Şcoala Gimnazială ”Ion Muceleanu” din localitatea Fântâna Mare a fost una dintre şcolile selectate de Organizaţia Salvaţi Copiii România în proiectul ”Participare şi transparenţă pentru o mai bună asigurare a drepturilor copiilor”.
Proiectul reprezintă o oportunitate oferită elevilor de a-şi cunoaşte mai bine propriile drepturi şi, totodată, un cadru pentru a-şi exprima punctele proprii de vedere şi a participa la luarea deciziilor care îi afectează în mod direct. Totodată, proiectul şi-a propus să furnizeze atât informaţii teoretice privind drepturile copiilor, dar să şi dezvolte abilităţile de participare la viaţa şcolii.
Totodată, potrivit reprezentanţilor şcolii din Fântâna Mare, „elevii au colaborat eficient cu voluntarii, coordonaţi de doamna prof. Irina Biciuşcă, şi s-au implicat în activităţi, acest proiect având un impact deosebit în rândul lor”.
Copiii au fost provocaţi să identifice nevoile şcoli, să se implice în găsirea de soluţii, au înţeles ce înseamnă un buget şi cum să-l gestioneze raţional şi eficient.
Pentru fiecare sesiune de proiect s-a alocat suma de 150 de euro, bani care au fost utilizaţi în implementarea altor proiecte care să abordeze teme semnificative discutate în cadrul întâlnirilor.
„Cu ajutorul voluntarilor, elevii s-au implicat cu seriozitate în realizarea proiectelor, anticipând pe termen lung efectele acestora, conştientizând că stă în puterea lor să schimbe condiţiile şcolii în beneficiul lor şi al colegilor”, a mai transmis prof. Andreea Andrei, directoarea şcolii din Fântâna Mare.
Două din cele zece proiecte concepute de elevi (în cadrul proiectului mare) au fost declarate câştigătoare şi au primit finanţare. Pentru “Educaţie pentru viitor”, coordonat de prof. Andreea Andrei, s-au achiziţionat DVD-uri cu lecţii interactive şi documentare din diferite domenii, iar proiectul ”Multiculturalitate, nondiscriminare, toleranţă şi implicare în comunitate”, coordonat de prof. Alexandru Parasca, a obţinut finanţare pentru achiziţionarea unor jocuri interactive care vor fi folosite cu succes în activităţile extracurriculare şi nu numai.
La activitatea finală a proiectului ”Participare şi transparenţă pentru o mai bună asigurare a drepturilor copiilor” au fost prezenţi, pe lângă membrii echipelor de proiect, reprezentanţi ai Consiliului Local Fântâna Mare, reprezentanţi ai Consiliului de Administraţie al şcolii, reprezentanţi ai părinţilor şi ai Consiliului Şcolar al Elevilor. În cadrul acestei activităţi au fost evocate etapele desfăşurării proiectului, elevii au împărtăşit impresii, au fost prezentate produsele achiziţionate şi modul în care ele vor contribui acestea la îmbunătăţirea activităţilor şcolii.