Candidaţii care s-au înscris la examenul la definitivat din acest an au fost pregătiţi pentru evaluare, gratuit, de inspectori de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava. Este vorba de aproximativ 300 de candidaţi care îşi doresc o carieră didactică şi care, în data de 9 iulie a acestui an, vor susţine testarea scrisă a definitivatului.
Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar, a explicat că „inspectorii de specialitate au organizat şedinţe de pregătire gratuită pentru cei care şi-au depus dosarele în vederea susţinerii examenului de definitivare în învăţământ în acest an. Inspectorii au susţinut 24 de ore de pregătire, pentru fiecare disciplină. Candidaţii s-au format pe problema didacticii disciplinei. Examenul de definitivat are trei componente - disciplina de specialitate, metodica predării acesteia şi pedagogie, la aceste cursuri insistându-se pe metodică”.
Drumea a mai menţionat că astfel de meditaţii s-au organizat şi în anii trecuţi, ele făcând parte din programul „Bazele formării pentru profesia didactică”.
Examenul de definitivat constă în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă şi susţinerea unei probe scrise pe baza subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE).
Circa 300 de candidaţi vor susţine examenul de definitivat
Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioada determinată, cu statut de profesor debutant. Celui care are statut de titular, dar nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege, i se desface contractul de muncă încheiat pe perioada nedeterminată, pierzând calitatea de titular în sistemul de învăţământ preuniversitar.
La examenul de definitivat din 2015, candidaţii au avut cel puţin două inspecţii speciale la clasă. Examenul scris de definitivare se va desfăşura în data de 9 iulie, iar inspecţiile la clasă s-au încheiat la începutul acestei luni. Rezultatele examenului scris vor fi afişate pe 14 iulie. Între 14 şi 15 iulie se vor înregistra contestaţiile şi vor fi transmise la centrele de evaluare sau de contestaţii. Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 16-17 iulie, pentru ca pe 18 iulie să fie afişate rezultatele finale. Nota minimă de promovare a examenului este 8.
„Sunt 387 de înscrişi. Până miercuri se face validarea şi completarea dosarelor cu procesele verbale de inspecţie. Numărul de participanţi la proba din 9 iulie va fi mai mic decât numărul înscrişilor deoarece unii candidaţi deja s-au retras”, a mai specificat Mariana Drumea.
În vara anului 2014, aproape 260 de candidaţi suceveni au susţinut examenul de definitivare în învăţământ. Conform informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, promovabilitatea a fost de 66,07%, aceasta situându-se peste media promovabilităţii de la nivel naţional – 60,62%.