Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 25 iun 2015 - Anul XX, nr. 144 (5956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Proiect Comenius

Elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, în Franţa, la o reuniune transnaţională

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La College Francois Mitterrand din localitatea Toulouges - Franţa a avut loc, în perioada 8-13 iunie, cea de a şasea şi ultima reuniune transnaţională din cadrul proiectului de parteneriat multilateral Comenius “Science Experiments on Renewable Energies”, la care au participat elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava. Colegiului sucevean a fost reprezentat de doi profesori (profesor Violeta Iacentiuc, coordonator de proiect, şi director adjunct profesor Crăiţa Buda Niga) şi patru eleve (Beatrice Lungu, Alexandra Nechita, Diana Sumănar şi Anca Hostiuc).

Întâlnirea din Franţa a fost axată pe utilizarea energiei solare ca sursă de energie regenerabilă, dar în acelaşi timp s-au desfăşurat activităţi de prezentare şi evaluare finală a rezultatelor obţinute pe parcursul celor doi ani de proiect (2013-2015) de către toate ţările implicate: Franţa, România, Italia, Turcia, Olanda şi Lituania. Profesoara Violeta Iacentiuc, coordonatoarea proiectului, ne-a declarat că „programul activităţilor din Franţa a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea directoarei şcolii gazde, iar apoi elevii au fost invitaţi să completeze un chestionar de evaluare finală, axat pe cunoaşterea energiilor regenerabile şi a modului în care acestea se utilizează. Majoritatea elevilor s-au descurcat foarte bine la acest test şi acest lucru ne bucură deoarece înseamnă că proiectul a reuşit să îşi atingă obiectivul principal”.

Tot în prima zi s-a organizat concursul final de desene “Oraşul Viitorului”, la care fiecare ţară a participat cu desenul desemnat câştigător în cadrul concursului desfăşurat anterior în fiecare şcoală. Dintre cele şase desene, România l-a avut pe cel mai bun, un desen realizat de eleva Roxana Mateiciuc, din clasa a X-a E. Premiul pe care l-a primit eleva suceveancă a fost un memory stick personalizat cu logo-ul proiectului.

Activitatea cea mai amplă a fost expoziţia-forum deschisă publicului în sala spaţioasă a primăriei din localitatea Toulouges, în care fiecare ţară şi-a aranjat propriul stand de prezentare a experimentelor derulate pe parcursului proiectului. Vizitatorii francezi, de toate vârstele, au putut participa activ la experimente, interacţionând cu elevi din diferite părţi ale Europei, într-o atmosferă deschisă, plăcută şi prietenoasă.

Ultima zi a fost dedicată vizitei la centrul de cercetare din Odeillo în munţii Pirinei, unde se află cel mai mare cuptor solar din lume, o construcţie ingenioasă şi impresionantă. La Odeillo, elevii suceveni au avut ocazia să înţeleagă principiul de funcţionare a cuptorului solar, prin realizarea de mici experimente legate de fenomenele de reflexie şi refracţie a luminii, realizate cu oglinzi plane, concave şi lentile. Finalul proiectului a fost marcat la şcoala coordonatoare printr-o cină festivă la care au participat profesori, elevi şi mulţi părinţi.

„A fost o ultimă întâlnire de proiect extrem de reuşită, plină de satisfacţia lucrului bine făcut, dar şi cu regrete pentru faptul că a fost frumos, dar s-a terminat. Vom păstra legătura cu toţi partenerii care în aceşti doi ani ne-au devenit buni prieteni şi în acelaşi timp vom încerca să stabilim noi contacte pentru noi proiecte, în cadrul Erasmus Plus”, a concluzionat profesoara Violeta Iacentiuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, în Franţa, la o reuniune transnaţională.
 Vizualizări articol: 1633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, în Franţa, la o reuniune transnaţională5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene) Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus - alchimistul, Nostradamus - expertul în poțiuni otrăvitoare ca și în leacuri pentru toate bolile.... Citeşte