Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 25 iun 2015 - Anul XX, nr. 144 (5956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

În două zile de pelerinaj

Peste 30.000 de credincioşi au participat la sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a adunat în acest an, în care se împlinesc 600 de ani de la aducerea sfintelor moaște în Cetatea Sucevei de către domnitorul Alexandru cel Bun, peste 30.000 de credincioşi din toate colţurile ţării. Aceştia au participat la slujba arhierească, prilejuită de sărbătorirea hramului Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, la procesiunea de Sânziene, când racla cu moaşte a Sfântului Ioan a fost plimbată pe străzile oraşului, dar şi la prima zi de pelerinaj.

Conform estimărilor realizate de reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, dacă în timpul Liturghiei în curtea mănăstirii şi în împrejurimi s-au aflat peste 5.000 de pelerini, pe traseul ales pentru procesiune s-au mai adăugat circa 8.000-9.000 de oameni care au ieşit în întâmpinarea sfintelor moaşte.

De menţionat că de marţi dimineaţă, de la ora 6.00, când racla cu moaştele sfântului a fost aşezată sub baldachinul din curtea mănăstirii, alături de icoana Sf. Ioan cel Nou „îmbrăcată” în flori, şi până ieri, la orele amiezii, când a început procesiunea de Sânziene, peste 10.000 de credincioşi se rugaseră la moaştele sfântului.

 

ÎPS Teofan: „Anul acesta se împlinesc şase veacuri, 600 de ani, de la venirea sfintelor moaşte aici la Suceava”

Slujba arhierească prilejuită de sărbătorirea hramului mănăstirii a început în jurul orei 9:00, când deja curtea mănăstirii era plină de credincioşi.

Slujba a fost oficiată în curtea mănăstirii de ÎPS Teofan - Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie - Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen - Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Macarie - episcop al Europei de Nord, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Pe tot parcursul Sfintei Liturghii, pelerinii, veniţi din judeţe îndepărtate ale ţării sau din zonele limitrofe ale Sucevei, s-au aşezat la rând pentru a ajunge la racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, aşezată sub baldachinul din curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu cuvintele de învăţătură rostite de preoţii invitaţi.

ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a vorbit despre împlinirea a 600 de ani de când moaştele sfântului au fost aduse la Suceava. „Este o mare zi pentru Moldova, pentru Suceava, în mod special, pentru că într-o zi precum aceasta au fost aduse sfintele moaşte ale Sfântului Ioan cel Nou, noul mucenic de la Cetatea Albă, noul mucenic al Sucevei, noul mucenic din calendarul bisericii noastre. Această zi închinată naşterii Sfântului Ioan Botezătorul a devenit pentru cei care trăiesc şi au trăit în această zonă şi nu numai, vreme de 600 de ani, prilej de pelerinaj, de îngenunchiere, de închinare a bunilor creştini la binecuvântatele moaşte ale acestui om atât de mare pe pământ şi devenit atât de mare în împărăţia cerurilor. Spun istoricii, cea mai mare parte dintre ei, că anul acesta se împlinesc şase veacuri, 600 de ani, de la venirea sfintelor moaşte aici la Suceava. Au trecut 600 de ani de la acel binecuvântat moment, când Măria Sa, domnul Moldovei – Alexandru cel Bun, împreună cu a sa curte imperială de la Suceava, cu Mitropolitul ţării, cu stareţii mănăstirilor, preoţii de parohii şi poporul, a primit darul de graţie, în 1415, moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. În cei 600 de ani au avut loc multe evenimente pe pământul Moldovei. Momente de răscruce, momente de înălţare la cer şi au fost şi momente de moarte, de mormânt şi de iad, căci orice infidelitate faţă de Hristos Domnul este moarte, este mormânt şi este iad. Trecut-au 600 de ani de la venirea sfintelor moaşte la Suceava. Au fost multe evenimente mari şi mici, dar credem că nici unul nu a depăşit ca importanţă momentul venirii acestor moaşte”, a transmis părintele Teofan.

 

Procesiunea de Sânziene

Sfânta Liturghie a fost urmată de scoaterea sfintelor moaşte din curtea mănăstirii, în jurul orei 12.15.

Potrivit tradiţiei, soborul de preoţi şi pelerinii care însoţesc racla s-au oprit la câteva biserici din municipiu: Biserica Sf. Înviere, Biserica Sf. Gheorghe - Mirăuţi, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala Naşterea Domnului – de pe Mărăşeşti, Biserica Naşterea Maicii Domnului – de la Tribunal, după care s-a întors la mănăstirea suceveană. Racla cu moaşte a fost aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde a rămas pentru ca toţi credincioşii să se închine sfântului.

În dreptul fiecărui locaş de cult unde convoiul a poposit, mulţimea a fost întâmpinată de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini.

În faţa procesiunii au fost purtate cruci, prapuri şi icoanele Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Preoţii care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat pe credincioşii care, nu de puţine ori, s-au îmbrâncit pentru a trece pe sub raclă, practică despre care se zice că apără credincioşii de cele rele.

