescu la bărbaţi. Primarul Vasile Avram le-a oferit câştigătorilor drept premiu “câte un colac cât roata carului, un cozonac delicios şi o sticlă de vin”.