Un elev al Colegiului de Artă "Ciprian Porumbescu" Suceava a fost eliminat din examenul de bacalaureat pentru că a păstrat asupra lui telefonul mobil în timpul probei de limba română, iar un altul, de la Liceul „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, a fost eliminat pentru fraudă, fiind surprins cu fiţuici. Supraveghetorii şi-au dat seama că elevul de la Colegiul de Artă are telefonul asupra lui după ce mobilul a sunat în timpul probei de concurs.
Incidentele s-au petrecut deşi candidaţii au fost atenţionaţi în repetate rânduri asupra faptului că pătrunderea în sală cu telefonul mobil, cărţi sau alte materiale informative atrage eliminarea din examen, indiferent dacă acestea sunt folosite sau nu.
Elevii vor putea susţine din nou examenul de bacalaureat abia peste două sesiuni.
Aproape 6.000 de absolvenţi de liceu din judeţ au susţinut, ieri, prima probă scrisă a examenului, cea de limba şi literatura română. Din cei 6.103 absolvenţi ai ciclului liceal înscrişi pentru a susţine proba de ieri a examenului, 210 au absentat.
Subiecte accesibile
Elevii care au susţinut testarea au primit două tipuri de subiecte, unele adaptateprofilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic.
Absolvenţii de clasa a XII-a de la profilul uman şi pedagogic au avut de rezolvat la primul subiect nouă cerinţe, legate de un fragment din piesa de teatru "Ultima oră", de Mihail Sebastian. La subiectul al doilea elevii au avut de scris un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea trebuiau să scrie un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic.
La primul subiect, pe un fragment din piesa de teatru „Trei generaţii”, de Lucia Demetrius, candidaţii de la profilul real au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică.
La subiectul al doilea, elevii trebuiau să scrie un text argumentativ despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă, iar la subiectul al treilea au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, G. Călinescu sau Marin Preda.
La ieşirea din sălile de examen tinerii au declarat entuziaşti că în acest an bacalaureatul nu i-a prins pe picior greşit, că subiectele au fost mai uşoare decât se aşteptau şi că au credinţa că vor lua note cât mai mari.
„A fost foarte bine, a fost uşor, m-am descurcat. La subiectul al II-lea a picat romanul interbelic, relaţia dintre două personaje. M-am pregătit pentru examen tot anul”, ne-a declarat Cristina, absolventă a Colegiului „Petru Rareş” Suceava, la ieşirea din examen.
„A fost foarte uşor. Am văzut că domnul ministru Cîmpeanu a zis că va fi un subiect normal, accesibil, dar nu mă gândeam că va fi chiar atât de uşor. Sigur voi lua peste 9”, a menţionat Tiberiu, absolvent de liceu.
Nici părinţii nu au fost feriţi de emoţiile evaluării, ba mai mult, aceştia au aşteptat cu sufletul la gură ca elevii să părăsească sălile de curs şi să le aducă veşti bune.
„Emoţiile se transmit de la copii. Cred că am emoţii mai mari şi faţă de când am dat eu bacalaureatul. Nu ştie că aştept, dar aşa am considerat normal, am preferat să vin aici, poate trec emoţiile”, a declarat o mămică.
Încă două probe pentru candidaţii de la bac
Elevii suceveni se vor întoarce în sălile de examen miercuri, când vor susţine proba scrisă obligatorie a profilului, 4.160 de candidaţi urmând să fie evaluaţi la matematică şi 1.918 la istorie.
În data de 3 iulie, 6.094 de absolvenţi din judeţ vor fi examinaţi la o materie la alegere din cadrul profilului şi specializării. 2.313 au optat pentru biologie, 2.010 au ales geografia, 1.011 – discipline socio-umane, 274 – informatica, 246 – chimia şi 240 – fizica.
Publicarea rezultatelor se va face pe 7 iulie, când se vor depune şi contestaţiile, iar rezolvarea lor se va realiza în zilele de 8-9 iulie. Data afişării rezultatelor finale este 10 iulie.