 

Sărbători liniştite pentru poliţiştii suceveni

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a informat că în cele două zile de pelerinaj nu a fost sesizată nici o faptă penală. Peste 60 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea şi liniştea publică marţi şi miercuri. În această perioadă au acţionat în permanenţă atât poliţişti în uniformă, cât şi poliţişti în civil în zonele aglomerate pentru prevenirea faptelor antisociale.

Acţiuni de prevenire şi informare au organizat şi poliţiştii compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava, cu sprijinul poliţiştilor de ordine publică şi al poliţiştilor de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava. Peste 1.000 de materiale preventive au fost înmânate cetăţenilor şi pelerinilor.

„Din fericire, cetăţenii şi-au însuşit recomandările şi sfaturile poliţiştilor, nefiind sesizate până în prezent, în perioada 23-24.06.2015, asemenea fapte. De asemenea, îmbucurător este faptul că nu s-au înregistrat evenimente rutiere soldate cu victime, deşi valorile de trafic au fost în această perioadă crescute”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 30.000 de credincioşi au participat la sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
 Vizualizări articol: 4072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 17 voturi
Peste 30.000 de credincioşi au participat la sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava3.8517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   30.000 ? trimis de
(25 iun 2015, 11:25:51
Cei 4 mari apostoli erau 3:Luca și Matei !
2.   Ciudata matematica trimis de
(25 iun 2015, 11:32:49
pai din 1402, cand alex cel bun a adus moastele la sv, ar fi cam 613 ani, nu 600......
3.   Hamesitii trimis de
(25 iun 2015, 11:56:25
Si cate galeti cu bani au carat popii in altar, asta n-o spuneti?
4.   Pentru acei care cred trimis de
(25 iun 2015, 14:00:03
Nu sunt "habotnic",sunt un păcătos oarecare,aici vedem tradiția ortodoxă care vine din timpuri îndepărtate.
Lumea își caută mântuirea necondiționată de nimeni și nimic.Alții își pun întrebări fel de fel și un răspuns vine de la sine, nu sunt toți nebuni pentru credință ?Aici sunt rudele noastre,de ani de zile vin să se închine,să-și clădească acea mântuire de prețuire duhovnicească. Puteți să mă iertați.
5.   Sarbatoare trimis de
(25 iun 2015, 15:06:20
Sarbatoarea Sanzienelor a devenit la Suceava,prilej de fanfaronada electorala si plimbatul oaselor pe strazi,degeaba o aburesti Teofane,nu ai cum sa stii daca oasele acelea chiar sunt ale cui sunt si daca e adevarat,ala a fost un OM ca toti oamenii,parca Biblia aminteste sa nu te rogi la chip cioplit,nu? orice este facut de mana omului,icoana,cruce si chiar moaste omenesti sunt asimilate cu chipuri cioplite...mi se pare o mare ineptieplimbatul de moaste si Biserica Ortodoxa insista in acest obicei aducator de venituri grase,din pur mercantilism nu din pura credinta...cat despre prea fericitul si mult prea umflatul Lungu care a impartit 5000 de sarmale alaturi de preaiubita-i sotioara,am o singura vorba: Lasa-ne maistre...
5.1  RE: Sarbatoare trimis de
(25 iun 2015, 17:09:07
13. Păziţi toate câte v-am spus şi numele altor dumnezei să nu le pomeniţi, nici să se audă ele din gura voastră.
Veţi sluji acolo altor dumnezei, făcuţi de mâini omeneşti din lemn şi piatră, care nu văd şi nu aud, care nu mănâncă şi nu au miros.
16. Păziţi-vă să nu se mândrească inima voastră şi să nu vă abateţi, nici să vă apucaţi să slujiţi altor dumnezei şi să vă închinaţi lor
36. Te va duce Domnul pe tine şi pe regele tău, pe care-l vei pune peste tine, la poporul pe care nu l-ai cunoscut nici tu, nici părinţii tăi, şi acolo vei sluji altor dumnezei de lemn şi de piatră;
5.2  RE: Sarbatoare trimis de
(25 iun 2015, 17:13:23
1. Să nu vă faceţi idoli, nici chipuri cioplite; nici stâlpi să nu vă ridicaţi; nici pietre cu chipuri cioplite cu dalta să nu vă aşezaţi în pământul vostru, ca să vă închinaţi la ele, că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.
28. Răspuns-a Nabucodonosor şi a zis: "Binecuvântat să fie Dumnezeul lui Şadrac, Meşac şi Abed-Nego, Care a trimis pe îngerul Său şi a izbăvit pe servii Săi, care îşi puseseră nădejdea în El şi care au călcat porunca regelui şi şi-au dat trupurile lor ca să nu slujească şi să nu se închine altor dumnezei decât Dumnezeului lor.
6.   ?????????????? trimis de
(25 iun 2015, 16:49:02
nu încerca să înțelegi.....că....e

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene) Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus - alchimistul, Nostradamus - expertul în poțiuni otrăvitoare ca și în leacuri pentru toate bolile.... Citeşte