Deschiderea oficială a Zilelor Sucevei, în parcarea centrului comercial Iulius Mall Suceava, s-a făcut, ca şi anii anteriori, prin oferirea diplomelor de Cetăţeni de Onoare celor care au primit această distincţie, prin decizie de Consiliu Local, în ultimul an. Înmânarea acestora s-a făcut pe scena Zilelor Sucevei, în prezenţa deputaţilor Sanda-Maria Ardeleanu şi Ioan Bălan, a viceprimarului Lucian Harşovschi, precum şi a consilierilor locali Geniloni Sfeclă şi Gelu Onofrei Răileanu.
Cum în trei cazuri, această titulatură a fost acordată post-mortem, pe scenă au fost invitaţi urmaşii respectivilor, care au primit cu emoţie acest semn de recunoştinţă din partea oraşului pentru care au făcut multe de-a lungul vieţii.
În primul rând, diploma de Cetăţean de Onoare post-mortem a fost înmânată fiicei fostului primar Ion Siminiceanu, care a fost la conducerea primăriei Suceava timp de opt ani, în perioada 1972 – 1980, şi „a făcut foarte multe lucruri bune pentru oraşul nostru, a contribuit la modernizarea oraşului şi la dezvoltarea acestuia”, după cum s-a exprimat primarul Ion Lungu.
„Mulţumesc oficialităţilor oraşului pentru această recunoaştere a unei activităţi de o viaţă. Doresc să aduc omagiu memoriei părintelui meu, care a fost timp de opt ani primar al municipiului, care a pornit lucruri care l-au onorat, a făcut investiţii, a avut realizări deosebite şi le-a lăsat celor din urmă cale deschisă pentru alte realizări”, a spus fiica fostului primar sucevean.
O altă diplomă de Cetăţean de Onoare al Sucevei, post-mortem, a fost înmânată fiului academicianului Cristofor Simionescu, unul dintre cei mai renumiţi şi apreciaţi chimişti ai României.
„A fost un vizionar, un creator de şcoală, iar timp de 55 de ani, profesor universitar. A construit foarte mult, inclusiv Politehnica din Iaşi. Pentru această onoare, ori de câte ori voi fi invitat la o şcoală din Suceava, la un liceu, pentru a prezenta elevilor ceva din ce ştiu eu despre chimie şi nu numai, o voi face cu mare plăcere”, a spus Bogdan Simionescu, fiul celui care a rămas în istorie ca fiind academicianul care a făcut-o „analfabetă” pe Elena Ceauşescu, într-o discuţie cu ambasadorul RFG, dar despre care se spune că ar fi, în acelaşi timp, autorul real al tezei de doctorat a acesteia.
„Municipiul Suceava va fi anul viitor gazda unui eveniment de nivel mondial – Festivalul Mondial de Film pentru Amatori. Acest lucru nu se putea realiza fără sprijinul unor oameni care au pus suflet în concretizarea acestui proiect. Unul dintre aceşti oameni este Emil Mateiaş, şeful diasporei româneşti din Germania”, a spus Ion Lungu, care i-a înmânat acestuia diploma de Cetăţean de Onoare al Sucevei.
La rândul său, Emil Mateiaş i-a oferit un album cu însemnele evenimentului de anul viitor.
„Conţine mărturiile membrilor comisiei UNICA din şapte ţări, care acum o lună au vizitat zona dumneavoastră. Fiecare a avut cuvinte de laudă pentru zona turistică Suceava şi pentru oraşul Suceava. Sunt sigur că, după evenimentul de anul viitor, vor fi 300 de asemenea păreri despre oraşul dumneavoastră. Eu locuiesc de 36 de ani în Germania, dar sunt român şi nu am uitat de datoria faţă de ţara noastră”, a spus Emil Mateiaş.
Cea de-a patra diplomă de Cetăţean de Onoare al Sucevei a fost înmânată profesorului Viorel Ieremie, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, preşedinte al clubului Video Art, pentru meritele sale în desemnarea acestui municipiu drept gazdă a festivalului UNICA din 2016.
Nu în ultimul rând, diploma de Cetăţean de Onoare post-mortem a fost oferită reprezentantului artistului sucevean Friedrich Swartz, pentru contribuţia deosebită avută în promovarea şi dezvoltarea folclorului sucevean. Fiul acestuia, Ovidiu Şvarţ, a ţinut să-i invite pe suceveni la festivalul Friedrich Swartz, finanţat de Primăria Suceava, care va avea loc pe platoul Casei de Cultură în perioada 24-25 iulie.