Un echipaj de elevi de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc s-a calificat la faza naţională a Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO, concurs de robotică organizat pentru prima dată în România de Agenţia Spaţială Română, în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială.
Elevii care vor reprezenta Suceava la faza naţională - Paul Buzgan, Teodora Florescu şi Călin Diaconu - sunt coordonaţi de profesorul Gabriel Anastasiu.
Misiunea principală şi cea secundară a robotului
Zece echipaje din Suceava, Bucureşti, Brăila, Constanţa, Buzău, Vrancea şi Cluj vor intra în cursa finală de rovere, care vor simula o explorare planetară.
Potrivit prof. Gabriel Anastasiu, „un rover este un robot cu tracţiune integrală, de mici dimensiuni. Cele zece echipe selectate vor construi robotul până în luna septembrie, respectând toate fazele unui proiect de robotică”. Acesta a mai explicat că provocarea este ca roverul lor să îndeplinească atât misiunea principală a competiţiei, cât şi pe cea secundară.
Misiunea principală esteobligatorie pentru fiecare echipă şi constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini. Este necesar ca roverul să respecte masa maximă de 2,5 kg, lungimea de 40 cm, lăţimea de 30 cm şi înălţimea de 20 cm.
Misiunea secundară va fi aleasă de fiecare echipă în parte, „constând în măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului în vederea determinării habitabilităţii sitului de către oameni, precum şi determinarea din aceşti parametri a posibilităţii existenţei vieţii locale (analiză metan, umiditate, pH, radiaţii etc.) cu senzori la alegere”, potrivit Agenţiei Spaţiale Române.
Potrivit agenţiei, „concursul le va oferi elevilor de liceu ocazia de a învăţa în mod practic şi de a se familiariza cu cercetarea ştiinţifică, de a-şi însuşi concepte noi, de a aprofunda sau consolida cunoştinţe de tehnologie şi programare şi, nu în ultimul rând, de a învăţa importanța coordonării şi a lucrului în echipă”.
Etapa finală va avea loc în luna septembrie, la Vulcanii Noroioşi din Buzău. Echipele finaliste vor fi evaluate luând în calcul următoarele elemente: valoarea educaţională (20%), realizările tehnice (50%), lucrul în echipă (15%), popularizarea proiectului (15%).