Dimitrie Călin Cielecki, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, şi Ana-Maria Marcu, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, vor reprezenta România la una dintre cele mai mari expoziţii de inventică şi cercetare adresate tinerilor, din Europa. Liceenii s-au calificat la MILSET - Expo Sciences International, eveniment care va avea loc în perioada 19-25 iulie, la Bruxelles, Belgia, în urma rezultatelor lor de la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie „RoSEF”.
Manifestarea din iulie vizează promovarea proiectelor ştiinţifice, fiind un bun prilej de întâlnire a elevilor şi pasionaţilor de cercetare, ştiinţă, inovaţie, tehnologie. În total, patru echipaje din ţară şi-au câştigat dreptul de a merge la salonul din Belgia.
Proiect realizat într-un an de zile
Dimitrie Călin Cielecki şi Ana-Maria Marcu au în comun pasiunea pentru fizică, disciplină care le-a adus numeroase satisfacţii. În acest an şcolar, cei doi elevi s-au calificat la Olimpiada Naţională de Fizică, de unde s-au întors cu distincţii. Dimitrie şi-a adjudecat medalia de bronz, iar Ana-Maria a primit menţiune specială.
Proiectul cu care cei doi tineri vor merge în Belgia, la Bruxelles, în vara acestui an, reprezintă o locuinţă complet autonomă din punct de vedere energetic, gândită pentru zonele cu climă temperată. O casă eficientă, ecologică, prietenoasă cu mediul înconjurător, care foloseşte surse de energie neconvenţională prin valorificarea resurselor naturale (vânt, apă, soare etc.).
Potrivit Anei-Maria Marcu, „am pus foarte mult accent pe energia solară şi am dorit ca sistemul nostru de captare să aibă un randament maxim. De aceea am propus modificarea unghiul sub care sunt puse panourile solare, astfel încât razele să cadă, pe întreaga durată a anului, perpendicular. Panourile sunt amplasate pe o platformă care e mobilă, astfel putându-se modifica acest unghi. Tot inovator este şi sistemul de încălzire, gândit de colegul meu de proiect, prin care aerul care vine din exterior va fi direcţionat prin nişte conducte în sol, unde temperatura e constantă, acolo se realizează schimb de căldură. Aerul ajunge la o temperatură de 17 grade Celsius, care însă nu e suficientă pentru a încălzi locuinţa, astfel că e pompat către rezervorul cu apă încălzită de energia solară, unde ajunge la 22 de grade Celsius”.
Pe lângă panouri fotovoltaice, colectoare solare, o miniturbină eoliană şi o minihidrocentrală electrică, pe timpul zilei, în locuinţă se vor folosi instalaţii numite „Solatube”, care captează lumina de la soare şi o reflectă în locuinţă, pentru a se crea un mediu ambiant corespunzător.
Costurile de achiziţie a acestor tehnologii se ridică la aproximativ 20.000 de euro, însă cheltuielile se amortizează în timp, dat fiind faptul că, lunar, costurile pentru întreţinerea locuinţei sunt aproape inexistente.
Acest proiect înglobează o muncă de un an de zile. Iniţial, echipa a fost alcătuită din Dimitrie Călin Cielecki şi Lorena Davidel, ambii de la „Nicu Gane” Fălticeni, aceasta din urmă calificându-se la Olimpiada Internaţională de Geografie, din luna august, de la Moscova. Tânăra a ales participarea la olimpiadă în detrimentul expoziţiei, echipei alăturându-i-se, din luna martie, Ana-Maria Marcu.
În realizarea proiectului, tinerii au fost îndrumaţi de prof. Marcel Porof şi prof. Petru Crăciun.